Можливості використання штучного інтелекту у кримінальному провадженні в Україні

  • Владислав Блізнюк Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0009-0002-2484-7364
Ключові слова: Штучний інтелект, кримінальне провадження, правоохоронні органи, суд, права людини, етика.

Анотація

В даній статті автор розглядає доцільність використання Штучного інтелекту в кримінальному провадженні, оцінює вплив використання цієї технології та описує можливі проблеми які можуть виникнути при такому застосуванні та пропонує шляхи їх вирішення.

У статті розглядається тема можливості використання штучного інтелекту у кримінальному провадженні та його потенційний вплив на підвищення ефективності правоохоронних дій та боротьби зі злочинністю.

Починаючи з огляду сучасних досягнень у галузі штучного інтелекту, стаття аналізує можливості застосування штучного інтелекту для автоматизації деяких етапів кримінального розслідування. Також, розглядається можливість використання штучного інтелекту для виявлення злочинів, прогнозування злочинів та аналізу поведінки злочинців.

У статті розглядаються етичні та правові аспекти використання штучного інтелекту в кримінальному провадженні, такі як приватність даних, захист від несправедливості та вплив на права людини. Також звертається увага на важливість розробки алгоритмів, які будуть чесними та нейтральними, аби уникнути спотворення результатів аналізу.

Стаття висвітлює потенційні переваги та виклики використання штучного інтелекту у кримінальному провадженні та дає рекомендації стосовно оптимального впровадження таких технологій в правоохоронних органах та судах для забезпечення ефективності, справедливості та дотримання прав людини.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2023-12-13
Цитовано
Як цитувати
Блізнюк, В. (2023). Можливості використання штучного інтелекту у кримінальному провадженні в Україні. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (36), 180-189. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2023-36-22
Розділ
Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право