Успадкування ознак у гібридів F1 диплоїдних пшениць однозернянок у ярій культурі

  • Хао Фу Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0003-3791-7958
  • Л. Атраментова Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0002-7143-9411
Ключові слова: пшениця однозернянка, елементи продуктивності, гібриди, ступінь домінування

Анотація

Диплоїдна однозернянка (2n = 14) — давня культура, яку людство вирощує 10 тисяч років. Зерно цієї пшениці є цінним продуктом для здорового і профілактичного харчування. Це зумовлює зростання інтересу науковців і виробничників до однозерної пшениці. Між тим, широкому використанню цієї культури перешкоджає низка недоліків, які ускладнюють використання сучасних технологій: низька врожайність, схильність до вилягання, ламкість колосу, важкий вимолот зерна. Тим не менш, є передумови для покращення технологічних якостей цієї культури. Для поліпшення диплоїдної пшениці однозернянки (2n = 14) за продуктивністю та вимолочуваністю проведено схрещування у семи комбінаціях за участі трьох видів цих пшениць (T. boeoticum, T. monococcum, T. sinskajae). Загалом схрещуваність у комбінаціях гібридів однозернянки коливається від 6,3 % до 79,7 %. У комбінації культурної пшениці T. sinskajae з дикою T. boeoticum спостерігаються реципрокні відмінності щодо зав'язування гібридних зерновок (у прямій комбінації 6,3 %; у зворотній 48,9 %). Реципрокні комбінації T. monococcum var. sofianum UA0300649 та T. sinskajae f. aristata були подібні за схрещуваністю (72 and 82 %) та характером спадкування і близькі за кількісними показниками. У решті комбінацій зав'язуваність становила 12,5–45,6 %. Найчастішим (22 випадки з 49) типом успадкування кількісних ознак F1 однозернянок була гібридна депресія, домінування батьківської форми з більшим проявом ознаки відзначено в 11 варіантах, гетерозис у чотирьох. У гібридів успадкування довжини колоса корелює з типом успадкування кількості колосків у колосі (r = 0,92) та кількістю зерен у колосі (r = 0,78). Ступені домінування за цими двома ознаками також пов'язані між собою (r = 0,89). Селекційний інтерес представляє комбінація UA0300400 T. boeoticum var. thaoudar ARM / UA0300224 T. sinskajae var. sinskajae RUS, яка проявила гетерозис за кількістю зерен у колосі (Hp = 1,2), масою колосу (Hp = 11,8) та масою зерен з колосу (Hp = 5,4). Для створення матеріалу, що легко вимолочується, перспективною є комбінація UA0300222 T. monococcum var. hohensteinii / UA0300224 Tsinskajae var. sinskajae.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографії авторів

Хао Фу, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

площа Свободи, 4, м. Харків, Україна, 61022, fuhaoinua@gmail.com

Л. Атраментова, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

площа Свободи, 4, м. Харків, Україна, 61022, lubov.atramentova@gmail.com

Посилання

Di Stasio L., Picascia S., Auricchio R. et al. (2020). Comparative analysis of in vitro digestibility and immunogenicity of gliadin proteins from durum and einkorn wheat. Front. Nutr., 7(56), 1–7. https://doi.org/10.3389/fnut.2020.00056

Filatenko A.A., Kurkiev U.K. (1975). Sinskaya Wheat (New species – Triticum sinskajae A. Filat. et Kurk.). Proceedings on Applied Botany, Genetics and Breeding, 54(1), 239–241. (In Russian)

Griffing B. (1956). Concept of general and specific combining ability in relation to diallel crossing systems. Australian journal of biological sciences, 9(4), 463–493.

Heun M., Schafer-Pregl R., Klawan D. et al. (1997). Site of Einkorn wheat domestication identified by DNA fingerprinting. Science, Washington, 278(5341), 1312–1314. https://doi.org/10.1126/science.278.5341.1312

Hidalgo A., Brandolini A. (2014). Nutritional properties of einkorn wheat (Triticum monococcum L.). J. Sci. Food Agric., 94 (4), 601–612. https://doi.org/10.1002/jsfa.6382

Kostylev P.I., Nekrasova O.A. (2015). Study of inheritance types of bread winter wheat several traits and its combining ability. Grain Economy of Russia, 6, 16–28. (in Russian)

Kuspira J., Maclagan J.M., Bhambhani R. et al. (1989). Genetic and cytogenetic analyses of the A genome of Triticum monococcum L. V. Inheritance and linkage relationships of genes determining the expression of 12 qualitative characters. Genome, 32(5), 869–881. https://doi.org/10.1139/G89-524

Ljubičić N., Petrović S., Dimitrijević M. et al. (2014). Diallel analysis for spike length in winter wheat. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences. Special Issue, 2, 1455–1459.

Merezhko A.F., Udachin R.A., Zuev E.V. et al. (1999). Replenishment, preservation in living form and study of the world collection of wheat, aegilops and triticale. Guidelines. St. Petersburg: VIR, 81 p. (in Russian)

Mukhordova M.E. (2018). Genetic analysis of stalk length in diallel cross breeding of winter wheat. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University), (1), 88–94. (in Russian)

Valekzhanin V.S., Korobeynikov N.I. (2016). The variability and inheritance of thousand-kernel weight in soft spring wheat varieties and hybrids in diallel crossing. Bulletin of Altai State Agricultural University, 7(141), 5–9.

Опубліковано
2022-06-06
Цитовано
Як цитувати
Фу, Х., & Атраментова, Л. (2022). Успадкування ознак у гібридів F1 диплоїдних пшениць однозернянок у ярій культурі. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Біологія», 38, 30-34. https://doi.org/10.26565/2075-5457-2022-38-3
Розділ
ГЕНЕТИКА