Byzantine spices as a Daily Byzantine cuisine Part
Abstract
The article is devoted to some spices and seasonings which were used in the Byzantine Empire in preparation of meals and beverages, also it will be refined the list of spices in Byzantine Greek terminology. It will be found the exclusively commercial character of spices seller profession (ὁ ἀρωματοπράτης, ὁ μυρεψός), that explains the virtual absence of specialization in this field. The trade import areas will be defined more exactly.
Downloads
References
Montanari M. L'alimentazione contadina nell'alto Medioevo. — Napoli: Liguori, 1979.
Food: a Culinary History From Antiquity to the Present / Under the Direction of Jean-Louis Flan- drin and Massimo Montanari; English Edition By Albert Sonnenfeld; Tra nslated By Clarissa Botsford. — N. Y., 1999.
Italian cuisine : a cultural history / A. Capatti, M. Montanari; translated by Aine O' Healy. — N. Y., 2003.
A Cultural History of Food in the Medieval Age / Edited by Massimo Montanari. –– L.; N. Y., 2012.
Монтанари М. Голод и изобилие. Как питались европейцы. — СПб., 2008.
Miller J. I. The Spice Trade of the Roman Empire: 29 B. C. to A. D. 641 — Oxf., 1969.
Detienne M. The Gardens of Adonis: Spices in Greek Mythology / Translation from the French by J. Lloyd; with an intr. by J. P. Vernant. — L., 1977.
Vickery K. F. Food in Early Greece. — Chicago, 1980.
Kehoe D. P. The Economics of Food Production on Roman Imperial Estates in North Africa. — Michigan, 1985.
Garnsey P. Famine and Food Supply in the Graeco-Roman World: Responses to Risk and Crisis. — Cambr., 1988.
Garnsey P. Cities, Peasants and Food in Classical Antiquity: Essays in Social and Economic History / Edited with addenda by Walter Scheidel. — Cambr., 1998.
Garnsey P. Food and Society in Classical Antiquity. — Cambr., 1999.
Sirks B. Food for Rome: the Legal Structure of the Transportation and Processing of Supplies for the Imperial Distributions in Rome and Constantinople. — Amsterdam, 1991.
Gowers E. The Loaded Table: Representations of Food in Roman Literature. — Oxf., 1993.
Grimm V. E. From Feasting to Fasting, the Evolution of a Sin: Attitudes to Food in Late Antiquity. — L.; N. Y., 1996.
Curtis R. I. Ancient Food Technology. — Leiden, 2001.
Thurmond D. L. A Handbook of Food Processing in Classical Rome: for Her Bounty no Winter. — Leiden, 2006.
Oliver G. J. War, Food, and Politics in Early Hellenistic Athens. — Oxf., 2007.
De Romanis F. Crossings: Early Mediterranean Contacts with India / Еdited by F. De Romanis, A. Tchernia. — New Delhi, 1997.
De Romanis F. Cassia, cinnamomo, ossidiana: uomini e merci tra Oceano Indiano e Mediterraneo / Con introduzione di Giovannella Cresci Marrone. — Rist. Anast. — Roma, 2006.
A Greek-English Lexicon / Compiled by Henry George Liddell and Robert Scott. With a revised supplement, Clarendon Press. — Oxf., 1996.
Oxford Latin dictionary / edited by P. G. W. Glare. — Oxf., 1982.
Lexicon Mediae Latiniatis по материалам словаря Дж. Ф. Нирмейера — [Электронный ре- сурс]. — Режим доступа: http://linguaeterna.com/medlat/show.php?n=16233/. Доступ 28.02.16.
Похлебкин В. В. Все о пряностях. Виды, свойства, применение. — М, 1975.
Ibn Khurradadhbeh. Le Livre des routes et des royaumes / Ed., trad. M.J. de Goeje. — Leiden, 1889.
Ибн Хордадбех. Книга путей и стран / Пер. с араб., коммент. Н. Велихановой. — Баку, 1986.
Lopez R. S., Raymond I. W. Medieval Trade in the Mediterranean World. Illustrative Documents Translated With Introduction and Notes. — N. Y., 1955.
Theophylacti Simocattae Historiae / Ed. C. de Boor. — Lipsiae, 1887.
Феофилакт Симокатта. История / Пер. С. П. Кондратьева. — М., 1996.
Ирмшер И. Византия и Индия // ВВ. — 1984. — Т. 45.
Corpus juris civilis. — Berolini, 1908. — Vol. 1: Digesta.
Georgius Cedrenus. Ioannis Scylitzae ope ab I. Bekkero suppletus et emandatus. — Bonnae, 1839. — T. 2.
Theophanes continuatus // Theophanes continuatus. Ioannes Cameniata. Symeon magister. Geor- gius monachos / Rec. Im. Bekkeri. — Bonnae, 1838.
Продолжатель Феофана. Жизнеописания византийских царей / Изд. подг. Я. Н. Любарский. — СПб., 1992.
Византийская книга Эпарха / Вступ. cт., пер., коммент. М. Я. Сюзюмова. — М., 1962.
Сорочан С. Б. Економічні зв`язки Херсонеса Таврійського з заходом в Iст. до н.е. — V cт. н. е. // Археологія. — 1985. — № 50.
Кадеев В. И. Парфюмерия и косметика в античном Херсонесе // Древности, 1995: Харьковский историко-археологический ежегодник. — Х., 1995.
Сорочан С. Б. Византийский Херсон (вторая половина VI — первая половина Х вв.). Очерки истории и культуры. — Харьков, 2005. — Ч. 1–2.
Leontios Cyprorum, ep. Neapolitanus. Vita Sti Symeoni Sali // Patrologiae cursus completus. Patrologiae graeca / Ed. J.-P. Migne. — 1864. — T. 93.
Истрин В. М. Хроника Георгия Амартола в древнем славянорусском переводе. — Л., 1930. — Т. 3: Греческо-славянский и славянско-греческий словари.
Культура Византии вторая половина VII—XII вв. / Отв. ред. З. В. Удальцова, Г. Г. Литаврин. — М., 1989.
Geoponica, sive Cassiani Bassi Scholastici De re rustica eclogae / recensuit Henricus Beckh. Ed. stereotypa ed. 1. (1895). Stutgardiae, Lipsiae — Teubneri, 1994.
Hierophilos. Il calendario dietetico di Iero filo / Ed. R. Romano // Atti dell Accademia Pontaniana, n.s. 47. — Naples, 1999.
Sophocles E. A. Greek Lexicon of the Roman and Byzantine Periods (From BC 146 to AD 1100). — N. Y., 1893. — Vol. 2.
Drexhage H.-J. Garum und Garumhangel im römish und spätantiken Ägypten // Münstersche Beitrage z. Antiken Handelsgeschichte. — 1903. — Bd. 12. — № 1.
Hartmann L. M. Comacchio und der Po-Handel // Hartmann L. M. Zur Wirtschatsgeschichte Italiens im frühen Mittelalter. Analekten. — Gotha, 1904.
Koder J. Everyday Food in the Middle Byzantine Period // Flavours and Delights. Tastes and Pleasures of antient and Byzantine Cuisine / Ed. by I. Anagnostakis. — Athens, Thessaloniki, 2013.
Сорочан С. Б. Византия: парадигмы быта, сознания и культуры. — Х., 2011.
Enciclopedia agraria italiana / pubblicata sotto gli auspici della Federazione italiana dei consorzi agrari. — Roma, 1972.
Koder J. Die Drogisten und ihre Waren im Eparchenbuch (EB 10.1) // Византия и средневековый Крым (АДСВ. Вып. 26). — Барнаул, 1992.
Talbot A.-M. Mealtime in Monasteries: the Culture of the Byzantine Refectory // Eat, Drink, and Be Merry (Luke 12:19). Food and Wine in Byzantium. Papers of the 37th Annual Spring Sympo- sium of Byzantine Studies, in Honour of Professor A. A. M. Bryer / Ed. by L. Brubaker and K. Li- nardou. — Great Britain, Bodmind, Cornwall, 2007.
Schaube A. Handelsgeschichte der romaniscgen Völker. — München, Berlin, 1906.
Koukoules Ph. Byzantinon trophai kai pota // EEBS. — Athenai, 1941. — № 17.
Константин Багрянородный. Об управлении империей: Текст, пер., коммент. / Под ред. Г. Г. Литаврина, А. П. Новосельцева. — М., 1989.
Dalby A. Tastes of Byzantium. The Cuisine of a Legendary Empire. — L.; N.-Y., 2010.
Philostorgii sqripta quae supersunt // PG. — 1858. — T. 65.
Theophanis Chronographia ex rec I. Classeni. — Bonnae, 1839. — Vol. 1.
Cosmas Indicopleustes. Topographie chretienne / Introduction, texte critique, illustration, traduction et notes par Wanda Wolska-Conus; preface de Paul Lemerle. –– P., 1973. — T. 3.
Gregorii episcopi Nysseni Opera quae reperiri potuerunt omnia, nunc denuo correctius et accuratius edita et multis aucta // PG. — 1863. — T. 46.
Dalby A. Some Byzantine Aromatics // Eat, Drink, and Be Merry (Luke 12:19). Food and Wine in Byzantium. Papers of the 37th Annual Spring Symposium of Byzantine Studies, in Honour of Professor A. A. M. Bryer / Ed. by Leslie Brubaker and Kallirroe Linardou. — Great Britain, 2007.
Ptochoprodromos / Ed. H. Eideneier. Ptochoprodromos. Einführung, kritische Ausgabe, deutsche Übersetzung, Glossar, Neograeca Medii Aevi 5 — Cologne, 1991.
Zhiqiang C. Record of Byzantine Food in Chinese Texts // Eat, Drink, and Be Merry (Luke 12:19) Food and Wine in Byzantium. Papers of the 37th Annual Spring Symposium of Byzantine Studies, in Honour of Professor A. A. M. Bryer / Ed. by Leslie Brubaker and Kallirroe Linardou. — Great Britain, Bodmind, Cornwall, 2007.
Поляковская М. А., Чекалова А. А. Византия: быт и нравы. — Свердловск, 1989.
Anagnostakis I. Byzantine aphrodisiacs // Flavours and Delights. Tastes and Pleasures of ancient and Byzantine Cuisine / Ed. by I. Anagnostakis. — Athens, Thessaloniki, 2013.
Anagnostakis I. Makedonisi(on). Parsley, the Macedonian Herb // Flavours and Delights. Tastes and Pleasures of antient and Byzantine Cuisine / Ed. by I. Anagnostakis. — Athens, Thessaloniki, 2013.
Nicetae Davidae Paphlagonae Vita Sancti Ignatii // PG. — 1864. — T. 105.
Pseudo-Symeon (Symeonis magistri annales) // Theophanes continuatus. Ioannes Cameniata. Symeon magister. Georgius monachos / Rec. Im. Bekkerus. — Bonnae, 1838.
Grünbart M. Store in a Cool and Dry Place: Perishable Goods and Their Preservation in Byzantium
// Eat, Drink, and Be Merry (Luke 12:19). Food and Wine in Byzantium. Papers of the 37th Annual Spring Symposium of Byzantine Studies, in Honour of Professor A. A. M. Bryer / Ed. by Leslie Brubaker and Kallirroe Linardou. — Great Britain, Bodmind, Cornwall, 2007.
McCormick M. Origins of the European Economy: Communications and Commerce, a. d. 300- 900. — Cambr., 2001.
Anagnostakis I. Byzantine diet and cuisine. In between ancient and modern gastronomy // Flavours and Delights. Tastes and Pleasures of ancient and Byzantine Cuisine / Ed. by I. Anagnostakis. — Athens, Thessaloniki, 2013.
Феофан Византиец // Феофан Византиец. Летопись византийца Феофана от Диоклетиана до царей Михаила и сына его Феофилакта / Приск Паннийский. Сказания Приска Панний- ского. — Рязань, 2005.
Ioannes Tzetzes. Epistulae / recensuit Petrus Aliosius M. Leone. — Leipzig: B. G. Teubner, 1972.
Фихман И. Ф. Оксиринх — город папирусов. — М., 1976.
Theodori Studitae orationes et epistulae // PG. — 1864. — T. 99.
The Oxyrhynchus Papyri. — L., 1924.
Johnson A. Ch., West L. C. Byzantine Egypt: Economic Studies. — Princeton, 1949.
Фихман И. Ф. Египет на рубеже двух эпох: Ремесленники и ремесленный труд в IV — сере- дине VII вв. — М., 1965.
Constantini Harmenopuli Manuale legum sive Hexabiblos / Ed. G. E. Heimbach. — Lipsiae, 1851.
Encyclopædia Britannica. — [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.britannica. com/EBchecked/topic/98142/cassia; http://www.britannica.com/EBchecked/topic/118117/ cinnamon. — Доступ: 28.02.2016
Пигулевская Н. В. Византия на путях в Индию. Из истории торговли Византии с Востоком в IV—V вв. — М.; Л., 1951.