Особливості харчування борсука (Meles meles L., 1758) у Харківській області

  • В. А. Токарський
Ключові слова: борсук; харчові компоненти; аналіз екскрементів

Анотація

Протягом осіннього сезону 2001–2010 рр. на території Харківської області вивчали харчування борсука. Дослідження були засновані на аналізі їх екскрементів. Наведена композиція харчування борсука в регіоні. Результати цього дослідження були порівняні з результатами досліджень зарубіжних авторів. Результати аналізу показують, що на досліджуваній ділянці в осінній період рослинні компоненти складають 72,7% від загального раціону, 24,5% належать мишоподібним гризунам і 2,6% в раціоні в цей період становлять птахи. Залишки тваринного походження належали в основному мишоподібним гризунам (фрагменти щелеп із зубами, шерсть, частини кісток кінцівок та хребта). У незначній кількості були присутні неперетравлені залишки птахів (пір'я і фрагменти кісток). У складі раціону в цей період не було виявлено присутності амфібій, рептилій, комах, що пов'язане з їх недоступністю в даний час року. Результати обробки екскрементів, які були зібрані на двох інших ділянках, можуть дати лише попередню характеристику харчування борсука в даний період року. У цих випадках переважання рослинних компонентів над тваринами ще більш значно.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Borowski Z. Rola borsuca (Meles meles L.) w srodowisku // Warszawa: Inst. Badowczy Lesnictwa, 2000.

Cresswell W.J., Harris S. Foraging behavior and home-range utilization in a suburban badgers (Meles meles L.) population // Mam. Rev., Univ. of Bristol. – 1988. – Vol.1. – P. 37–49.

Flint V.Ye., Chugunov Yu.D., Smirin V.M. Mammals of the USSR. – Moscow: "Mysl’", 1970. – P. 144–146. (in Russian)

Goszczynski J., Jedrzejewska B., Jedrzejewski W. Diet composition of badgers (Meles meles L.) in a pristine forest and rural habitats of Poland compared to other European population // J. Zool. – London, 2000. – Vol.250. – P. 495–505.

Korneyev A.P. The badger. – Kiyev: "Urozhay”, 1967. – 79p. (in Ukrainian)

Kowalczyk R., Bunevich A.N., Jedrzejewska B. Badger density and distribution of setts in Bialowieza Primeval Forest (Poland and Belarus) compared to other European population // Acta Teriologica. – 2000. – Vol.45. – P. 395–408.

Kuznetsov А.B. The determinant of vertebrate fauna of the USSR. – Moscow: "Obrazovaniye", 1975. – P. 146–147. (in Russian)

Ternovskiy D.V. Biology of Mustelidae. – Novosibirsk: “Nauka”, 1977. – 340p. (in Russian)

Цитовано
Як цитувати
Токарський, В. А. (1). Особливості харчування борсука (Meles meles L., 1758) у Харківській області. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Біологія», 22(1126), 129-132. вилучено із https://periodicals.karazin.ua/biology/article/view/3993
Розділ
ЗООЛОГІЯ ТА ЕКОЛОГІЯ

Найбільш популярні статті цього автора (авторів)