Виявлення змін на генному рівні у Salmonella typhimurium за дії ароматизаторів продуктів харчування
Анотація
Проведено дослідження впливу ароматизаторів продуктів харчування на здатність індукувати генні мутації у тесті Еймса на штамах Salmonella typhimurium ТА 100 та ТА 98. Експерименти проводили з та без використання мікросомальної активуючої суміші для трьох концентрацій ароматизаторів – дози, що відповідає рекомендованій добовій, та дозах, збільшеній та зменшеній в 10 разів від добової. Натуральний ароматизатор “Вермут” та ідентично-натуральні ароматизатори “Шоколад” та “Чорнослив” не виявили мутагенної активності в жодній серії експерименту. Ідентично-натуральний ароматизатор “М’ята” проявив мутагенні властивості на обох штамах, з та без використання метаболічної активації, що свідчить про те, що до складу ароматизатору входять мутагенні речовини, які не знешкоджуються в процесі проходження метаболічних шляхів в організмі, або в результаті процесів біотрансформації утворюються більш агресивні метаболіти щодо генотоксичності. Ароматизатори “Саусеп”, “Грейп” та “Вишня” індукували мутагенні ефекти слабкої сили (1 бал) на обох штамах лише в експериментах без використання метаболічної активації.
Завантаження
Посилання
Булдаков А.С. Пищевые добавки. Справочник. – Санкт-Петербург: Ut, 1996. – 240с. /Buldakov A.S. Pishchevyye dobavki. Spravochnik. – Sankt-Peterburg: Ut, 1996. – 240s./
Дуган А.М., Журков В.С., Абилев С.К. Критерии учета мутагенных эффектов в тесте Эймса // Цитология и генетика. – 1990. – Т.24, №6. – С. 41–45. /Dugan A.M., Zhurkov V.S., Abilev S.K. Kriterii ucheta mutagennykh effektov v teste Eymsa // Tsitologiya i genetika. – 1990. – T.24, №6. – S. 41–45./
Дурнев А.Д., Середенин С.Б. Мутагены (скрининг и фармакологическая профилактика воздействий). – М.: Медицина, 1998. – 328с. /Durnev A.D., Seredenin S.B. Mutageny (skrining i farmakologicheskaya profilaktika vozdeystviy). – M.: Meditsina, 1998. – 328s./
Куценко С.А. Основы токсикологии. – Санкт-Петербург, 2002. – 395с. /Kutsenko S.A. Osnovy toksikologii. – Sankt-Peterburg, 2002. – 395s./
Смоляр В.І. Сучасні проблеми використання харчових добавок // Проблеми харчування. – 2009. – №1/2. – С. 5–13. /Smolyar V.І. Suchasnі problemy vykorystannya kharchovykh dobavok // Problemy kharchuvannya. – 2009. – №1/2. – S. 5–13./
Смоляр В.І. Токсичні ефекти харчових добавок // Проблеми харчування. – 2005. – №1. – С. 10–15. /Smolyar V.І. Toksychnі efekty kharchovykh dobavok // Problemy kharchuvannya. – 2005. – №1. – S. 10–15./
Стрижельчик Н.Г., Бариляк И.Р. Мутагенные и антимутагенные свойства пищевых добавок. – Харьков: ХНУ имени В.Н.Каразина, 2009. – 152с. /Strizhel'chik N.G., Barilyak I.R. Mutagennyye i antimutagennyye svoystva pishchevykh dobavok. – Khar'kov: KhNU imeni V.N.Karazina, 2009. – 152s./
Украинец А.И. Технология пищевых продуктов: Учебник. – К.: Издательский дом «Аскания», 2008. – 736с. /Ukrainets A.I. Tekhnologiya pishchevykh produktov: Uchebnik. – K.: Izdatel'skiy dom «Askaniya», 2008. – 736s./
Федоренко В.О., Осташ Б.О., Гончар М.В., Ребець Ю.В. Великий практикум з генетики, генетичної інженерії та аналітичної біотехнології мікроорганізмів. – Львів, 2005. – 268с. /Fedorenko V.O., Ostash B.O., Gonchar M.V., Rebets' Yu.V. Velykyy praktykum z genetyky, genetychnoi іnzhenerіi ta analіtychnoi bіotekhnologіi mіkroorganіzmіv. – L'vіv, 2005. – 268s./
Maron D.M., Ames B.N. Revised methods for the Salmonella mutagenicity test // Mutation Research. – 1983. – Vol.113, № 3–4. – Р. 173–215.
Mortelmans K., Zeiger E. The Ames Salmonella/microsome mutagenicity assay // Mutation Research. – 2000. – Vol.455. – P. 29–60.
Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої її публікації на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License 4.0 International (CC BY 4.0), яка дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи.