Гігієнічні особливості харчування іноземних студентів-медиків з урахуванням їх національних культур

  • Agwu Chigborum Charles Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна
  • Halyna Holubhycha Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0001-7832-2059
  • Liudmyla Maliarova Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна
Ключові слова: іноземні студенти, збалансоване харчування, режим харчування, кількісні та якісні показники, здоровий спосіб життя

Анотація

Під час навчання іноземні студенти проходять багато етапів процесів адаптації до нових умов проживання, серед яких пристосування до кліматичних, соціальних і харчових особливостей в Україні. Іноземні студенти відчувають труднощі при формуванні свого раціону, слідуючи національним традиціям. Вони не завжди можуть правильно підібрати аналоги звичних продуктів харчування, для приготування їжі і все частіше харчуються у фаст-фудах.

Мета дослідження - запропонувати корекційні заходи щодо харчового раціону іноземних студентів-медиків з урахуванням особливостей національних культур, які залежать від географічного розташування країни проживання студентів.

Для досягнення мети були поставлені такі завдання: оцінити особливості харчового раціону студентів, які приїхали навчатися з країн Африки та Південної Азії, з урахуванням гендерних особливостей; виявити фактори, які перешкоджають іноземним студентам-медикам слідувати принципам раціонального харчування; розробити пропозиції щодо корекції харчової поведінки студентів.

Методи дослідження - соціологічні (анкетування та інтерв'ювання), аналітичні, медико-статистичні, непараметричні методи математичної статистики.

В роботі представлені дані щодо кількісного та якісного складу харчових продуктів, які вживали респонденти протягом доби і режиму харчування іноземних студентів-медиків, які приїхали вчитися з країн Африки та Південної Азії.

Встановлено, що харчування студентів не є збалансованим за структурою, режимом, співвідношенню білків, жирів, вуглеводів в обох групах.

Автором показано основні бар'єри які, на думку студентів, перешкоджають їм раціонально харчуватися.

Отримання дані дозволили дати рекомендації по корекції харчової поведінки іноземних студентів, які полягають у проведенні інформаційних компаній серед іноземних студентів з пропаганди здорового харчування, з урахуванням даних постійного місця проживання; донесенні до відома студентів рекомендації ВООЗ щодо здорового харчування; проведенні постійного моніторингу харчової поведінки студентів з використанням запропонованої анкети.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографії авторів

Agwu Chigborum Charles, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

61022, Україна, м. Харків, пл. Свободи, 6

Halyna Holubhycha, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

61022, Україна, м. Харків, пл. Свободи, 6

Liudmyla Maliarova, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

61022 Україна, м. Харків, пл. Свободи, 6

Посилання

Every year, the number of foreign students who want to obtain higher education in Ukraine is increasing [Electronic resource] - Access mode: https://press.unian.ua/press/10144736-shchoroku-zrostaye-kilkist-inozemnih-studentiv-yaki-hochut-zdobuvati-vishchu-osvitu-v-ukrajini-video.html [in Ukrainian]

Bardov V.G (2008) Hygiene and ecology: study. - 719 p. [in Russian]

Cyprian V.I. (2007) Hygiene of nutrition with the basics of - T.1. - 340 p.; T. 2. - 422 p. [in Ukrainian]

Gorobei M.P. (2011) Problems of balanced nutrition of students. Pedagogics, psychology and medical-biological problems of physical education and sports. V. 10. - p. 5-9. [in Ukrainian]

Marushko Yu.V. (2013) Nutrition of student youth as a factor of a healthy lifestyle The Eastern European Journal of Public Health. p. 189-192. [in Ukrainian]

Kovalchuk L.Y. (2017) Hygienic assessment of nutritional structure and adequacy of nutritional intake by freign students. Odessa Medical Journal. V.5 (163) - p. 53-58. [in Ukrainian]

Podrigalo L.V. (2015) Nutritionology. 300 p. [in Russian]

Опубліковано
2019-06-04
Як цитувати
Charles, A. C., Holubhycha, H., & Maliarova, L. (2019). Гігієнічні особливості харчування іноземних студентів-медиків з урахуванням їх національних культур. Актуальні проблеми сучасної медицини, (3), 36-42. https://doi.org/10.26565/2617-409X-2019-3-05