ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ПАНДЕМІЇ COVID-19

  • Покальчук Михайло Юрійович Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого https://orcid.org/0000-0003-3463-4098
  • Якубов Богдан Вікторович Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого https://orcid.org/0000-0001-5875-2350
Ключові слова: продовольча безпека, індекс продовольчої безпеки, пандемія, агровиробник.

Анотація

Вступ.У статті висвітлюються нагальні проблеми правового регулювання продовольчої безпеки України в умовах пандемії коронавірусу Covid-19. Питання продовольчої безпеки є надважливим для національної безпеки країни, при цьому воно завжди актуалізується при наявності внутрішніх або зовнішніх загроз. Наразі такою загрозою, що проникла  майже у всі сфери життя суспільства є пандемія Covid-19: обмеження руху транспорту, закриття кордонів, обмеження імпорту та експорту продукції, масові захворювання – все це завдало сильного удару продовольчій безпеці України. В той же час в Україні відсутній єдиний, уніфікований нормативно-правовий акт, що врегульовував би питання продовольчої безпеки на належному рівні, що послабило вплив правових механізмів на вирішення даної проблеми. Тому метою даної статті є аналіз нормативно-правової бази України на предмет прямого або ж похідного регулювання продовольчої безпеки, а також його дієвості та відповідності сучасним реаліям. Під час такого аналізу були використані систематичний, формально-юридичний, логічний та порівняльно-правовий методи.

Короткий зміст основних результатів дослідження. Автори наводять найбільш вдалі визначення продовольчої безпеки, передбачені як діючими нормативно-правовими актами, так і законопроектами, що мали свого часу потенціал. При цьому підкреслюється неврегульованість суспільних відносин з приводу продовольчої безпеки окремим законом та критикуються підзаконні нормативно-правові акти прийняті без належного орієнтира у формі вказаного закону. Встановлена невідповідність законопроектів щодо продовольчої безпеки вимогам сьогодення. Окрім того, ході дослідження визначаються міжнародні критерії за якими встановлюється рівень продовольчої безпеки, а саме економічна та фізична доступність, безпечність продукції, природні ресурси та стійкість. Окрему увагу було приділено доступності продукції як основоположному елементу продовольчої безпеки, як у правовому, так і у практичному вимірі. Наведено перелік негативних наслідків пандемії Covid-19, що вплинули на функціонування інститутів аграрного права, від яких напряму залежить рівень продовольчої безпеки України. Автори пропонують шляхи вирішення вже існуючих проблем у сфері продовольчої безпеки, спричинених Covid-19 та попередження потенційних на законодавчому рівні. 

Висновки. На підставі вказаних досліджень автори доходять висновків про те, що задля оперативного реагування на виклики Covid-19 є необхідним прийняття на підставі нового спеціального закону з приводу продовольчої безпеки відповідних підзаконних нормативно-правових актів органами виконавчої влади у сфері економіки та сільського господарства. Тобто наразі існує нагальна необхідність розробки Україною спеціалізованої нормативної бази у галузі продовольчої безпеки з урахуванням зобов’язань у рамках міжнародної співпраці.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографія автора

Покальчук Михайло Юрійович, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого

кандидат юридичних наук, доцент, асистент кафедри земельного та аграрного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого

Посилання

Конституція України від 28.06.1996р.//Відомості Верховної Ради України. –1996. –№ 30, ст. 141

Правила життя Наполеона Бонапарта. – Цей день в історії. URL: https://www.jnsm.com.ua/h/PZ19/

Про державну підтримку сільського господарства України: Закон України від 24.06.2004 № 1877-15. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/card/1877-15/conv

Про основи продовольчої безпеки України: проект Закону України від 08.04.2011 № 8370. URL: https://ips.ligazakon.net/document/JF6GI00A

Global food security index. URL: https://www.eiu.com/n/

Про невідкладні заходи із забезпечення продовольчої безпеки держави в умовах поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) та розгортання економічної кризи: Проект Постанови Верховної Ради України № 3385 від 23.04.2020. URL: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68655

Державна програма стимулювання економіки для подолання негативних наслідків, спричинених обмежувальними заходами щодо запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на 2020-2022 роки: Постанова Кабінету Міністрів України №534 від 27.05.2020. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/534-2020-п#Text

Спільна заява України та членів СОТ щодо забезпечення продовольчої безпеки у відповідь на пандемію COVID-19. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/krayini-sot-zrobili-spilnu-zayavu-shchodo-zabezpechennya-prodovolchoyi-bezpeki-u-vidpovid-na-pandemiyu-covid-19

Опубліковано
2021-12-27
Цитовано
Як цитувати
Покальчук Михайло Юрійович, & Якубов Богдан Вікторович. (2021). ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ПАНДЕМІЇ COVID-19. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (32). https://doi.org/10.26565/2075-1834-2021-32-03