Обрядова та святкова їжа чехів Півдня України як маркер етнічної самоідентифікації (за матеріалами етнографічних досліджень Запорізької області) - Курінна, Марина (Дриновський збірник, 2020)
У статті проаналізовано особливості традиційної їжі нащадків чеських переселенців, що мешкають у с. Новгородківка Мелітопольського р-ну Запорізької обл. Шляхом порівняння результатів авторських польових досліджень і опублікованих даних про кухню переселенців на материнській території, було встановлено, що обрядова і святкова їжа, з одного боку, зберегла свої традиційні елементи, з іншого – набула нових характеристик.