Identification of changes at the gene level in Salmonella typhimurium by the action of food flavorings
Abstract
The ability of food flavorings to induce gene mutations in the Ames test on Salmonella typhimurium, strains TA 100 and TA 98, has been investigated. Experiments were performed with and without microsomal activating mixture for three concentrations of flavors – the dose that corresponds to the recommended daily and doses increased and reduced in 10 times of the daily. Natural flavorings "Vermouth" and nature-identical flavors "Chocolate" and "Prune" found no mutagenic activity in any series of experiments. Nature-identical flavor "Mint" proved mutagenic activity on both strains with and without metabolic activation, suggesting that the composition of flavoring has mutagenic substances that are not neutralized by passing the metabolic pathways in the body or because of processes biotransformation formed more aggressive genotoxic metabolites. Flavours "Sausep", "Grape" and "Cherry" induced weak mutagenic effects (1 point) in both strains only in experiments without metabolic activation.
Downloads
References
Булдаков А.С. Пищевые добавки. Справочник. – Санкт-Петербург: Ut, 1996. – 240с. /Buldakov A.S. Pishchevyye dobavki. Spravochnik. – Sankt-Peterburg: Ut, 1996. – 240s./
Дуган А.М., Журков В.С., Абилев С.К. Критерии учета мутагенных эффектов в тесте Эймса // Цитология и генетика. – 1990. – Т.24, №6. – С. 41–45. /Dugan A.M., Zhurkov V.S., Abilev S.K. Kriterii ucheta mutagennykh effektov v teste Eymsa // Tsitologiya i genetika. – 1990. – T.24, №6. – S. 41–45./
Дурнев А.Д., Середенин С.Б. Мутагены (скрининг и фармакологическая профилактика воздействий). – М.: Медицина, 1998. – 328с. /Durnev A.D., Seredenin S.B. Mutageny (skrining i farmakologicheskaya profilaktika vozdeystviy). – M.: Meditsina, 1998. – 328s./
Куценко С.А. Основы токсикологии. – Санкт-Петербург, 2002. – 395с. /Kutsenko S.A. Osnovy toksikologii. – Sankt-Peterburg, 2002. – 395s./
Смоляр В.І. Сучасні проблеми використання харчових добавок // Проблеми харчування. – 2009. – №1/2. – С. 5–13. /Smolyar V.І. Suchasnі problemy vykorystannya kharchovykh dobavok // Problemy kharchuvannya. – 2009. – №1/2. – S. 5–13./
Смоляр В.І. Токсичні ефекти харчових добавок // Проблеми харчування. – 2005. – №1. – С. 10–15. /Smolyar V.І. Toksychnі efekty kharchovykh dobavok // Problemy kharchuvannya. – 2005. – №1. – S. 10–15./
Стрижельчик Н.Г., Бариляк И.Р. Мутагенные и антимутагенные свойства пищевых добавок. – Харьков: ХНУ имени В.Н.Каразина, 2009. – 152с. /Strizhel'chik N.G., Barilyak I.R. Mutagennyye i antimutagennyye svoystva pishchevykh dobavok. – Khar'kov: KhNU imeni V.N.Karazina, 2009. – 152s./
Украинец А.И. Технология пищевых продуктов: Учебник. – К.: Издательский дом «Аскания», 2008. – 736с. /Ukrainets A.I. Tekhnologiya pishchevykh produktov: Uchebnik. – K.: Izdatel'skiy dom «Askaniya», 2008. – 736s./
Федоренко В.О., Осташ Б.О., Гончар М.В., Ребець Ю.В. Великий практикум з генетики, генетичної інженерії та аналітичної біотехнології мікроорганізмів. – Львів, 2005. – 268с. /Fedorenko V.O., Ostash B.O., Gonchar M.V., Rebets' Yu.V. Velykyy praktykum z genetyky, genetychnoi іnzhenerіi ta analіtychnoi bіotekhnologіi mіkroorganіzmіv. – L'vіv, 2005. – 268s./
Maron D.M., Ames B.N. Revised methods for the Salmonella mutagenicity test // Mutation Research. – 1983. – Vol.113, № 3–4. – Р. 173–215.
Mortelmans K., Zeiger E. The Ames Salmonella/microsome mutagenicity assay // Mutation Research. – 2000. – Vol.455. – P. 29–60.
Authors retain copyright of their work and grant the journal the right of its first publication under the terms of the Creative Commons Attribution License 4.0 International (CC BY 4.0), that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship.