Становлення та розвиток законодавства України про кримінальну відповідальність за образу військовослужбовця

  • Олександр Храмцов Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0003-0137-2626
Ключові слова: історична обумовленість, криміналізація, честь та гідність, кримінальна відповідальність, військовослужбовець, суб’єкт кримінального правопорушення, потерпілий, образа, фізичні та інформаційні дії, непристойна форма.

Анотація

В статті досліджено особливості становлення і розвитку законодавства нашої країни  про кримінальну відповідальність за образу військовослужбовця. Застосування історичного методу в даному випадку дозволило дослідити історичну обумовленість криміналізації такого суспільно небезпечного діяння, як образа особи взагалі і образа військовослужбовця зокрема. Досліджені пам’ятки права таких періодів: князівський період; період перебування українських земель у складі Австро-Угорської та Російської імперії; період Української СРР; період незалежної держави України до ухвалення нового КК України та сучасний період.

Наголошується, що відповідальність за образу нараховує тривалий час в історії законодавства нашої країни. Воно містило норми відповідальності за образу як любої особи, так і за образу конкретно визначених осіб: жінки, матері, батька, шляхтича тощо. Образа була можлива як словом, так і фізичними діями. Встановлено, що вперше відповідальність за образу військовослужбовця була встановлена Військовим артикулом Петра 1, суб’єктом якого був лише офіцер (спеціальний суб’єкт). В подальшому були криміналізовані образи різних осіб: священників; чиновників; поліцейських, військовослужбовців та інших.

Стаття 435-1 КК України 2001 року вперше в такому вигляді закріпила склад образи військовослужбовця. І хоча її диспозиція викликає певні зауваження з боку науковців, практичних працівників і представників громадянського суспільства, це є важливим кроком кримінально-правового захисту права військовослужбовців на професійну честь та гідність. Автор наголошує, що криміналізація образи військовослужбовця відповідає умовам історичної обумовленості та є своєчасною і необхідною.

В статті також надаються авторські визначення понять професійної честі та гідності; кримінально-правової образи та її форм.

 

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографія автора

Олександр Храмцов, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

профессор кафедры уголовно-правовых дисциплин
доктор юридичних наук, доцент
площадь Свободы 4, Харьков, 61022, Украина

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2023-12-13
Цитовано
Як цитувати
Храмцов, О. (2023). Становлення та розвиток законодавства України про кримінальну відповідальність за образу військовослужбовця. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (36), 205-212. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2023-36-25
Розділ
Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право