Гігієнічні особливості харчування іноземних студентів-медиків з урахуванням їх національних культур
Анотація
Під час навчання іноземні студенти проходять багато етапів процесів адаптації до нових умов проживання, серед яких пристосування до кліматичних, соціальних і харчових особливостей в Україні. Іноземні студенти відчувають труднощі при формуванні свого раціону, слідуючи національним традиціям. Вони не завжди можуть правильно підібрати аналоги звичних продуктів харчування, для приготування їжі і все частіше харчуються у фаст-фудах.
Мета дослідження - запропонувати корекційні заходи щодо харчового раціону іноземних студентів-медиків з урахуванням особливостей національних культур, які залежать від географічного розташування країни проживання студентів.
Для досягнення мети були поставлені такі завдання: оцінити особливості харчового раціону студентів, які приїхали навчатися з країн Африки та Південної Азії, з урахуванням гендерних особливостей; виявити фактори, які перешкоджають іноземним студентам-медикам слідувати принципам раціонального харчування; розробити пропозиції щодо корекції харчової поведінки студентів.
Методи дослідження - соціологічні (анкетування та інтерв'ювання), аналітичні, медико-статистичні, непараметричні методи математичної статистики.
В роботі представлені дані щодо кількісного та якісного складу харчових продуктів, які вживали респонденти протягом доби і режиму харчування іноземних студентів-медиків, які приїхали вчитися з країн Африки та Південної Азії.
Встановлено, що харчування студентів не є збалансованим за структурою, режимом, співвідношенню білків, жирів, вуглеводів в обох групах.
Автором показано основні бар'єри які, на думку студентів, перешкоджають їм раціонально харчуватися.
Отримання дані дозволили дати рекомендації по корекції харчової поведінки іноземних студентів, які полягають у проведенні інформаційних компаній серед іноземних студентів з пропаганди здорового харчування, з урахуванням даних постійного місця проживання; донесенні до відома студентів рекомендації ВООЗ щодо здорового харчування; проведенні постійного моніторингу харчової поведінки студентів з використанням запропонованої анкети.
Завантаження
Посилання
Every year, the number of foreign students who want to obtain higher education in Ukraine is increasing [Electronic resource] - Access mode: https://press.unian.ua/press/10144736-shchoroku-zrostaye-kilkist-inozemnih-studentiv-yaki-hochut-zdobuvati-vishchu-osvitu-v-ukrajini-video.html [in Ukrainian]
Bardov V.G (2008) Hygiene and ecology: study. - 719 p. [in Russian]
Cyprian V.I. (2007) Hygiene of nutrition with the basics of - T.1. - 340 p.; T. 2. - 422 p. [in Ukrainian]
Gorobei M.P. (2011) Problems of balanced nutrition of students. Pedagogics, psychology and medical-biological problems of physical education and sports. V. 10. - p. 5-9. [in Ukrainian]
Marushko Yu.V. (2013) Nutrition of student youth as a factor of a healthy lifestyle The Eastern European Journal of Public Health. p. 189-192. [in Ukrainian]
Kovalchuk L.Y. (2017) Hygienic assessment of nutritional structure and adequacy of nutritional intake by freign students. Odessa Medical Journal. V.5 (163) - p. 53-58. [in Ukrainian]
Podrigalo L.V. (2015) Nutritionology. 300 p. [in Russian]