Адміністративно-правовий статус Національної служби здоров’я України

  • Дар'я Башинська Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0003-4815-1804
Ключові слова: сталий розвиток, адміністративно-правовий статус, Національна служба здоров’я України, центральний орган виконавчої влади, публічне адміністрування, медичне обслуговування

Анотація

У статті досліджується особливості та передумови формування адміністративно-правового статусу Національної служби здоров’я України як центрального органу виконавчої влади. Аргументовано, що адміністративно-правовий статус Національної служби здоров’я України – це визначені нормами адміністративного законодавства, завдання та компетенція Національної служби здоров’я України щодо реалізації державної політики у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування та виконання функцій замовника медичних послуг. В статті визначено, що адміністративно-правовий статус Національної служби здоров’я України характеризується за такими критеріями, як: 1) нормативна основа діяльності; 2) структура; 3) завдання служби; 4) функції; 5) компетенція. 

Основою правового регулювання діяльності Національної служби здоров’я України є Конституція України, Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» від 19.10.2017 р. та Положення про Національну службу здоров’я України, затверджене Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1101. Стверджується, що повноваження Національної служби здоров’я України є окремими повноваженнями, покладеними на дану інституцію в межах завдань і здійснення її діяльності. Також розглядаються адміністративно-господарські аспекти правосуб’єктності НСЗУ як структури, що бере на себе, крім організаційних, господарські функції єдиного замовника медичних послуг та лікарських засобів. Отже, в цьому органі зосереджені як адміністративні, так і господарські повноваження, що робить його правове становище досить специфічним. 

У статті акцентовано, що Національна служба здоров’я України є органом державної виконавчої влади зі спеціальною функцією незалежної публічної інституції адміністрування, фінансування та контролю, яка об’єднана в систему та встановлює єдині стандарти функціонування усіх закладів охорони здоров’я, виступаючи як замовник медичних послуг від імені держави під час реалізації державних гарантій медичного обслуговування. 

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2023-12-13
Цитовано
Як цитувати
Башинська, Д. (2023). Адміністративно-правовий статус Національної служби здоров’я України. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (36), 141-146. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2023-36-16
Розділ
Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право