Леткі речовини водно-етанольних екстрактів цмину італійського

  • Г. В. Корнільєв
  • А. Є. Палій
  • Л. А. Хлипенко
  • В. М. Єжов
Ключові слова: Helichrysum italicum (Roth.) Guss.; Helichrysum italicum (Roth.) Guss. ssp. angustifolium (DC) E. Ossip. comb. Nova; водно-етанольні екстракти; леткі речовини; монотерпени; сесквітерпени

Анотація

У статті вивчено якісний та кількісний склад летких речовин екстрактів Helichrysum italicum (Roth.) Guss. сорту ВІМ і Helichrysum italicum (Roth.) Guss. ssp. angustifolium (DC) E. Ossip. comb. nova сорту Кристал. Основні компоненти у сорту ВІМ – α-пінен (43,27%) і лімонен (12,15%), у сорту Кристал – нерилацетат (16,22%), італідіон 2 (8,06%) і 2,3-дигідро-3,5-діокси-6-метил-4 Н-піран-4-он (6,24%). Загалом, в екстракті сорту ВІМ переважають моно- й сесквітерпенові сполуки, в екстракті сорту Кристал – оксигеновані та етерифіковані моно- й сесквітерпеноїди, а також речовини нетерпенової природи.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Мазнев Н.И. Энциклопедия лекарственных растений. – М.: Мартин, 2004. – 496с. /Maznev N.I. Entsiklopediya lekarstvennykh rasteniy. – M.: Martin, 2004. – 496s./

Мишарина Т.А., Самусенко А.Л. Антиоксидантные свойства эфирных масел лимона, грейпфрута, кориандра, гвоздики и их смесей // Прикладная биохимия и микробиология. – 2008. – №4. – С. 482–486. /Misharina T.A., Samusenko A.L. Antioksidantnyye svoystva efirnykh masel limona, greypfruta, koriandra, gvozdiki i ikh smesey // Prikladnaya biokhimiya i mikrobiologiya. – 2008. – №4. – S. 482–486./

Мишарина Т.А., Теренина М.Б., Крикунова Н.И. Антиоксидантные свойства эфирных масел // Прикладная биохимия и микробиология. – 2009. – №6. – С. 710–716. /Misharina T.A., Terenina M.B., Krikunova N.I. Antioksidantnyye svoystva efirnykh masel // Prikladnaya biokhimiya i mikrobiologiya. – 2009. – №6. – S. 710–716./

Николаевский В.В. Ароматерапия. Справочник. – М.: Медицина, 2000. – 292с. /Nikolayevskiy V.V. Aromaterapiya. Spravochnik. – M.: Meditsina, 2000. – 292s./

Работягов В.Д., Хлыпенко Л.А., Бакова Н.Н., Машанов В.И. Аннотированный каталог видов и сортов эфирномасличных, пряно-ароматических и пищевых растений коллекции Никитского ботанического сада. – Ялта, 2007. – 48с. /Rabotyagov V.D., Khlypenko L.A., Bakova N.N., Mashanov V.I. Annotirovannyy katalog vidov i sortov efirnomaslichnykh, pryano-aromaticheskikh i pishchevykh rasteniy kollektsii Nikitskogo botanicheskogo sada. – Yalta, 2007. – 48s./

Работягов В.Д., Хлыпенко Л.А., Свиденко Л.В. и др. Новые сорта ароматических и лекарственных растений селекции Никитского ботанического сада // Труды Никит. ботан. сада. – 2011. – Т.133. – С. 5–17. /Rabotyagov V.D., Khlypenko L.A., Svidenko L.V. i dr. Novyye sorta aromaticheskikh i lekarstvennykh rasteniy selektsii Nikitskogo botanicheskogo sada // Trudy Nikit. botan. sada. – 2011. – T.133. – S. 5–17./

Ярош А.М., Тонковцева В.В., Сойко В.В., Любарский А.В. Особенности влияния различных эфирных масел на умственную работоспособность // Психотерапия. Клиническая психология. Психоанализ. – 2010. – Т.14, №3 (52). – С. 79–83. /Yarosh A.M., Tonkovtseva V.V., Soyko V.V., Lyubarskij A.V. Osobennosti vliyaniya razlichnykh efirnyh masel na umstvennuyu rabotosposobnost' // Psikhoterapiya. Klinicheskaya psikhologiya. Psikhoanaliz. – 2010. – T.14, №3 (52). – S. 79–83./

Angioni A., Barra A., Arlorio M. et al. Chemical composition, plant genetic differences and antifungal activity of the essential oil of Helichrysum italicum G. Don ssp. Microphyllum (WilD Nym // J. Agric. Food Chem. – 2003. – Vol.51 (4). – P. 1030–1034.

Biancini A., Tomi P., Bernardini A.F. et al. A comparative study of volatile constituents of two Helichrysum italicum (Roth) Guss. Don Fil subspecies growing in Corsica (France), Tuscany and Sardinia (Italy) // Flavour Fragr. J. – 2003. – №18. – P. 487–491.

Mancini E., De Martino L., Scognamiglio M.R., De Feo V. Chemical composition and possible in vitro phytotoxic activity of Helichrysum italicum (Roth) Guss. Don ssp. italicum // Molecules. – 2011. – №16. – P. 7725–7735.

Mastelic J., Politeo O., Jerkovic I., Radosevic N. Composition and antimicrobial activity of Helichrysum italicum essential oil and its terpene and terpenoid fractions // Chemistry of Natural Compounds. – 2005. – Vol.41, №1. – P. 35–40.

Perrini R., Morone-Fortunatoa I., Lorussob E., Avatob P. Glands, essential oils and in vitro establishment of Helichrysum italicum (Roth)G. Don ssp. microfyllum (Wild.) Nyman // Industrial Crops and Products. – 2009. – №29. – P. 395–403.

Rosa A., Deiana M., Atzeri A. et al. Evaluation of the antioxidant and cytotoxic activity of arzanol, a prenylated α-pyrone-phloroglucinol etherodimer from Helichrysum italicum subsp. microphyllum // Chem. Biol. Interact. – 2007. – №165. – P. 117–126.

Roussis V., Tsoukatou M., Chinou I.B., Ortiz A. Chemical and antibacterial studies of the essential oil of Helichrysum rupestre and H. ambiguum growing in the Balearic islands (Part III) // Planta Med. – 1998. – Vol.64. – P. 675–676.

Tucker A.O., Maciarello M.J., Charles D.J., Simon J.E. Volatile leaf oil of the curry plant [Helichrysum italicum (Roth) G. Don subsp. italicum] and dwarf curry plant [subsp. microphyllum (Willd.) Nyman] in the North American herb trade // J. Essent. Oil. Res. –1997. – №9. – P. 583–585.

Опубліковано
2013-12-27
Цитовано
Як цитувати
Корнільєв, Г. В., Палій, А. Є., Хлипенко, Л. А., & Єжов, В. М. (2013). Леткі речовини водно-етанольних екстрактів цмину італійського. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Біологія», 17(1056), 14-20. вилучено із https://periodicals.karazin.ua/biology/article/view/13766
Розділ
БІОХІМІЯ