ПРАВОПОРУШЕННЯ В ДЕЦЕНТРАЛІЗОВАНИХ СИСТЕМАХ

Ключові слова: блокчейн, децентралізовані мережі, кібербезпека, атаки, кримінальне право

Анотація

Вступ. Статтю присвячено дослідженню проблеми правопорушень в децентралізованих системах, зокрема в мережах блокчейн. Автор аналізує основні види правопорушень, які можуть виникнути в цих системах, такі як шахрайство, різноманітні атаки та інші. Оскільки децентралізовані мережі не мають централізованого контролю, вони стають більш вразливими до різних видів атак та зловживань. Розуміння природи децентралізованих мереж може допомогти вирішити проблему правопорушень в цих системах більш ефективно, а розуміння принципів вказаних мереж може допомогти розробити ефективні та прозорі методи вирішення таких правопорушень.

Короткий зміст основних результатів дослідження. Зважаючи на результати проведеного дослідження, надано роз’яснення як влаштовані децентралізовані мережі такі як блокчейн, які є правопорушення в таких мережах, що таке атаки в децентралізованих системах. Також надано детальний перелік основних видів атак, інших видів правопорушень та зловживань в децентралізованих системах, до кожного виду надано опис та роз’яснення, до деяких надані також конкретні приклади.

Висновки. Вперше уніфіковано та надано перелік основних правопорушень в децентралізованих мережах таких як блокчейн саме в контексті кримінального права.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2022-12-27
Цитовано
Як цитувати
Рафальський, М. (2022). ПРАВОПОРУШЕННЯ В ДЕЦЕНТРАЛІЗОВАНИХ СИСТЕМАХ . Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (34), 26-36. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2022-34-03
Розділ
Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень