ІСТОРИЧНИЙ АСПЕКТ СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ МОДЕЛЕЙ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ НА ПРИКЛАДІ НІМЕЧЧИНИ ТА ШВЕЙЦАРІЇ

  • Катерина Данічева Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0003-0034-8499
Ключові слова: місцеве самоврядування, муніципальна влада, муніципалітет, громада.

Анотація

Вступ. Статтю присвячено історичному аспекту становлення та розвитку моделей місцевого самоврядування в таких державах як Німеччина та Швейцарія. Місцеве  самоврядування в цих країнах має свої особливості та принципи здійсення, які зумовлені формою територіального устрою, однак можуть бути застосовані для конструювання суспільних відносин в Україні. Для України як держави, для якої характерні європейські правові стандати побудови місцевого самоврядування цікавим є досвід європейських держав в цьому напрямку.

Короткий зміст основних результатів. В статті висвітлюється конституційно-правові основи становлення та розвитку моделей місцевого самоврядування Німеччині та Швейцарії. Муніципальна система цих держави ґрунтується на Європейських стандартах місцевого самоврядування - децентралізації, субсидіарності, автономії місцевого самоврядування. Для національного законодавства України також характерне закріплення  Європейських стандартів.

Висновки. Місцеве самоврядування в Німеччині та Швейцарії охоплює майже всі сторони демократичної організації місцевого життя, дає можливість раціональним способом децентралізувати державну владу, перенести прийняття рішень з усіх питань місцевого життя в територіальні спільноти, стимулюючи тим самим активність громадян і забезпечуючи їх реальну причетність до таких рішень. Позитивний досвід європейських держав залучення громадян до участі в питаннях місцевого значення буде сприяти створенню ефективно діючої моделі місцевого самоврядування в Україні.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографія автора

Катерина Данічева, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

доцент кафедри конституційного і муніципального права
кандидат юридичних наук
майдан Свободи 4, Харків, 61022, Україна

Посилання

/

Посилання

Опубліковано
2022-12-27
Цитовано
Як цитувати
Данічева, К. (2022). ІСТОРИЧНИЙ АСПЕКТ СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ МОДЕЛЕЙ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ НА ПРИКЛАДІ НІМЕЧЧИНИ ТА ШВЕЙЦАРІЇ. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (34), 47-55. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2022-34-05