Причини нелінійності в кінетиці інактивації мікроорганізмів під тиском

  • I. V. Noga Донецький національний університет
  • V. M. Shatalov Донецький національний університет
Ключові слова: високий тиск, адіабатичний нагрів, теплопровідність, інактивація мікроорганізмів, термодинаміка, кінетика, нелінійність

Анотація

Аналізуються фізичні причини спостережуваних відхилень від лінійності при описі кінетики інактивації мікроорганізмів під тиском. Показано, що при деяких умовах незначний нагрів зразків при стисканні призводить до зростання константи швидкості реакції від 2 до 5 разів. На основі рішення рівняння теплопровідності розраховані поправки до лінійного закону, що виникають за рахунок нерівномірного охолодження зразка в процесі впливу тиску. Показано, що кінетичні криві, отримані в рамках лінійного рівняння при обліку охолодження, мають нелінійний двофазний характер. Оцінені поправки до кривих інактивації МАФАМ. Зроблено висновок про те, що відхилення від лінійності можуть виникати в рамках лінійної моделі при врахуванні нестаціонарного просторово-неоднорідного розподілу температури всередині зразка.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографії авторів

I. V. Noga, Донецький національний університет

вул. Щорса 46, Донецьк, 83050, Україна

V. M. Shatalov, Донецький національний університет

вул. Щорса 46, Донецьк, 83050, Україна

Посилання

Noga IV, Shatalov VM, Sukmanov VA. Kineticheskaia model degradatcii biomolekul pod vozdeistviem vysokogo davleniia i temperatury. Fizika i tekhnika vysokikh davlenii. Donetck: DonFTI NANU; 2004. p. 74-85. (in Russian)

Noga IV. Termodinamika vozdeistviia vysokogo davleniia i temperatury na mikroorganizmy i vitaminy. Fizika i tekhnika vysokikh davlenii. Donetck: DonFTI NANU; 2006. p. 126-36. (in Russian)

Merkulow N, Ludwig H. The influence of high hydrostatic pressure on the adduct formation of patulin with cysteine. Progress in Biotechology. 2002;19(1):664.

Heinz V, Knorr D. High pressure inactivation kinetics of Bacillus subtilis cells by a three-state-model considering distributed resistance mechanisms. Food Biotechnology. 1996;;10(2):149-61.

Patterson MF, Kilpatrick DJ. The combined effect of high hydrostatic pressure and mild heat on inactivation of pathogens in milk and poultry. J. Food Prot. 1998;61(4):432-6.

Reyns KMFA, Soontjens CCF, Cornelis K, Weemaes CA, Hendrickx ME, Michiels CW. Kinetic analysis and modeling of combined high-pressure-temperature inactivation of the yeast Zygosaccharomyces bailii. Int. J. Food Microbiol. 2000;56:199-210.

Ardia A. Process Considerations on the Application of High Pressure Treatment at Elevated Temperature Levels for Food Preservation: Genehm. Berlin:Technichen Univers; 2004. 94p.

Tikhonov AN, Samarskii AA. Uravneniia matematicheskoi fiziki. M.:Nauka; 1972. 736p.(in Russian)

Solodov AP, Ochkov VF. Differentcialnye modeli. M.:MEI; 2002. 239p. (in Russian)

Aleksandrova AA, Grigoreva BA. Tablitcy teplofizicheskikh svoistv vody i vodianogo para: Spravochnik. M.:Izdatelstvo MEI; 1999. 168p. (in Russian)
Опубліковано
2007-06-05
Цитовано
Як цитувати
Noga, I. V., & Shatalov, V. M. (2007). Причини нелінійності в кінетиці інактивації мікроорганізмів під тиском. Біофізичний вісник, 1(18), 90-95. вилучено із https://periodicals.karazin.ua/biophysvisnyk/article/view/12628
Розділ
Дія фізичних факторів на біологічні об'єкти