Використання ультразвуку при електротермічному атомно-абсорбційному аналізі хлібопродуктів на токсичні елементи

  • Oleg I. Yurchenko Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0002-7117-4556
  • Larysa V. Baklanova Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0002-2051-0492
  • Tetiana V. Chernozhuk Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0001-5580-7838
  • Aleksandr N. Baklanov Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0001-9396-5204
Ключові слова: ультразвукова обробка, метрологічні характеристики, методика

Анотація

Вивчено використання ультразвуку (УЗ) в інтенсифікації мокрої мінералізації хлібопродуктів. Встановлено, що параметри УЗ – частота, інтенсивність та час дії – оказують певний вплив на величину аналітичного сигналу Плюмбуму, Купруму та Кадмію. Максимально можливий аналітичний сигнал досягається при дії УЗ частотою 20 – 44 кГц, інтенсивністю не менше ніж 5 Вт/см2 та тривалістю не менше ніж 2 хв. Показано, що використання ультразвуку прискорює процес пробопідготовки хлібопродуктів в 3-5 разів. Вивчено дію різних окиснювачів: нітратної кислоти, суміші нітратної та хлоридної кислот, а також пероксиду гідрогену, що рекомендовані для мокрої мінералізації хлібопродуктів. Показано, що при УЗ інтенсифікації мокрої мінералізації хлібопродуктів, які містять значну кількість цукру (хліб, батон та т. ін.), кількісне вилучення Плюмбуму, Купруму та Кадмію досягається з використанням однієї нітратної кислоти (1:1). Розроблено методику експресного визначення Плюмбуму, Купруму та Кадмію в хлібопродуктах з межою виявлення відповідно 0.001; 0.004 та 0.5 мг/кг.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

GOST 26927-GOST 26935 - 86 Sy'r'e i produkty' pisch'evy'e. Metody' opredeleniya toksichny'h e`lementov. Moskva: Gos. komitet SSSR po standartam, 1986.- 85 s. (Rus)

Yurchenko O. I., Baklanov A. N., Belova E. A. et al. // Ukr. hi'm. jurn. – 2015. V. 81, № 4. – S. 98-102. (Rus).

Yurchenko O. I., Baklanov A. N., Belova E. A. et al. // Theoretical & Applied Science.– 2015. – V. 27, № 7. – P. 122-129.

Orlova V. A., Sherstnyakova S.A., Karopov Yu.A. // Zavod. Laboratoriya. -1993. -V. 59, №9. - S. 1-7.

Kubrakova I. V. // Jurn. analit. ximii. - 2000. - V. 55, № 2. - S. 1239-1249. (Rus).

Yurchenko O. I., Baklanov A. N., Belova E. A. et al. // Theoretical & Applied Science. – 2016. – V. 33, № 1. – P. 158-163.

Yurchenko O. I'., Kalinenko O. S., Baklanova L. V. et al. // Vi'snik Hark. Nac. uni'vers. - 2014. - Seri'ya "Hi'mi'ya", Vip. 24 (47), № 1136. - S. 126-132. (Rus).

Baklanov A. N. Ul'trazvuk v analiticheskoy himii i himicheskoy tehnologii: monografiya / A.N. Baklanov. - Kramatorsk : DGMA, 2012. – 333 s. (Rus).

Margulis M. A. Zvukohimicheskie reakcii i sonolyuminescenciya, Moskva, Himiya, 1986. – 288 s.

Shutilov V. A. Osnovy' fiziki ul'trazvuka, Leningrad, "LGU", 1982. – 280 s. (Rus).

Alemasova A.S. Vy'sokotemperaturny'e processy' prevrasch'eniya kompleksoobrazovateley i kompleksov metallov v atomno-absorbcionnom analize, Doneck, "DonGU", 1997. – 297 s. (Rus).

Опубліковано
2017-06-26
Цитовано
Як цитувати
Yurchenko, O. I., Baklanova, L. V., Chernozhuk, T. V., & Baklanov, A. N. (2017). Використання ультразвуку при електротермічному атомно-абсорбційному аналізі хлібопродуктів на токсичні елементи. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Хімія», (28), 73-79. https://doi.org/10.26565/2220-637X-2017-28-11

Найбільш популярні статті цього автора (авторів)