ЖИТЛОВА СУБСИДІЯ ЯК БЕЗПОВОРОТНА АДРЕСНА ДЕРЖАВНА СОЦІАЛЬНА ДОПОМОГА ГРОМАДЯНАМ

  • дар'я Валеріївна Божко ХНУ імені В.Н. Каразіна, юридичний факультет https://orcid.org/0000-0002-2244-1515
Ключові слова: житлова субсидія, соціальне забезпечення, субсидія, соціальна допомога, житлово-комунальні послуги, монетизація

Анотація

Актуальність даної тематики не викликає сумнівів та обумовлена тим, що на сьогодні вона зазнає суттєвих змін.  Саме надання житлової субсидії сьогодні має нову форму. В статті визначається, що собою являє такий вид соціальної допомоги, як державна допомога на оплату житлово-комунальних послуг, розкривається та обґрунтовується сама процедура отримання громадянами такого виду державної соціальної допомоги, що надається з боку держави, яка піклується про нужденних громадян та членів їх сімей.

У статті 46 Конституції України зазначено  право особи на соціальний захист за рахунок бюджетних коштів. Та відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», який було прийнято ще в 2017 році Верховною Радою України зазначається, що пільги та субсидії на оплату житлово-комунальних послуг з 1 січня 2019 року виплачується споживачу у грошовій формі та у порядку визначеному Кабінетом Міністрів України.

Суттєвим в даному випадку  є те, щоб така допомога на оплату житлово-комунальних послуг мала цільове використання та була спрямована саме на оплату таких послуг.  В статті проаналізовано Постанову Кабінету Міністрів України № 1176 в якій ми можемо бачити механізм цільового використання бюджетних коштів, які передбачаються державою для надання субсидій населенню. Тому є справедливим рішення, що в випадку якщо родина  сумлінно віднеслась до використання житлових комунікацій та заощадила енергоресурси, воду, теплові енергії, газу, за результатами опалюваного сезону вона може використати на свій розсуд та на власні потреби залишок коштів які залишились у наслідок економного використання та заощадження житлової субсидії, який є на її рахунку. Така форма заощаджень є цікавою в першу чергу для самої родини, чим має стимулювати окремого індивіда, який має  право на отримання такої субсидії,  до розумного, раціонального використання житлових комунікацій що надаються державою.

З 2019 року запроваджено надання субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі у 2 моделях монетизації, які діють одночасно:

1) перерахування коштів на центральному рівні на банківський рахунок в Ощадбанку зі спеціальним режимом використання з подальшим їх спрямуванням на оплату житлово-комунальних послуг;

2) надання житлових субсидій готівкою безпосередньо одержувачу.

Розкрито розуміння поняття монетизації.  Монетизація являє собою процес переходу від перерахування субсидій у безготівковому вигляді на рахунки надавачів житлово-комунальних послуг до надання субсидій громадянам у грошовій формі. Метою такої монетизації є створення прозорого механізму надання житлових субсидій і стимулювати громадян до ощадливого, розумного споживання.

Сьогодні запроваджується дві моделі монетизації: безготівкова грошова форма і готівкова форма.

За отриманням будь-якої інформації, що пов’язана з призначенням житлової субсидії, одержувачі такої субсидії  повинні звертатися до органів соціального захисту населення.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Конституція України від 28.06.1996 р. №254к/96-ВР. Відомості Верховної Ради України. 1996. №30. Ст. 141.

Про призначення житлової субсидії: Положення, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України (від 27 квітня 2018 р. № 329)).

[Електронний ресурс]. – Режим доступу: subsidii.mlsp.gov.ua

[Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://kharkivoda.gov.ua/oblasna-derzhavna-administratsiya/struktura-administratsiyi/strukturni-pidrozdili/139/3013/98171

Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України: Постанова Кабінету Міністрів України від 6 лютого 2019 року № 62.

Деякі питання надання житлових субсидій населенню у грошовій формі: Постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 року № 1176.

Опубліковано
2019-09-23
Цитовано
Як цитувати
Божко, д. В. (2019). ЖИТЛОВА СУБСИДІЯ ЯК БЕЗПОВОРОТНА АДРЕСНА ДЕРЖАВНА СОЦІАЛЬНА ДОПОМОГА ГРОМАДЯНАМ. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (27), 64-70. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2019-27-08