Комплексний вплив цитратів магнію і хрому на функціонування глутатіонової системи захисту у печінці щурів із алоксановим цукровим діабетом
Анотація
Метою роботи було дослідження впливу цитрату магнію (у дозі 250 мг Mg2+/кг маси тіла) у комплексі із цитратом хрому (у дозах 10 мкг Cr3+/кг та 25 мкг Cr3+/кг маси тіла) на стан глутатіонової системи захисту у печінці щурів як можливого засобу для попередження виникнення цукрового діабету та його ускладнень. Нашими дослідженнями було встановлено, що у тварин з алоксановим цукровим діабетом вміст відновленого глутатіону, а також активність глутатіонредуктази достовірно знижувались. Зниження вмісту відновленого глутатіону, найімовірніше, може бути пов’язане з його посиленим використанням для знешкодження активних форм кисню, а також із зниженням вмісту відновленої форми нікотинаміаденіндинуклеотид фосфату. Це, у свою чергу, призводить до пригнічення активності глутатіонредуктази, що відповідає за поновлення внутрішньоклітинного пулу відновленого глутатіону. З’ясовано, що профілактичне комплексне введення до раціону тварин з алоксановим діабетом цитрату магнію і хрому дозволяє стабілізувати про/антиоксидантний статус печінки щурів, що супроводжувалося достовірним підвищенням активності глутатіонпероксидази, а також підвищенням вмісту відновленого глутатіону.
Завантаження
Посилання
Влізло В.В., Федорук Р.С., Ратич І.Б. та ін. Лабораторні методи досліджень у біології, тваринництві та ветеринарній медицині. – Львів: СПОЛОМ, 2012. – 761с. /Vlіzlo V.V., Fedoruk R.S., Ratych І.B. et al. Laboratornі metody doslіdzhen' u bіologіyi, tvarynnytstvі ta veterynarnіy medytsynі. – Lvіv: SPOLOM, 2012. – 761s./
Дербак М.А., Архій Е.Й., Пічкарь Й.І. та ін. Розповсюдженість гастроентерологічної патології у хворих на цукровий діабет 2 типу // Науковий вісник Ужгородського університету. Сер.: Медицина. – 2013. – Вип.2. – С. 131–134. /Derbak M.A., Arkhiy Ye.Y., Pichkar' Y.I. ta in. Rozpovsyudzhenist' gastroenterologichnoyi patologiyi u khvorykh na tsukrovyy diabet 2 typu // Naukovyy visnyk Uzhgorods'kogo universytetu. Ser.: Medytsyna. – 2013. – Vyp.2. – S. 131–134./
Дрель В.Р. Основні механізми виникнення та розвитку діабетичних ускладнень: роль нітративного стресу // Біол. студії. – 2010. – Т.4, №2. – С. 141–158. /Drel' V.R. Osnovni mekhanizmy vynyknennya ta rozvytku diabetychnykh uskladnen': rol' nitratyvnogo stresu // Biol. studiyi. – 2010. – T.4, №2. – S. 141–158./
Іскра Р.Я., Сварчевська О.З., Максимович І.Я. Глутатіонова антипероксидна система в крові та тканинах щурів за дії цитрату нанохрому // Вісник проблем біології і медицини. – 2012. – Вип.2 (2). – С. 32–35. /Iskra R.Ya., Svarchevs'ka O.Z., Maksymovych I.Ya. Glutationova antyperoksydna systema v krovi ta tkanynakh shchuriv za diyi tsytratu nanokhromu // Visnyk problem biologiyi i medytsyny. – 2012. – Vyp. 2(2). – S. 32–35./
Іскра Р.Я., Янович В.Г. Інтенсивність пероксидних процесів і активність антиоксидантних ензимів у тканинах щурів за підвищеного рівня хрому в раціоні // Український біохімічний журнал. – 2011. – Т.83, №3. – С. 91–98. /Iskra R.Ya., Yanovych V.G. Intensyvnist' peroksydnykh protsesiv i aktyvnist' antyoksydantnykh enzymiv u tkanynakh shchuriv za pidvyshchenogo rivnya khromu v ratsioni // Ukrayins'kyy biokhimichnyy zhurnal. – 2011. – T. 83, №3. – S. 91–98./
Костіцька О.І. Методи корекції метаболічних порушень у хворих на цукровий діабет типу 2 з ознаками стеатогепатозу // Буковинський медичний вісник. – 2007. – Т.11, №3. – С. 46–49. /Kostits'ka O.I. Metody korektsiyi metabolichnykh porushen' u khvorykh na tsukrovyy diabet typu 2 z oznakamy steatogepatozu // Bukovynskyy medychnyy visnyk. – 2007. – T. 11, №3. – S. 46–49./
Науменко В.Г. Патогенетична терапія ускладнень цукрового діабету // Міжнародний ендокринологічний журнал. – 2006. – №1. – С. 55.–60. /Naumenko V.G. Patogenetychna terapiya uskladnen' tsukrovogo diabetu // Mizhnarodnyy endokrynologichnyy zhurnal. – 2006. – №1. – S. 55. –60./
Особа А.І. Особливості функціонування системи антиоксидантного захисту організму // Рибогосподарська наука України. – 2009. – №1. – С. 133–139. /Osoba A.I. Osoblyvosti funktsionuvannya systemy antyoksydantnogo zakhystu organizmu // Rybogospodars'ka nauka Ukrayiny. – 2009. – №1. – S. 133–139./
Паньків В.І. Сучасні можливості корекції функціонального стану печінки у хворих на цукровий діабет із використанням препарату ГепаМерц (LорнітинLаспартат) // Міжнародний ендокринологічний журнал. – 2012. – №5 (45). – С. 36–42. /Pan'kiv V.I. Suchasni mozhlyvosti korektsiyi funktsional'nogo stanu pechinky u khvorykh na tsukrovyy diabet iz vykorystannyam preparatu HepaMerts (LornitynLaspartat) // Mizhnarodnyy endokrynologichnyy zhurnal. – 2012. – №5 (45). – S. 36–42./
Смоляр В.І., Петрашенко Г.І. Аліментарні гіпо- та гіпермікроелементози // Проблеми харчування. – 2005. – №4. – С. 40–42. /Smolyar V.I., Petrashenko G.I. Alimentarni gipo- ta gipermikroelementozy // Problemy kharchuvannya. – 2005. – №4. – S. 40–42./
Кулинский В.И., Колесниченко Л.С. Обмен глутатиона // Успехи биологической химии. – 1990. –Т.31. – С. 157–179. /Kulinskiy V.I., Kolesnichenko L.S. Obmen glutationa // Uspekhi biologicheskoy khimii. – 1990. – Vol. 31. – P. 157–179./
Barbagallo M., Dominguez L.J., Galioto A. et. al. Role of magnesium in insulin action, diabetes and cardio-metabolic syndrome X // Molecular aspects of medicine. – 2003. – Vol.24 (1). – P. 39–52.
Cefalu W.T., Hu F.B. Role of chromium in human health and in diabetes // Diabetes Care. – 2004. – Vol.27 (11). – P. 2741–2751.
Lee A.Y., Chung S.S. Contributions of polyol pathway to oxidative stress in diabetic cataract // FASEB J. – 1999. – No 13. – Р. 23–30.
Maritim A.C., Sanders A., Watkins 3.J. Diabetes, oxidative stress, and antioxidants: a review // Journal of biochemical and molecular toxicology. – 2003. – Vol.17 (1). – Р. 24–38.
Moussa S.A. Oxidative stress in diabetes mellitus // Romanian J. Biophys. – 2008. – Vol.18 (3). – P. 225–236.
O’Connell B.S. Select vitamins and minerals in the management of diabetes // Diabetes Spectrum. – 2001. – Vol.14 (3). – P.133–148.
Pereira B., Rosa L.F., Safi D.A. et al. Hormonal regulation of superoxide dismutase, catalase, and glutathione peroxidase activities in rat macrophages // Biochemical Pharmacology. – 1995. – Vol.50 (12). – P. 2093–2098.
Sales C.H., Pedrosa L.D.F.C. Magnesium and diabetes mellitus: their relation // Clinical Nutrition. – 2006. – Vol.25 (4). – P. 554–562.
Szentmihályi K., Szilágyi M., Balla J. et al. In vitro antioxidant activities of magnesium compounds used in food industry // Acta Alimentaria. – 2014. – Vol.43.3. – P. 419–425.
Walter R.M., Uriu-Hare J.Y., Olin K.L. et al. Copper, zinc, manganese, and magnesium status and complications of diabetes mellitus // Diabetes care. – 1991. – Vol.14 (11). – P. 1050–1056.
Wolf F.I., Trapani V. Cell (patho) physiology of magnesium // Clinical science. – 2008. – Vol.114 (1). – P. 27–35.
Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої її публікації на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License 4.0 International (CC BY 4.0), яка дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи.