Identification of changes at the gene level in Salmonella typhimurium by the action of food flavorings

  • І. В. Боднар
  • О. Ю. Андрейко
  • Л. С. Боднар
Keywords: gene mutations; food flavorings; Ames test; Salmonella typhimurium; nucleotide substitution mutations; frame shift mutations; biotransformation

Abstract

The ability of food flavorings to induce gene mutations in the Ames test on Salmonella typhimurium, strains TA 100 and TA 98, has been investigated. Experiments were performed with and without microsomal activating mixture for three concentrations of flavors – the dose that corresponds to the recommended daily and doses increased and reduced in 10 times of the daily. Natural flavorings "Vermouth" and nature-identical flavors "Chocolate" and "Prune" found no mutagenic activity in any series of experiments. Nature-identical flavor "Mint" proved mutagenic activity on both strains with and without metabolic activation, suggesting that the composition of flavoring has mutagenic substances that are not neutralized by passing the metabolic pathways in the body or because of processes biotransformation formed more aggressive genotoxic metabolites. Flavours "Sausep", "Grape" and "Cherry" induced weak mutagenic effects (1 point) in both strains only in experiments without metabolic activation.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Булдаков А.С. Пищевые добавки. Справочник. – Санкт-Петербург: Ut, 1996. – 240с. /Buldakov A.S. Pishchevyye dobavki. Spravochnik. – Sankt-Peterburg: Ut, 1996. – 240s./

Дуган А.М., Журков В.С., Абилев С.К. Критерии учета мутагенных эффектов в тесте Эймса // Цитология и генетика. – 1990. – Т.24, №6. – С. 41–45. /Dugan A.M., Zhurkov V.S., Abilev S.K. Kriterii ucheta mutagennykh effektov v teste Eymsa // Tsitologiya i genetika. – 1990. – T.24, №6. – S. 41–45./

Дурнев А.Д., Середенин С.Б. Мутагены (скрининг и фармакологическая профилактика воздействий). – М.: Медицина, 1998. – 328с. /Durnev A.D., Seredenin S.B. Mutageny (skrining i farmakologicheskaya profilaktika vozdeystviy). – M.: Meditsina, 1998. – 328s./

Куценко С.А. Основы токсикологии. – Санкт-Петербург, 2002. – 395с. /Kutsenko S.A. Osnovy toksikologii. – Sankt-Peterburg, 2002. – 395s./

Смоляр В.І. Сучасні проблеми використання харчових добавок // Проблеми харчування. – 2009. – №1/2. – С. 5–13. /Smolyar V.І. Suchasnі problemy vykorystannya kharchovykh dobavok // Problemy kharchuvannya. – 2009. – №1/2. – S. 5–13./

Смоляр В.І. Токсичні ефекти харчових добавок // Проблеми харчування. – 2005. – №1. – С. 10–15. /Smolyar V.І. Toksychnі efekty kharchovykh dobavok // Problemy kharchuvannya. – 2005. – №1. – S. 10–15./

Стрижельчик Н.Г., Бариляк И.Р. Мутагенные и антимутагенные свойства пищевых добавок. – Харьков: ХНУ имени В.Н.Каразина, 2009. – 152с. /Strizhel'chik N.G., Barilyak I.R. Mutagennyye i antimutagennyye svoystva pishchevykh dobavok. – Khar'kov: KhNU imeni V.N.Karazina, 2009. – 152s./

Украинец А.И. Технология пищевых продуктов: Учебник. – К.: Издательский дом «Аскания», 2008. – 736с. /Ukrainets A.I. Tekhnologiya pishchevykh produktov: Uchebnik. – K.: Izdatel'skiy dom «Askaniya», 2008. – 736s./

Федоренко В.О., Осташ Б.О., Гончар М.В., Ребець Ю.В. Великий практикум з генетики, генетичної інженерії та аналітичної біотехнології мікроорганізмів. – Львів, 2005. – 268с. /Fedorenko V.O., Ostash B.O., Gonchar M.V., Rebets' Yu.V. Velykyy praktykum z genetyky, genetychnoi іnzhenerіi ta analіtychnoi bіotekhnologіi mіkroorganіzmіv. – L'vіv, 2005. – 268s./

Maron D.M., Ames B.N. Revised methods for the Salmonella mutagenicity test // Mutation Research. – 1983. – Vol.113, № 3–4. – Р. 173–215.

Mortelmans K., Zeiger E. The Ames Salmonella/microsome mutagenicity assay // Mutation Research. – 2000. – Vol.455. – P. 29–60.

Published
2013-05-22
Cited
How to Cite
Боднар, І. В., Андрейко, О. Ю., & Боднар, Л. С. (2013). Identification of changes at the gene level in Salmonella typhimurium by the action of food flavorings. The Journal of V.N.Karazin Kharkiv National University. Series «Biology», 18(1079), 64-70. Retrieved from https://periodicals.karazin.ua/biology/article/view/13738
Section
GENETICS