СУБ’ЄКТ-ОБ’ЄКТНЕ ВІДНОШЕННЯ ДО ТІЛА В ХХ СТОРІЧЧІ

  • N. V. Chumak Харківське державне вище училище фізичної культури № 1
Ключові слова: суб’єкт-об’єктне відношення, невербальна комунікація, цілісний світогляд, пластична культура, відчуженість

Анотація

Тоталітарна ідеологія ХХ століття, поневолення людини у сфері відчуженої праці; постмодерністське мистецтво, споживча психологія справили украй негативний вплив на формування нового пластичного образу сучасної людини. Перша половина XX століття, відмічена двома світовими війнами, породила суб’єкт-об’єктне відношення до тіла. Знецінення людського життя сприяло формуванню «слухняних тіл». Ринок, у свою чергу, диктує запити і вимоги до тіла як до об’єкту. Подібність фігур, поз і рухів свідчать про нав’язування соціуму визначеного тілесного й пластичного стереотипу. Відчуженість від тіла, тобто зацикленість і перебування у своїх думках та турботах привели до того, що сучасна людина не усвідомлює своє тіло і не вміє чути й розуміти його сигнали. Зростання неврозів та соціальної напруги свідчить про існуючу репресивну пластичну культуру. Гармонійний духовний та фізичний розвиток людини багато в чому залежить від усвідомлення свого тіла й пластичного вираження, їхнього взаємозв’язку з почуттями та мисленням. Зневага до тіла, його пластичної мови в різні культурні епохи ставало причиною відчуження людини від своєї природи і втрати своєї цілісності. Конфлікт між тілом і душею потребує вирішення та усвідомлення єдності й цілісності. У даній статті автор намагається з’ясувати фактори, які вплинули на формування суб’єкт-об’єктного відношення до тіла у ХХ сторіччі, та шляхи вирішення проблеми відчуження людини від своєї природи і втрати своєї цілісності.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Газарова Е. Э. Психология телесности / Е. Э. Газарова. – М. : Институт общегуманитарных исследований, 2002. – 192 с.

Кроль Л. М. Человек-оркестр: микроструктура общения / Л. М. Кроль, Е. Л. Михайлова. – М. : ТОО «Независимая фирма “Класс”», 1993. – 154 с.

Лоуэн А. Радость / А. Лоуэн ; [пер. с англ.]. – Минск: Попурри, 1999. – 464 с.

Лоуэн А. Язык тела / А. Лоуэн ; [пер. с англ.]. – Ростов-на-Дону : Феникс, 1998. – 383 с.

Маркузе Г. Эрос и цивилизация / Г. Маркузе ; [пер. с англ., послесл., примеч. A. A. Юдина; сост., предисл. В. Ю. Кузнецова]. – М. : АСТ, 2003. – 528 с.

Перлз Ф. Гештальт-подход. Свидетель терапии / Ф. Перлз ; [пер. с англ. М. Папуш]. – М. : Издательство Института психотерапии, 2001. – 224 с.

Райх В. Функция оргазма / В. Райх ; [пер. с нем. В. Костенко]. – СПб. : Университетская книга ; М. : АСТ, 1997. – 87 с.

Фромм Э. Психоанализ и этика / Э. Фромм ; [пер. с англ.]. – М. : Республика, 1993. – 415 с.

Опубліковано
2017-12-24
Цитовано
Як цитувати
Chumak, N. V. (2017). СУБ’ЄКТ-ОБ’ЄКТНЕ ВІДНОШЕННЯ ДО ТІЛА В ХХ СТОРІЧЧІ. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Філософія. Філософські перипетії», (57), 54-58. https://doi.org/10.26565/2226-0994-2017-57-8
Номер
Розділ
Статті