Візантійські спеції як частина щоденної римської кухні

  • Екатерина Сергеевна Сорочан Харьковский национальный университет имени В. Н. Каразина, руко- водитель Украинско-Итальянского академического центра, старший преподаватель ка- федры прикладной социологии и социальных коммуникаций https://orcid.org/0000-0001-9392-8753
Ключові слова: Візантія, середньовіччя, спеції, торгівля, ароматопрат, мірепс.

Анотація

Стаття присвячена деяким спеціям та приправам, які використовувалися в Візантійській імперії при приготуванні їжі і напоїв. Уточнюється перелік спецій візантійською грецькою термінологією. Стверджується виключно комерційний характер професії продавця спецій (ὁ ἀρωματοπράτης, ὁ μυρεψός), що пояснює практично повну відсутність спеціалізації в цій області. Більш точно визначені зони імпортної торгівлі.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Montanari M. L'alimentazione contadina nell'alto Medioevo. — Napoli: Liguori, 1979.

Food: a Culinary History From Antiquity to the Present / Under the Direction of Jean-Louis Flan- drin and Massimo Montanari; English Edition By Albert Sonnenfeld; Tra nslated By Clarissa Botsford. — N. Y., 1999.

Italian cuisine : a cultural history / A. Capatti, M. Montanari; translated by Aine O' Healy. — N. Y., 2003.

A Cultural History of Food in the Medieval Age / Edited by Massimo Montanari. –– L.; N. Y., 2012.

Монтанари М. Голод и изобилие. Как питались европейцы. — СПб., 2008.

Miller J. I. The Spice Trade of the Roman Empire: 29 B. C. to A. D. 641 — Oxf., 1969.

Detienne M. The Gardens of Adonis: Spices in Greek Mythology / Translation from the French by J. Lloyd; with an intr. by J. P. Vernant. — L., 1977.

Vickery K. F. Food in Early Greece. — Chicago, 1980.

Kehoe D. P. The Economics of Food Production on Roman Imperial Estates in North Africa. — Michigan, 1985.

Garnsey P. Famine and Food Supply in the Graeco-Roman World: Responses to Risk and Crisis. — Cambr., 1988.

Garnsey P. Cities, Peasants and Food in Classical Antiquity: Essays in Social and Economic History / Edited with addenda by Walter Scheidel. — Cambr., 1998.

Garnsey P. Food and Society in Classical Antiquity. — Cambr., 1999.

Sirks B. Food for Rome: the Legal Structure of the Transportation and Processing of Supplies for the Imperial Distributions in Rome and Constantinople. — Amsterdam, 1991.

Gowers E. The Loaded Table: Representations of Food in Roman Literature. — Oxf., 1993.

Grimm V. E. From Feasting to Fasting, the Evolution of a Sin: Attitudes to Food in Late Antiquity. — L.; N. Y., 1996.

Curtis R. I. Ancient Food Technology. — Leiden, 2001.

Thurmond D. L. A Handbook of Food Processing in Classical Rome: for Her Bounty no Winter. — Leiden, 2006.

Oliver G. J. War, Food, and Politics in Early Hellenistic Athens. — Oxf., 2007.

De Romanis F. Crossings: Early Mediterranean Contacts with India / Еdited by F. De Romanis, A. Tchernia. — New Delhi, 1997.

De Romanis F. Cassia, cinnamomo, ossidiana: uomini e merci tra Oceano Indiano e Mediterraneo / Con introduzione di Giovannella Cresci Marrone. — Rist. Anast. — Roma, 2006.

A Greek-English Lexicon / Compiled by Henry George Liddell and Robert Scott. With a revised supplement, Clarendon Press. — Oxf., 1996.

Oxford Latin dictionary / edited by P. G. W. Glare. — Oxf., 1982.

Lexicon Mediae Latiniatis по материалам словаря Дж. Ф. Нирмейера — [Электронный ре- сурс]. — Режим доступа: http://linguaeterna.com/medlat/show.php?n=16233/. Доступ 28.02.16.

Похлебкин В. В. Все о пряностях. Виды, свойства, применение. — М, 1975.

Ibn Khurradadhbeh. Le Livre des routes et des royaumes / Ed., trad. M.J. de Goeje. — Leiden, 1889.

Ибн Хордадбех. Книга путей и стран / Пер. с араб., коммент. Н. Велихановой. — Баку, 1986.

Lopez R. S., Raymond I. W. Medieval Trade in the Mediterranean World. Illustrative Documents Translated With Introduction and Notes. — N. Y., 1955.

Theophylacti Simocattae Historiae / Ed. C. de Boor. — Lipsiae, 1887.

Феофилакт Симокатта. История / Пер. С. П. Кондратьева. — М., 1996.

Ирмшер И. Византия и Индия // ВВ. — 1984. — Т. 45.

Corpus juris civilis. — Berolini, 1908. — Vol. 1: Digesta.

Georgius Cedrenus. Ioannis Scylitzae ope ab I. Bekkero suppletus et emandatus. — Bonnae, 1839. — T. 2.

Theophanes continuatus // Theophanes continuatus. Ioannes Cameniata. Symeon magister. Geor- gius monachos / Rec. Im. Bekkeri. — Bonnae, 1838.

Продолжатель Феофана. Жизнеописания византийских царей / Изд. подг. Я. Н. Любарский. — СПб., 1992.

Византийская книга Эпарха / Вступ. cт., пер., коммент. М. Я. Сюзюмова. — М., 1962.

Сорочан С. Б. Економічні зв`язки Херсонеса Таврійського з заходом в Iст. до н.е. — V cт. н. е. // Археологія. — 1985. — № 50.

Кадеев В. И. Парфюмерия и косметика в античном Херсонесе // Древности, 1995: Харьковский историко-археологический ежегодник. — Х., 1995.

Сорочан С. Б. Византийский Херсон (вторая половина VI — первая половина Х вв.). Очерки истории и культуры. — Харьков, 2005. — Ч. 1–2.

Leontios Cyprorum, ep. Neapolitanus. Vita Sti Symeoni Sali // Patrologiae cursus completus. Patrologiae graeca / Ed. J.-P. Migne. — 1864. — T. 93.

Истрин В. М. Хроника Георгия Амартола в древнем славянорусском переводе. — Л., 1930. — Т. 3: Греческо-славянский и славянско-греческий словари.

Культура Византии вторая половина VII—XII вв. / Отв. ред. З. В. Удальцова, Г. Г. Литаврин. — М., 1989.

Geoponica, sive Cassiani Bassi Scholastici De re rustica eclogae / recensuit Henricus Beckh. Ed. stereotypa ed. 1. (1895). Stutgardiae, Lipsiae — Teubneri, 1994.

Hierophilos. Il calendario dietetico di Iero filo / Ed. R. Romano // Atti dell Accademia Pontaniana, n.s. 47. — Naples, 1999.

Sophocles E. A. Greek Lexicon of the Roman and Byzantine Periods (From BC 146 to AD 1100). — N. Y., 1893. — Vol. 2.

Drexhage H.-J. Garum und Garumhangel im römish und spätantiken Ägypten // Münstersche Beitrage z. Antiken Handelsgeschichte. — 1903. — Bd. 12. — № 1.

Hartmann L. M. Comacchio und der Po-Handel // Hartmann L. M. Zur Wirtschatsgeschichte Italiens im frühen Mittelalter. Analekten. — Gotha, 1904.

Koder J. Everyday Food in the Middle Byzantine Period // Flavours and Delights. Tastes and Pleasures of antient and Byzantine Cuisine / Ed. by I. Anagnostakis. — Athens, Thessaloniki, 2013.

Сорочан С. Б. Византия: парадигмы быта, сознания и культуры. — Х., 2011.

Enciclopedia agraria italiana / pubblicata sotto gli auspici della Federazione italiana dei consorzi agrari. — Roma, 1972.

Koder J. Die Drogisten und ihre Waren im Eparchenbuch (EB 10.1) // Византия и средневековый Крым (АДСВ. Вып. 26). — Барнаул, 1992.

Talbot A.-M. Mealtime in Monasteries: the Culture of the Byzantine Refectory // Eat, Drink, and Be Merry (Luke 12:19). Food and Wine in Byzantium. Papers of the 37th Annual Spring Sympo- sium of Byzantine Studies, in Honour of Professor A. A. M. Bryer / Ed. by L. Brubaker and K. Li- nardou. — Great Britain, Bodmind, Cornwall, 2007.

Schaube A. Handelsgeschichte der romaniscgen Völker. — München, Berlin, 1906.

Koukoules Ph. Byzantinon trophai kai pota // EEBS. — Athenai, 1941. — № 17.

Константин Багрянородный. Об управлении империей: Текст, пер., коммент. / Под ред. Г. Г. Литаврина, А. П. Новосельцева. — М., 1989.

Dalby A. Tastes of Byzantium. The Cuisine of a Legendary Empire. — L.; N.-Y., 2010.

Philostorgii sqripta quae supersunt // PG. — 1858. — T. 65.

Theophanis Chronographia ex rec I. Classeni. — Bonnae, 1839. — Vol. 1.

Cosmas Indicopleustes. Topographie chretienne / Introduction, texte critique, illustration, traduction et notes par Wanda Wolska-Conus; preface de Paul Lemerle. –– P., 1973. — T. 3.

Gregorii episcopi Nysseni Opera quae reperiri potuerunt omnia, nunc denuo correctius et accuratius edita et multis aucta // PG. — 1863. — T. 46.

Dalby A. Some Byzantine Aromatics // Eat, Drink, and Be Merry (Luke 12:19). Food and Wine in Byzantium. Papers of the 37th Annual Spring Symposium of Byzantine Studies, in Honour of Professor A. A. M. Bryer / Ed. by Leslie Brubaker and Kallirroe Linardou. — Great Britain, 2007.

Ptochoprodromos / Ed. H. Eideneier. Ptochoprodromos. Einführung, kritische Ausgabe, deutsche Übersetzung, Glossar, Neograeca Medii Aevi 5 — Cologne, 1991.

Zhiqiang C. Record of Byzantine Food in Chinese Texts // Eat, Drink, and Be Merry (Luke 12:19) Food and Wine in Byzantium. Papers of the 37th Annual Spring Symposium of Byzantine Studies, in Honour of Professor A. A. M. Bryer / Ed. by Leslie Brubaker and Kallirroe Linardou. — Great Britain, Bodmind, Cornwall, 2007.

Поляковская М. А., Чекалова А. А. Византия: быт и нравы. — Свердловск, 1989.

Anagnostakis I. Byzantine aphrodisiacs // Flavours and Delights. Tastes and Pleasures of ancient and Byzantine Cuisine / Ed. by I. Anagnostakis. — Athens, Thessaloniki, 2013.

Anagnostakis I. Makedonisi(on). Parsley, the Macedonian Herb // Flavours and Delights. Tastes and Pleasures of antient and Byzantine Cuisine / Ed. by I. Anagnostakis. — Athens, Thessaloniki, 2013.

Nicetae Davidae Paphlagonae Vita Sancti Ignatii // PG. — 1864. — T. 105.

Pseudo-Symeon (Symeonis magistri annales) // Theophanes continuatus. Ioannes Cameniata. Symeon magister. Georgius monachos / Rec. Im. Bekkerus. — Bonnae, 1838.

Grünbart M. Store in a Cool and Dry Place: Perishable Goods and Their Preservation in Byzantium

// Eat, Drink, and Be Merry (Luke 12:19). Food and Wine in Byzantium. Papers of the 37th Annual Spring Symposium of Byzantine Studies, in Honour of Professor A. A. M. Bryer / Ed. by Leslie Brubaker and Kallirroe Linardou. — Great Britain, Bodmind, Cornwall, 2007.

McCormick M. Origins of the European Economy: Communications and Commerce, a. d. 300- 900. — Cambr., 2001.

Anagnostakis I. Byzantine diet and cuisine. In between ancient and modern gastronomy // Flavours and Delights. Tastes and Pleasures of ancient and Byzantine Cuisine / Ed. by I. Anagnostakis. — Athens, Thessaloniki, 2013.

Феофан Византиец // Феофан Византиец. Летопись византийца Феофана от Диоклетиана до царей Михаила и сына его Феофилакта / Приск Паннийский. Сказания Приска Панний- ского. — Рязань, 2005.

Ioannes Tzetzes. Epistulae / recensuit Petrus Aliosius M. Leone. — Leipzig: B. G. Teubner, 1972.

Фихман И. Ф. Оксиринх — город папирусов. — М., 1976.

Theodori Studitae orationes et epistulae // PG. — 1864. — T. 99.

The Oxyrhynchus Papyri. — L., 1924.

Johnson A. Ch., West L. C. Byzantine Egypt: Economic Studies. — Princeton, 1949.

Фихман И. Ф. Египет на рубеже двух эпох: Ремесленники и ремесленный труд в IV — сере- дине VII вв. — М., 1965.

Constantini Harmenopuli Manuale legum sive Hexabiblos / Ed. G. E. Heimbach. — Lipsiae, 1851.

Encyclopædia Britannica. — [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.britannica. com/EBchecked/topic/98142/cassia; http://www.britannica.com/EBchecked/topic/118117/ cinnamon. — Доступ: 28.02.2016

Пигулевская Н. В. Византия на путях в Индию. Из истории торговли Византии с Востоком в IV—V вв. — М.; Л., 1951.

Опубліковано
2018-08-21
Цитовано
Як цитувати
Сорочан, Е. С. (2018). Візантійські спеції як частина щоденної римської кухні. Давнина. Харківський історико-археологічний щорічник, 15(15), 34-43. вилучено із https://periodicals.karazin.ua/drevnosti/article/view/11222