Структура населення України за чутливістю до фенілтіокарбаміду

  • О. В. Філіпцова
  • І. А. Тимошина
  • О. Ф. Чечуй
Ключові слова: фенілтіокарбамід; смакова чутливість; тестери/нетестери гіркого смаку; генетичний маркер; населення України

Анотація

Вивчена структура вибірки населення України відносно частоти фенотипів, генотипів і генів, пов’язаних з чутливістю до фенілтіокарбаміду. Показано, що в популяції присутні 22% осіб, які не відчувають смаку фенілтіокарбаміду. Серед чоловіків дещо більше нетестерів, ніж серед жінок, проте відмінності при даному розмірі вибірки (n=255) носять статистично не значущий характер. Розрахована на підставі рівняння Харді-Вайнберга частота домінантного і рецесивного алеля гена чутливості до фенілтіокарбаміду склала в цілому у вибірці pT=0,47 і qt=0,53 відповідно.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

Banning M. The carcinogenic and protective effects of food // Br. J. Nurs. – 2005. – Vol.14, №.20. – P. 1070–1074.

Bartoshuk L.M. Comparing sensory experiences across individuals: recent psychophysical advances illuminate genetic variation in taste perception // Chem Senses. – 2000. – Vol.25, №.4. – P. 447–460.

Behrens M., Gunn H.C., Ramos P.C. et al. Genetic, functional, and phenotypic diversity in TAS2R38-mediated bitter taste perception // Chem. Senses. – 2013. – Vol.38, №.6. – P.475–484.

Bernheim F., Bernheim M.L.C. The action of phenylthiocarbamide on tyrosinase // J. Biol. Chem. – 1942. – Vol.145. – P. 213–217.

Bufe B., Breslin P.A., Kuhn C. et al. The molecular basis of individual differences in phenylthiocarbamide and propylthiouracil bitterness perception // Curr. Biol. – 2005. – Vol.15, №4. – P.322–327.

Campbell M.C., Ranciaro A., Froment A. et al. Evolution of functionally diverse alleles associated with PTC bitter taste sensitivity in Africa // Mol. Biol. Evol. – 2012. – Vol.29, №4. – P. 1141–1153.

Compton M.T., Chien V.H., Bollini A.M., Walker E.F. Lack of support for the inability to taste phenylthiocarbamide as an endophenotypic marker in patients with schizophrenia and their first-degree relatives // Schizophr. Res. – 2007. – Vol.95, № 1–3. – P. 65–69.

Drewnowski A., Henderson S.A., Barratt-Fornell A. Genetic taste markers and food preferences // Drug Metab. Dispos. – 2001. – Vol.29, №4, Is.2. – P. 535–538.

Fareed M., Shah A., Hussain R., Afzal M. Genetic study of phenylthiocarbamide (PTC) taste perception among six human populations of Jammu and Kashmir (India) // Egyptian Journal of Medical Human Genetics. – 2012. – Vol.13, Is.2. – P. 161–166.

Gandhi G., Kaur G., Kaur A. et al. Genetic sensitivity to phenylthiocarbamide – effect on body mass indices and DNA damage // Antrocom. Online Journal of Anthropology. – 2012. – Vol.8, №1. – P. 91–101.

Garcia-Bailo B., Toguri C., Eny K.M., El-Sohemy A. Genetic variation in taste and its influence on food selection // OMICS. – 2009. – Vol.13, №1. – P. 69–80.

Guo S.W., Reed D.R. The genetics of phenylthiocarbamide perception // Ann. Hum. Biol. – 2001. – Vol.28, №2. – P. 111–142.

Harris H., Kalmus H. The measurement of taste sensitivity to phenylthiourea (PTC) // Ann Eugen. – 1949. – Vol.15. – P. 24–31.

Hussain R., Shah A., Afzal M. Distribution of sensory taste thresholds for phenylthiocarbamide (PTC) taste ability in North Indian Muslim populations // Egyptian Journal of Medical Human Genetics. – 2013. – Vol.14, Is.4. – P. 367–373.

Igbeneghu C., Owoeye Y., Akanni E.O. Association between phenylthiocarbamide (PTC) taste perception and falciparum malaria infection in Osogbo, Southwestern Nigeria // Annual Research & Review in Biology. – 2014. – Vol.4, №14. – P. 2295–2301.

Iqbal T., Ali A., Atique S. Prevalence of taste blindness to phenylthiocarbamide in Punjab // Pak. J. Physiol. – 2006. – Vol.2, №2. – P. 35–37.

Jaiswal A. Taste sensitivity to phenylthiocarbamide (PTC) and Incidence of colour blindness among the Jats and Brahmins of District Rohtak, Haryana // Asia Pacific Journal of Social Science. – 2012. – Vol.IV, №1. – P. 79–89.

Johna S.J.S., Poura L., Boughter J.D. Phenylthiocarbamide produces conditioned taste aversions in mice // Chem. Senses. – 2005. – Vol.30, №5. – P. 377–382.

Joseph M.E. Comparison of electrogustometrically determined taste threshold and phenylthiocarbamide sensitivity between non-diabetic subjects with first degree relatives with type 2 diabetes and non-diabetic subjects without type 2 diabetic first degree relatives // PCOM Biomedical Studies Student Scholarship. – 2013. – Paper 73 (http://digitalcommons.pcom.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1064&context=biomed).

Krut L.H., Perrin M.J., Bronte-Stewart B. Taste perception in smokers and non-smokers // Br. Med. J. – 1961. – Vol.1 (5223). – P. 384–387.

Merritt R.B., Bierwert L.A., Slatko B. et al. Tasting phenylthiocarbamide (PTC): a new integrative genetics lab with an old flavor // The American Biology Teacher. – 2008. – Vol.70, №5. – e23–e28.

Moberg P.J., McGue C., Kanes S.J. et al. Phenylthiocarbamide (PTC) perception in patients with schizophrenia and first-degree family members: relationship to clinical symptomatology and psychophysical olfactory performance // Schizophr. Res. – 2007. – Vol.90, № 1–3. – P. 221–228.

Moberg P.J., Roalf D.R., Balderston C.C. et al. Phenylthiocarbamide perception in patients with schizophrenia and first-degree family members // Am. J. Psychiatry. – 2005. – Vol.162. – P. 788–790.

Newcomb R.D., Xia M.B., Reed D.R. Heritable differences in chemosensory ability among humans // Flavour. – 2012. – Vol.1, Is.9 (doi:10.1186/2044-7248-1-9).

Olson J.M., Boehnke M., Neiswanger K. et al. Alternative genetic models for the inheritance of the phenylthiocarbamide taste deficiency // Genet. Epidemiol. – 1989. – Vol.6, №3. – P. 423–434.

Padmavathi M. A study on phenylthiocarbamide tasting in Bagatha Tribes in India // Int. Res. J. Biological Sci. – 2013. – Vol.2, №4. – P. 33–36.

Pal S.K., Sharma K., Pathak A. et al. Possible relationship between phenylthiocarbamide taste sensitivity and epilepsy // Neurol. India. – 2004. – Vol.52, №2. – P. 206–209.

Pavlovich S.А., Bezrukov V.F. Anxiety manifestations variability among youth of different phenotypical groups // The Bulletin of Vavilov Society of Geneticists and Breeders of Ukraine. – 2007. – Vol.5, No 1–2. – P. 48–55. (in Russian)

Saraswathi Y.S., Najafi M., Vineeth V.S. et al. Association of phenylthiocarbamide taste blindness trait with early onset of childhood obesity in Mysore // Journal of Paramedical Sciences (JPS). – 2011. – Vol.2, №4. – P. 6–11.

Sato T., Okada Y., Miyamoto T., Fujiyama R. Distribution of non-tasters for phenylthiocarbamide and high sensitivity to quinine hydrochloride of the non-tasters in Japanese // Chem. Senses. – 1997. – Vol.22, №5. – P. 547–551.

Shivaprasad H.S., Chaithra P.T., Kavitha P., Malini S.S. Role of phenylthiocarbamide as a genetic marker in predicting the predisposition of disease traits in humans // J. Nat. Sc. Biol. Med. – 2012. – Vol.3, Is.1. – P. 43–47.

Sourav Sen, Sabyasachi Saha, Vamsi Krishna Reddy L. et al. Sensitivity to bitter & sweet perception in relation to dental caries among 12 year old school children in Lucknow – a cross sectional study // International Journal of Oral Health Research & Review. – 2012. – Vol.1, Is.1. – P. 83–93.

Sung Yong Choi, Seung Heon Shin, Mi Kyung Ye. Taste thresholds of phenylthiocarbamide and 6-n-propylthiouracil and their correlation with TAS2R38 genotype // Rhinology. – 2010. – Vol.53, №9. – P. 547–51.

White T.L., Dishaw L.V., Sheehe P.R., Youngentob S.L. The relationship between PROP and ethanol preferences: an evaluation of 4 inbred mouse strains // Chem. Senses. – 2007. – Vol.32, №9. – P. 847–853.

Wooding S. Phenylthiocarbamide: a 75-year adventure in genetics and natural selection // Genetics. – 2006. – Vol.172, №4. – P. 2015–2023.

Wooding S., Gunn H., Ramos P. et al. Genetics and bitter taste responses to goitrin, a plant toxin found in vegetables // Chem. Senses. – 2010. – Vol.35, №8. – P. 685–692.

Yagur V.Ye. Genetic marker “sensitivity to phenylthiocarbamide" and clinical polymorphism of rheumatoid arthritis // Medical Journal. – 2008. – No.2. – P. 95–97. (in Russian)

Yumnam Luxmi, Kapoor A.K. A study of taste sensitivity of phenylthiocarbamide (PTC) and colour blindness among the Rajputs of Dadra and Nagar Haveli // Anthropologist. – 2011. – Vol.13, №2. – P. 163–165.

Опубліковано
2014-02-25
Цитовано
0 статей
Як цитувати
Філіпцова, О., Тимошина, І., & Чечуй, О. (2014). Структура населення України за чутливістю до фенілтіокарбаміду. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Біологія», 21(1112), 65-71. Retrieved із https://periodicals.karazin.ua/biology/article/view/13978
Розділ
ГЕНЕТИКА