Виявлення змін на генному рівні у Salmonella typhimurium за дії ароматизаторів продуктів харчування

  • І. В. Боднар
  • О. Ю. Андрейко
  • Л. С. Боднар
Ключові слова: генні мутації; ароматизатори продуктів харчування; тест Еймса; Salmonella typhimurium; мутації типу заміни пар основ; мутації типу зсуву рамки зчитування; біотрансформація

Анотація

Проведено дослідження впливу ароматизаторів продуктів харчування на здатність індукувати генні мутації у тесті Еймса на штамах Salmonella typhimurium ТА 100 та ТА 98. Експерименти проводили з та без використання мікросомальної активуючої суміші для трьох концентрацій ароматизаторів – дози, що відповідає рекомендованій добовій, та дозах, збільшеній та зменшеній в 10 разів від добової. Натуральний ароматизатор “Вермут” та ідентично-натуральні ароматизатори “Шоколад” та “Чорнослив” не виявили мутагенної активності в жодній серії експерименту. Ідентично-натуральний ароматизатор “М’ята” проявив мутагенні властивості на обох штамах, з та без використання метаболічної активації, що свідчить про те, що до складу ароматизатору входять мутагенні речовини, які не знешкоджуються в процесі проходження метаболічних шляхів в організмі, або в результаті процесів біотрансформації утворюються більш агресивні метаболіти щодо генотоксичності. Ароматизатори “Саусеп”, “Грейп” та “Вишня” індукували мутагенні ефекти слабкої сили (1 бал) на обох штамах лише в експериментах без використання метаболічної активації.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Булдаков А.С. Пищевые добавки. Справочник. – Санкт-Петербург: Ut, 1996. – 240с. /Buldakov A.S. Pishchevyye dobavki. Spravochnik. – Sankt-Peterburg: Ut, 1996. – 240s./

Дуган А.М., Журков В.С., Абилев С.К. Критерии учета мутагенных эффектов в тесте Эймса // Цитология и генетика. – 1990. – Т.24, №6. – С. 41–45. /Dugan A.M., Zhurkov V.S., Abilev S.K. Kriterii ucheta mutagennykh effektov v teste Eymsa // Tsitologiya i genetika. – 1990. – T.24, №6. – S. 41–45./

Дурнев А.Д., Середенин С.Б. Мутагены (скрининг и фармакологическая профилактика воздействий). – М.: Медицина, 1998. – 328с. /Durnev A.D., Seredenin S.B. Mutageny (skrining i farmakologicheskaya profilaktika vozdeystviy). – M.: Meditsina, 1998. – 328s./

Куценко С.А. Основы токсикологии. – Санкт-Петербург, 2002. – 395с. /Kutsenko S.A. Osnovy toksikologii. – Sankt-Peterburg, 2002. – 395s./

Смоляр В.І. Сучасні проблеми використання харчових добавок // Проблеми харчування. – 2009. – №1/2. – С. 5–13. /Smolyar V.І. Suchasnі problemy vykorystannya kharchovykh dobavok // Problemy kharchuvannya. – 2009. – №1/2. – S. 5–13./

Смоляр В.І. Токсичні ефекти харчових добавок // Проблеми харчування. – 2005. – №1. – С. 10–15. /Smolyar V.І. Toksychnі efekty kharchovykh dobavok // Problemy kharchuvannya. – 2005. – №1. – S. 10–15./

Стрижельчик Н.Г., Бариляк И.Р. Мутагенные и антимутагенные свойства пищевых добавок. – Харьков: ХНУ имени В.Н.Каразина, 2009. – 152с. /Strizhel'chik N.G., Barilyak I.R. Mutagennyye i antimutagennyye svoystva pishchevykh dobavok. – Khar'kov: KhNU imeni V.N.Karazina, 2009. – 152s./

Украинец А.И. Технология пищевых продуктов: Учебник. – К.: Издательский дом «Аскания», 2008. – 736с. /Ukrainets A.I. Tekhnologiya pishchevykh produktov: Uchebnik. – K.: Izdatel'skiy dom «Askaniya», 2008. – 736s./

Федоренко В.О., Осташ Б.О., Гончар М.В., Ребець Ю.В. Великий практикум з генетики, генетичної інженерії та аналітичної біотехнології мікроорганізмів. – Львів, 2005. – 268с. /Fedorenko V.O., Ostash B.O., Gonchar M.V., Rebets' Yu.V. Velykyy praktykum z genetyky, genetychnoi іnzhenerіi ta analіtychnoi bіotekhnologіi mіkroorganіzmіv. – L'vіv, 2005. – 268s./

Maron D.M., Ames B.N. Revised methods for the Salmonella mutagenicity test // Mutation Research. – 1983. – Vol.113, № 3–4. – Р. 173–215.

Mortelmans K., Zeiger E. The Ames Salmonella/microsome mutagenicity assay // Mutation Research. – 2000. – Vol.455. – P. 29–60.

Опубліковано
2013-05-22
Цитовано
Як цитувати
Боднар, І. В., Андрейко, О. Ю., & Боднар, Л. С. (2013). Виявлення змін на генному рівні у Salmonella typhimurium за дії ароматизаторів продуктів харчування. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Біологія», 18(1079), 64-70. вилучено із https://periodicals.karazin.ua/biology/article/view/13738
Розділ
ГЕНЕТИКА