DELICIOUS AND EFFECTIVE TE(X)STUALITY

  • Н. В. Загурская
Keywords: taste, eating, absorption, testuality, pharmakon

Abstract

Further reconsideration and revaluation of sensory perception priorities structure necessarily leads to study of sensibility of taste, testuality. Philosophical-anthropological perspective of this study makes it possible to detect its textual component, given that the only way to fix is to describe the taste as well as pharmakon as the essence of food substance interrelates with the letter. Particular attention should be paid to the absorption as interaction with the taste and benefit that includes use of the whole spectrum of sensuality up to synesthesia. Thus, testuality and textuality are ganging boundaries of sensational.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Амбергер Ю. Восхваление Миледи Никотин: эпоха прозы, поэзии и… подарков, которая стала историей / Ю. Амбергер ; [пер. с англ. А. Валиахметовой, А. Летучего, И. Машковой] // Smoke. Всемирная история курения / [под ред. Джилмен С. Л., Сюнь С.]. – М. : Новое литературное обозрение, 2012. – С. 315-330.

2. Блум П. Наука удовольствия: почему мы любим то, что любим / П. Блум ; [пер. с англ. А. Ширикова]. – М. : АСТ ; CORPUS, 2014. – 320 с.

3. Данлоп Ф. Суп из акульего плавника : [электронный ресурс] / Ф. Данлоп ; [пер. с англ. Н. Вуль]. – СПб. : Амфора, 2010. – 544 с. – Режим доступа: http://www.litmir.co/bd/?b=174582.

4. Деррида Ж. Диссеминация / Ж. Деррида ; [пер. с франц. Д. Кралечкина]. – Екатеринбург : У-Фактория, 2007. – 608 с. 5. Ёсимото Б. Кухня : маленький роман ; Тень при лунном свете : рассказ : [электронный ресурс] / Б. Ёсимото ; [пер. с яп. А. Кабанова]. – СПб.: Амфора, 2001. – 186 с. – Режим доступа: http://www.litmir.co/bd/?b=116336.

6. Лиссарраг Ф. Вино в потоке образов. Эстетика древнегреческого пира / Ф. Лиссарраг ; [пер. с франц. Е. Решетниковой]. – М. : Новое литературное обозрение, 2008. – 176 с.

7. Лукос В. Национальная идея сквозь призму праздничного стола : [электронный ресурс] // Отечественные записки. – 2003. – № 1:. – Режим доступа : http://magazines.russ.ru/oz/2003/1/2003_01_23.html.

8. Лурье С. Я. Демокрит. Тексты. Перевод. Исследования / С. Я. Лурье. – Л. : Ленинградское отделение издательства «Наука», 1970. – 664 с.

9. Маккена Т. Пища Богов / Т. Маккенар ; [пер. с англ. Р. К. Сергачева]. – М. : Изд-во Трансперсонального Института, 1995. – 379 с.

10. Мунзо К. Уф, сказал он / К. Мунзо ; [пер. с каталанск. Н. Авровой-Раабен] // Мунзо К. Самый обычный день : [86 рассказов]. – М. : Иностранка, 2010. – С. 24-31.

11. Ревель Ж.-Ф. Кухня и культура: литературная история гастрономических вкусов от Античности до наших дней / Ж.-Ф. Ревель ; [пер. с французского А. Лущанова]. – Екатеринбург : У-Фактория, 2004. – 336 с.

12. Рут Р. Чеснок и сапфиры : [электронный ресурс] / Р. Рут ; [пер. с англ. Н. Омельянович]. – М. : АСТ, АСТ Москва, ВКТ, Мидгард, 2008. – 384 с. – Режим доступа : http://www.litmir.co/bd/?b=144935.

13. Стил К. Голодный город: как еда определяет нашу жизнь / К. Стил ; [пер. с англ. М. Коробочкина]. – М. : Strelka Press, 2014. – 456 с.

14. Шивельбуш В. Смаки раю. Соціяльна історія прянощів, збудників та дурманів / Вольфґанґ Шивельбуш ; [пер. с нем.]. – К. : Критика, 2007. – 256 с.

15. Эскивель Л. Шоколад на крутом кипятке ; Стремительный, как желание : [электронный ресурс] / Л. Эскивель ; [пер. с исп. П. Грушко]. – СПб. : Амфора, 2002. – 447 с. – Режим доступа : http://www.litmir.co/bd/?b=31587.

16. Derrida J. «Il faut bien manger» ou le calcul du sujet / J. Derrida // Points de suspension. Entretiens. – P. : Galilée, 1992. – pp. 269-301.

17. Korsmeyer С. Making Sense of Taste: Food and Philosophy / C. Korsmeyer. – Ithaca & L. : Cornell University Press, 1999. – 240 p.

18. Korsmeyer С. Delightful, Delicious, Disgusting / C. Korsmeyer // Food and philosophy: eat, think, and be merry. – Malden & Oxford : Blackwell Publishing, 2007. – pp. 145-161.

19. Kuehn G. Food Fetishes and Sin-Aesthetics / G. Kuehn // Food and philosophy: eat, think, and be merry. Malden & Oxford: Blackwell Publishing, 2007. – pp. 162-174.
Published
2016-12-14
Cited
How to Cite
Загурская, Н. В. (2016). DELICIOUS AND EFFECTIVE TE(X)STUALITY. The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University, Series Philosophy. Philosophical Peripeteias, (53), 9-15. Retrieved from https://periodicals.karazin.ua/philosophy/article/view/7394
Section
Articles