Конституційно-правові засади організації та функціонування системи суб’єктів забезпечення національної безпеки та оборони України

  • Ярослав Демчина Львівський національний університет імені Івана Франка https://orcid.org/0000-0001-6060-5667
Ключові слова: національна безпека та оборона, гібридний збройний конфлікт, сектор національної безпеки та оборони, Конституція України, суб’єктний склад, правове регулювання.

Анотація

Агресивна політика Російської Федерації проти України, наслідком якої стала анексія півострову Крим, подальша агресія на сході України в окремих районах Донецької та Луганської областей та широкомасштабне вторгнення в Україну після 24 лютого 2022 року не залишили в будь-кого питань щодо актуальності галузі національної безпеки та оборони України. В свою чергу Україна, як правова демократична держава, може реалізовувати заходи з національної безпеки та оборони лише в відповідності до легальних процедур, що в свою чергу актуалізує дослідження правового забезпечення діяльності суб’єктів національної безпеки та оборони України.

         Метою цієї статті є визначення суб’єктів національної безпеки та оборони України. Джерельну базу дослідження становить Конституція України, Закони України, підзаконні нормативно-правові акти та ін. У дослідженні переважно  використано порівняльно-аналітичний та функціональні методи дослідження, але також використовуються й інші методи.

         Перелік суб’єктів національної безпеки та оборони України не зазначений в жодному нормативному акті. Тільки Закон України «Про національну безпеку України» закріплює склад сектору безпеки та оборони, що більш-менш стосується нашого дослідження. Інтересами національної безпеки є державний суверенітет, територіальна цілісність, демократичний конституційний лад, економічна та інформаційна безпека, людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека, права і свободи, відновлення територіальної цілісності у межах визнаного державного кордону України, суспільний розвиток, насамперед, розвиток людського капіталу, захист прав, свобод і законних інтересів громадян України; європейська і євроатлантична інтеграція. Існування зазначених інтересів національної безпеки дає змогу вважати склад сектору національної безпеки і оборони (що містить у собі перелік суб’єктів) не вичерпним, що викликає необхідність більш детального дослідження цього питання.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографія автора

Ярослав Демчина, Львівський національний університет імені Івана Франка

доцент кафедры государственно-правовых дисциплин
кандидат юридических наук, доцент
площадь Свободы 4, Харьков, 61022, Украина

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2023-12-13
Цитовано
Як цитувати
Демчина, Я. (2023). Конституційно-правові засади організації та функціонування системи суб’єктів забезпечення національної безпеки та оборони України. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (36), 64-70. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2023-36-07