Мінливість вмісту олії в зерні ліній кукурудзи – носіїв ендоспермових мутацій
Ключові слова:
кукурудза, ендоспермові мутанти, вміст олії в зерні, модуль ознаки, мінливість
Анотація
Досліджено вплив взаємодій ген : генотип і генотип : довкілля на вміст олії в зерні та факторні компоненти модуля цієї ознаки у ліній кукурудзи – носіїв ендоспермових мутацій. Встановлено, що найбільш високими середніми рівнями вмісту олії в зерні і частки в ньому зародку вирізняються носії мутації sh2, а вмісту олії в зародку – носії мутацій su1 та se. У ліній з тотожним алельним станом кожного з генів структури ендосперму ці ознаки мали кількісну природу і їх прояв залежав від генотипу лінії та погодних умов вирощування. У різних ліній – носіїв однієї мутації абсолютний розмах коливання вмісту олії в зерні досягав 2,7%, частки зародку в зерні – 4,2%, а вмісту олії в зародку – 5,6%. Показано можливість виділення ліній, які поєднують підвищену частку зародку з підвищеним вмістом в ньому олії, а також ліній із стабільно високими рівнями вмісту олії в зерні та його факторних компонентів в різних погодних умовах вирощування.Завантаження
##plugins.generic.usageStats.noStats##
Посилання
Джелали Н.И., Литун П.П. Методические указания по экологическому сортоиспытанию зерновых культур. – Москва: ВАСХНИЛ, 1980. – 35с. /Dzhelali N.I., Litun P.P. Metodicheskiye ukazaniya po ekologicheskomu sortoispytaniyu zernovykh kul'tur. – Moskva: VASKhNIL, 1980. – 35s./
Доспехов Б.А. Методика полевого опыта. – Москва: Агропромиздат, 1985. – 351с. /Dospekhov B.A. Metodika polevogo opyta. – Moskva: Agropromizdat, 1985. – 351s./
Кочерина Н.В. Алгоритмы эколого-генетического улучшения продуктивности растений. Дисс. … канд. биол. наук / 03.00.15 – генетика. – Санкт-Петербург, 2009. – 130с. /Kocherina N.V. Algoritmy ekologo-geneticheskogo uluchsheniya produktivnosti rasteniy. Diss. … kand. biol. nauk / 03.00.15 – genetika. – Sankt-Peterburg, 2009. – 130s./
Лакин Г.Ф. Биометрия. – Москва: Высшая школа, 1973. – 343с. /Lakin G.F. Biometriya. – Moskva: Vysshaya shkola, 1973. – 343s./
Методы биохимического исследования растений / Под ред. А.И.Ермакова. – Ленинград: Агропромиздат, 1987. – 430с. /Metody biokhimicheskogo issledovaniya rasteniy / Pod red. A.I.Yermakova. – Leningrad: Agropromizdat, 1987. – 430s./
Ніколенко І.А., Тимчук С.М. Продуктивність та основні показники якості зерна інбредних ліній кукурудзи – носіїв ендоспермальних мутацій // Бюлетень Державного Нікітського ботанічного саду. – 2004. – Вип.89. – С. 92–94. /Nikolenko I.A., Tymchuk S.M. Produktyvnist ta osnovni pokaznyky yakosti zerna inbrednykh liniy kukurudzy – nosiiv endospermalnykh mutatsiy // Buleten Derzhavnogo Nikitskogo botanichnogo sadu. – 2004. – Vyp.89. – S. 92–94/
Arvanitoyannis I.S., Varzakas T.H., Kiokias S., Labropoulos A.E. Lipids, fats and oils // Advances in food biochemistry / Ed. F.Yildiz. – Boca Raton, Fl.–London–New-York: CRC Press, 2010. – P. 131–201.
Balconi С., Hartings H., Lauria M. et al. Gene discovery to improve maize grain quality traits // Maydica. – 2007. – Vol.52. – P. 357–373.
Boyer C.D., Hannah L.C. Kernel mutants of corn // Specialty Corns / Ed. A.R.Hallauer. – Boca Raton–London–New-York–Washington D.C.: CRC Press, 2001. – P. 10–40.
Coe E., Shaeffer M. Genetic, physical, maps, and database resources for maize // Maydica. – 2005. – Vol.50. – P. 285–303.
Dudley J.W., Lambert R.J. 100 generations of selection for oil and protein in corn // Plant Breeding Rev.: Long–term selection of maize / Ed. J.Janick. – Hoboken, N.J.: John Wiley & Sons, Inc., 2004. – Vol.34, part 1. – P. 79–110.
Grote K.E. Genetic basis of maize whole kernel, embryo and endosperm oil: a dissertation submitted for the degree doctor of philosophy. – Ames, IA: Iowa State University, 2011. – 112p.
Hartings H., Fracassetti H., Motto M. Genetic enhancement of grain quality – related traits in maize // Transgenic plants – advances and limitations / Ed. Y.O.Ciftci. – Rijeka, Croatia – Shanghai, China: InTech, 2012. – P. 191–218.
Lambert R.J. High-oil corn hybrids // Specialty Corns / Ed. A.R.Hallauer. – Boca Raton–London–New-York–Washington D.C.: CRC Press, 2001. – P. 137–161.
Lambert R.J., Alexander D.E., Mejaya I.J. Single kernel selection for increased grain oil in maize synthetics and high-oil hybrid development // Plant Breed. Rev. – 2004. – Vol.24, part 1. – P. 153–175.
Lee E.A. Maize for oil // Oil crops / Eds. J.Vollmann, I.Raican. – Dordrecht–Heidelberg–London–New-York: Springer Sci., 2009. – P. 493–506.
Laurie C.C., Chasalow S.D., Le Deaux J.R. et al. The genetic architecture of response to long-term artificial selection for oil concentration in the maize kernel // Genetics. – 2004. – Vol.168. – P. 2141–2155.
Moreau R.A. Corn oil // Bailey’s industrial oil and fat products / Ed. F.Shahidi. – 6th ed. – Vol.2. – Hoboken, New Jersey: Wiley-Intersci. Publ., 2005. – P. 149–172.
Moreau R.A. Corn oil // Vegetable oils in food technology: composition, properties and uses / Ed. F.D.Gunstone. – 2nd ed. – Chichester: John Wiley & Sons Inc., 2011. – P. 273–290.
Motto M., Hartings H., Lauria M., Rossi V. Gene discovery to improve quality – related traits in maize // In the wake of the double helix: from the green revolution to the gene revolution, Proc. Int. Congr. / Eds. R.Tuberosa, R.L.Phillips, M.Gale. – Bologna, 2003. – P. 173–192.
Motto M., Balconi C., Hartings H., Rossi V. Gene discovery for improvement of kernel quality-related traits in maize // Genetika. – 2010. – Vol.42. – P. 23–56.
Motto M., Hartings H., Fracassetti M., Consonni G. Grain quality–related traits in maize: gene identification and exploitation // Maydica. – 2011. – Vol.56. – P. 291–314.
Murphy D.J. Using modern plant breeding to improve the nutritional and technological qualities of oil crops // OCL. – 2014. – Vol.21. – D607.
Neuffer M.G., Coe E.H., Wessler S.R. Mutants of maize. – Cold Spring Harbor, NY: Cold Spring Harbor Laboratory Press, 1997. – 468p.
Pajic Z. Breeding of maize types with specific traits at the Maize Research Institute, Zemun Polie // Genetica. – 2007. – Vol.39. – P. 169–180.
Prasanna B.M., Vasal S.K., Kassahun B., Singh N.N. Quality protein maize // Curr. Sci. – 2001. – Vol.81. – P. 1308–1319.
Schultz J. A., Juvic J.A. Current models of starch synthesis and the sugary enhancer1 mutation in Zea mays L. // Plant Physiol. Biochem. – 2004. – Vol.42. – P. 456–464.
Song T., Lu X. The chromosomal location and inheritance of a new corn kernel mutant gene (os) with pleiotropic effects // J. Genetics and Genomics. – 1993. – Vol.20. – P. 432–438.
Tymchuk S.M., Panchenko I.A., Kirichenko V.V. et al. Maize starch quality improvement using the biochemical effect of genes of endosperm structure // Starch: from starch containing sources to isolation of starches and their application / Eds. V.P.Yuryev, P.Tomasic, H.Ruck. – New-York: Nova Sci. Publ. – 2004. – Vol.1. – P. 1–16.
Val D.L., Schwartz S.H., Kerns M.R., Deikman J. Development of a high oil trait for maize // Molecular genetic approaches to maize improvement / Eds. A.L.Kriz, B.A.Larkins. – Berlin-Heidelberg: Springer Verlag, 2009. – P. 303–323.
Weller C.L., Paulsen M.R., Mbuvi S. Germ weight, germ oil content and estimated oil yield for wet-milled yellow dent corn as affected by moisture content at harvest and temperature of drying air // Cereal Chem. – 1989. – Vol.66. – P. 273–275.
White P.J., Weber E.J. Lipids of the kernel // Corn: chemistry and technology / Eds. P.J.White, L.A.Johnson. – 2nd ed. – St. Paul, MN: Amer. Assoc. Cereal Chem., 2003. – P. 355–405.
Yang X., Ma H., Zhang P. et al. Characterization of QTL for oil content in maize kernel // Theor. Appl. Genet. – 2012. – Vol.125. – P. 1169–1179.
Доспехов Б.А. Методика полевого опыта. – Москва: Агропромиздат, 1985. – 351с. /Dospekhov B.A. Metodika polevogo opyta. – Moskva: Agropromizdat, 1985. – 351s./
Кочерина Н.В. Алгоритмы эколого-генетического улучшения продуктивности растений. Дисс. … канд. биол. наук / 03.00.15 – генетика. – Санкт-Петербург, 2009. – 130с. /Kocherina N.V. Algoritmy ekologo-geneticheskogo uluchsheniya produktivnosti rasteniy. Diss. … kand. biol. nauk / 03.00.15 – genetika. – Sankt-Peterburg, 2009. – 130s./
Лакин Г.Ф. Биометрия. – Москва: Высшая школа, 1973. – 343с. /Lakin G.F. Biometriya. – Moskva: Vysshaya shkola, 1973. – 343s./
Методы биохимического исследования растений / Под ред. А.И.Ермакова. – Ленинград: Агропромиздат, 1987. – 430с. /Metody biokhimicheskogo issledovaniya rasteniy / Pod red. A.I.Yermakova. – Leningrad: Agropromizdat, 1987. – 430s./
Ніколенко І.А., Тимчук С.М. Продуктивність та основні показники якості зерна інбредних ліній кукурудзи – носіїв ендоспермальних мутацій // Бюлетень Державного Нікітського ботанічного саду. – 2004. – Вип.89. – С. 92–94. /Nikolenko I.A., Tymchuk S.M. Produktyvnist ta osnovni pokaznyky yakosti zerna inbrednykh liniy kukurudzy – nosiiv endospermalnykh mutatsiy // Buleten Derzhavnogo Nikitskogo botanichnogo sadu. – 2004. – Vyp.89. – S. 92–94/
Arvanitoyannis I.S., Varzakas T.H., Kiokias S., Labropoulos A.E. Lipids, fats and oils // Advances in food biochemistry / Ed. F.Yildiz. – Boca Raton, Fl.–London–New-York: CRC Press, 2010. – P. 131–201.
Balconi С., Hartings H., Lauria M. et al. Gene discovery to improve maize grain quality traits // Maydica. – 2007. – Vol.52. – P. 357–373.
Boyer C.D., Hannah L.C. Kernel mutants of corn // Specialty Corns / Ed. A.R.Hallauer. – Boca Raton–London–New-York–Washington D.C.: CRC Press, 2001. – P. 10–40.
Coe E., Shaeffer M. Genetic, physical, maps, and database resources for maize // Maydica. – 2005. – Vol.50. – P. 285–303.
Dudley J.W., Lambert R.J. 100 generations of selection for oil and protein in corn // Plant Breeding Rev.: Long–term selection of maize / Ed. J.Janick. – Hoboken, N.J.: John Wiley & Sons, Inc., 2004. – Vol.34, part 1. – P. 79–110.
Grote K.E. Genetic basis of maize whole kernel, embryo and endosperm oil: a dissertation submitted for the degree doctor of philosophy. – Ames, IA: Iowa State University, 2011. – 112p.
Hartings H., Fracassetti H., Motto M. Genetic enhancement of grain quality – related traits in maize // Transgenic plants – advances and limitations / Ed. Y.O.Ciftci. – Rijeka, Croatia – Shanghai, China: InTech, 2012. – P. 191–218.
Lambert R.J. High-oil corn hybrids // Specialty Corns / Ed. A.R.Hallauer. – Boca Raton–London–New-York–Washington D.C.: CRC Press, 2001. – P. 137–161.
Lambert R.J., Alexander D.E., Mejaya I.J. Single kernel selection for increased grain oil in maize synthetics and high-oil hybrid development // Plant Breed. Rev. – 2004. – Vol.24, part 1. – P. 153–175.
Lee E.A. Maize for oil // Oil crops / Eds. J.Vollmann, I.Raican. – Dordrecht–Heidelberg–London–New-York: Springer Sci., 2009. – P. 493–506.
Laurie C.C., Chasalow S.D., Le Deaux J.R. et al. The genetic architecture of response to long-term artificial selection for oil concentration in the maize kernel // Genetics. – 2004. – Vol.168. – P. 2141–2155.
Moreau R.A. Corn oil // Bailey’s industrial oil and fat products / Ed. F.Shahidi. – 6th ed. – Vol.2. – Hoboken, New Jersey: Wiley-Intersci. Publ., 2005. – P. 149–172.
Moreau R.A. Corn oil // Vegetable oils in food technology: composition, properties and uses / Ed. F.D.Gunstone. – 2nd ed. – Chichester: John Wiley & Sons Inc., 2011. – P. 273–290.
Motto M., Hartings H., Lauria M., Rossi V. Gene discovery to improve quality – related traits in maize // In the wake of the double helix: from the green revolution to the gene revolution, Proc. Int. Congr. / Eds. R.Tuberosa, R.L.Phillips, M.Gale. – Bologna, 2003. – P. 173–192.
Motto M., Balconi C., Hartings H., Rossi V. Gene discovery for improvement of kernel quality-related traits in maize // Genetika. – 2010. – Vol.42. – P. 23–56.
Motto M., Hartings H., Fracassetti M., Consonni G. Grain quality–related traits in maize: gene identification and exploitation // Maydica. – 2011. – Vol.56. – P. 291–314.
Murphy D.J. Using modern plant breeding to improve the nutritional and technological qualities of oil crops // OCL. – 2014. – Vol.21. – D607.
Neuffer M.G., Coe E.H., Wessler S.R. Mutants of maize. – Cold Spring Harbor, NY: Cold Spring Harbor Laboratory Press, 1997. – 468p.
Pajic Z. Breeding of maize types with specific traits at the Maize Research Institute, Zemun Polie // Genetica. – 2007. – Vol.39. – P. 169–180.
Prasanna B.M., Vasal S.K., Kassahun B., Singh N.N. Quality protein maize // Curr. Sci. – 2001. – Vol.81. – P. 1308–1319.
Schultz J. A., Juvic J.A. Current models of starch synthesis and the sugary enhancer1 mutation in Zea mays L. // Plant Physiol. Biochem. – 2004. – Vol.42. – P. 456–464.
Song T., Lu X. The chromosomal location and inheritance of a new corn kernel mutant gene (os) with pleiotropic effects // J. Genetics and Genomics. – 1993. – Vol.20. – P. 432–438.
Tymchuk S.M., Panchenko I.A., Kirichenko V.V. et al. Maize starch quality improvement using the biochemical effect of genes of endosperm structure // Starch: from starch containing sources to isolation of starches and their application / Eds. V.P.Yuryev, P.Tomasic, H.Ruck. – New-York: Nova Sci. Publ. – 2004. – Vol.1. – P. 1–16.
Val D.L., Schwartz S.H., Kerns M.R., Deikman J. Development of a high oil trait for maize // Molecular genetic approaches to maize improvement / Eds. A.L.Kriz, B.A.Larkins. – Berlin-Heidelberg: Springer Verlag, 2009. – P. 303–323.
Weller C.L., Paulsen M.R., Mbuvi S. Germ weight, germ oil content and estimated oil yield for wet-milled yellow dent corn as affected by moisture content at harvest and temperature of drying air // Cereal Chem. – 1989. – Vol.66. – P. 273–275.
White P.J., Weber E.J. Lipids of the kernel // Corn: chemistry and technology / Eds. P.J.White, L.A.Johnson. – 2nd ed. – St. Paul, MN: Amer. Assoc. Cereal Chem., 2003. – P. 355–405.
Yang X., Ma H., Zhang P. et al. Characterization of QTL for oil content in maize kernel // Theor. Appl. Genet. – 2012. – Vol.125. – P. 1169–1179.
Цитовано
Як цитувати
Тимчук, Д. С., & Мужилко, В. В. (1). Мінливість вмісту олії в зерні ліній кукурудзи – носіїв ендоспермових мутацій. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Біологія», 28, 34-42. https://doi.org/10.26565/2075-5457-2017-28-5
Номер
Розділ
ГЕНЕТИКА
Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої її публікації на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License 4.0 International (CC BY 4.0), яка дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи.