Оцінка екологічного ризику при вживанні сирих і варених овочів

  • N. V. Maksymenko Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0002-7921-9990
  • O. P. Moroz Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна
Ключові слова: екологічний ризик, агент ризику, концентрація, картопля, морква, коефіцієнт небезпеки, захворювання

Анотація

Ризик для здоров'я людини при споживанні овочів ґрунтується на характеристиці шкідливих ефектів, здатних розвинутися в організмі людини при тривалому використанні цих продуктів. У той же час, при споживанні овочів людиною можливим є зменшення вмісту у них забруднюючих речовин шляхом термообробки, наприклад, варіння. Тому актуальним є порівняння ризику, що виникає при вживанні в їжу сирих та варених овочів. Мета. Визначення екологічного ризику від вживання овочів (морква і картопля) з високими концентраціями хімічних елементів та можливістю зменшити їх шляхом відварювання. Методи. Польові, атомно-абсорбційна спектрофотометрія, статистичні.  Результати. На основі проведених польових досліджень на присадибній ділянці, розташованій у селищі Шевченкове Харківської області та лабораторних досліджень визначено вміст важких металів – свинцю, кадмію, цинку, міді та заліза і нітратів у варених та сирих моркві та картоплі. Виявилось, що практично всі метали не мають перевищення ГДК. Для визначення рівня впливу варіння на плоди порівняно вміст важких металів до і після варіння. На основі результатів лабораторного аналізу розраховано коефіцієнти концентрації важких металів у рослинній продукції та розраховано екологічний ризик від вживання овочів у їжу. При порівнянні всіх агентів ризику між собою за коефіцієнтами небезпеки виявлене переважання нітратів та кадмію у всіх зразках. Також слід зазначити високу небезпеку, що створюють свинець, мідь та залізо, виявлені у моркві. Порівняння тест–об’єктів за загальним екологічним ризиком для здоров’я від їх вживання показало, що найвищий ризик має сира морква, а найнижчий – картопля варена. Термообробка моркви знижує загальний ризик лише на 25%, а картоплі – на 40 %. Висновки. Встановлено, що після термообробки майже всі речовини частково виводяться з овочів. Аналіз змін, що відбуваються в картоплі і моркві після варіння свідчить про зниження ризику захворювання. Ризик появи захворювань практично всіх органів найвищий при вживанні моркви сирої.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

N. V. Maksymenko, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

доктор географічних наук, доцент

O. P. Moroz, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

студентка екологічного факультету

Посилання

Nekos, A. N. (2007). Jekologija i problemy bezopasnosti tovarov narodnogo potreblenija. [Ecology and safety issues of consumer goods]. Kharkov. : HNU imeni V. N. Karazina. (in Russian)

Nekos, A. N. (2011). Trofogeografіja: teorіja і praktika. Monografіja. [Trofgeografiya: theory and practice] Harkіv: HNU іmenі V.N. Karazіna. (in Ukrainian)

Nekos, V. Ju., Maksimenko, N. V., Karpenko, N.B.(2006). Formuvannja ekologіchnoї jakostі dejakih sortіv jabluk v umovah rіznogo antropogennogo navantazhennja. [Formation of ecological quality of some varieties of apples in conditions of different anthropogenic loading]. Vіsnik Harkіvs'kogo nacіonal'nogo unіversitetu іmenі V. N. Karazіna. Serіja Ekologіja, (722), 5-8. (in Ukrainian)

Dudurich, V. M.(2007). Ekologіchna bezpeka ґruntovogo pokrivu ta sіl's'kogospodars'kogo virobnictva ovochevoї produkcії v mezhah Lіvoberezhnogo lіsostepu. [Ecological safety of soil cover and agricultural production of vegetable products within the limits of the Left-bank forest steppe]. (Master's thesis). HNU іm. V.N. Karazіna, Kharkiv. (in Ukrainian)

Moroz, O. P., Maksimenko, N. V. (2019). Ekologіchna bezpeka ovochіv, viroshhenih u Shevchenkіvs'komu rajonі Harkіvs'koї oblastі [Ecological safety of vegetables grown in Shevchenkivskyi district of Kharkiv region]. Suchasnі problemi ekologії, 15th Vseukraїns'ka naukova on-line konferencіja zdobuvachіv vishhoї osvіti і molodih uchenih z mіzhnarodnoju uchastju, Zhitomir : Zhytomyr State Technological University, 32. (in Ukrainian)

Il'in, V. B.(1991). Tjazhelye metally v sisteme pochva-rastenie.[ Heavy metals in the soil-plant system] – Novosibirsk : Nauka, Sibirskoye otdeleniye. (in Russian)

Alekseev, Ju. V. (1987). Tjazhelye metally v pochvah i rastenijah. [Heavy metals in soils and plants]. Leningrad: Agropromizdat. Leningr. otdelenie. (in Russian)

Galagan, O. O.(1993). Landshaftno-geoximichni doslidzhennya migraciyi vazhky`x metaliv u lisostepovy`x landshaftny`x kompleksax Ukrayiny`[ Landscape-geochemical studies of migration of heavy metals in forest-steppe landscape complexes of Ukraine]. Ukrayins`ky`j geografichny`j zhurnal, ( 2), 32 – 35. (in Ukrainian)

Kabata-Pendias, A., Pendias H. (1989). Mikrojelementy v pochvah i rastenijah [Trace elements in soils and plants]. Moskow : Mir. (in Russian)

Xary`tonov, M. M. Lazaryeva, O. M., Lemishko, S. M. (2015). Ekologichna ocinka variabel`nosti vmistu nitrativ u ovochevy`x ta plodovo-yagidny`x kul`turax u Dnipropetrovs`kij oblasti [Environmental assessment of the variability of nitrate content in vegetable and fruit and berry crops in the Dnipropetrovsk region]. Visny`k Poltavs`koyi derzhavnoyi agrarnoyi akademiyi, (3), 29-31. (in Ukrainian)

Fatyeyev, A. I., Miroshny`chenko, M. M.,. By`ndy`ch, T. Yu. (1999). Osobly`vosti migraciyi vazhky`x metaliv z ornogo sharu zonal`ny`x g`runtiv Ukrayiny`[ Features of migration of heavy metals from the arable layer of zonal soils of Ukraine]. Visny`k XDAU, (2), 99 – 100. (in Ukrainian)

Nitraty` u rannix ovochax. (2018). [Nitrates in early vegetables] Derzhavna ustanova "Xarkivs`ky`j oblasny`j laboratorny`j centr Ministerstva oxorony` zdorov'ya Ukrayiny`" Available at: http://labcenter.kh.ua/?p=2314 (in Ukrainian)

Reglament Komisiyi (YeS) vid 19 grudnya 2006 roku. (2006).[Commission Regulation (EC) of 19 December 2006] # 1881/2006. Available at: https://eur-lex.europa.eu/homepage.html (in Ukrainian)

My`sly`va, T.M. (2011). Vedennya sil`s`kogospodars`kogo vy`robny`cztva u pry`vatnomu sektori v umovax posy`lenogo antropogennogo vply`vu na navkoly`shnye seredovy`shhe (2011). [Conducting agricultural production in the private sector under conditions of increased human-induced environmental impact]. Zhy`tomy`r. (in Ukrainian)

Bondarenko, G. L., Yakovenko, K. I. (2001). Metody`ka doslidnoyi spravy` v ovochivny`cztvi ta bashtany`cztvi [Methodology of experimental work in vegetable and melon]. Kharkiv: Osnova. (in Ukrainian)

Rukovodstvo po ocenke riska dlja zdorov'ja naselenija pri vozdejstvii himicheskih veshhestv, zagrjaznjajushhih okruzhajushhuju sredu. (2004). [Guidelines for assessing the risk to public health when exposed to chemicals that pollute the environment]. Moskow: Federal'nyj centr rossanjepidnadzora Minzdrava Rossii. (in Russian)

Al'gin, A. P. (1989). Risk i ego rol' v obshhestvennoj zhizni. [Risk and its role in public life]. Moskow. : Mir. (in Russian)

Maksy`mal`no dopusty`mi rivni vmistu zabrudnyuyuchy`x rechovy`n u xarchovy`x produktax v YeC ta KNR u partnerstvi. (2018). [ Maximum acceptable levels of contaminants in food products in the EC and PRC in part-nership] Grupa Svitovogo banku 1818 H Street NW Vashy`ngton OK 20433, 60. (in Ukrainian)

Опубліковано
2019-06-11
Як цитувати
Maksymenko, N., & Moroz, O. (2019). Оцінка екологічного ризику при вживанні сирих і варених овочів. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна серія «Екологія», (20), 116-127. https://doi.org/10.26565/1992-4259-2019-20-11