Розвиток виноградарства у північно-східному лісостеповому краї України крізь призму екологічного підходу

  • Borys Oleksandrovych Shulika Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0002-2427-4124
Ключові слова: виноград, вирощування культур, екологія, важкі метали, нітрати, продуктивність культур, сільське господарство, виноградарство, агрокліматичні умови, районування території

Анотація

Мета даної статті: визначення екологічних аспектів якості винограду, вирощеного на приватній ділянці у селищі Високий Харківського району Харківської області. Основний матеріал. У статті проаналізовані питання безпечного та екологічного вирощування винограду у Північно-Східному лісостеповому краї України як одного з найважливіших показників для успішної та раціональної культивації винограду, а відтак забезпечення продуктивності рослинництва для привернення уваги до необхідності активізації дослідницької і практичної діяльності з вирощування цієї культури. Вивчення питань оптимізації виноградарства таким шляхом показує, що для підвищення продуктивності насаджень необхідно мати чітке і повне уявлення про екологічний потенціал території, для чого потрібне використання комплексного методу дослідження винограду і супутніх рослин. Корисні властивості такої цінної культури, як виноград, будуть проявлятися у тому разі, якщо він буде екологічно безпечним для організму людини. Екологічна цінність винограду як культури пов’язана з тим, що він не виснажує ґрунти і не пригнічує інші рослини. Правильна агротехніка при обробці ґрунтів не призводить до їх значної ерозії. Виноград також можна використовувати на ґрунтах, які за механічним та органічним складом менш придатні для інших культур. Все це доповнюється тим, що насадження винограду можуть існувати на конкретних ділянках довгий час, без негативних проявів. Виноград – унікальний за своїм складом продукт, а тому – надзвичайно корисний. Якість продукції харчування рослинного походження є актуальною проблемою для спеціалістів різних напрямів досліджень – від ґрунтознавців до дієтологів. Рослинну продукцію людина вивчає дуже давно, ставлячи перед собою вирішення різних питань. Висновки. Під час дослідження було проаналізовано 10 різних сортів винограду (і виноградних кісточок), а також зразки ґрунту з місцевості вирощування культури щодо визначення концентрації важких металів (Zn, Cu, Cd, Cr, Pb) і нітратів. Визначено, що в ягодах та кісточках у жодного із сортів винограду концентрації важких металів не перевищують нормативних показників. Більш детальний аналіз придатності території Харківщини для вирощування винограду в умовах природного середовища – важлива задача. Корисні властивості винограду будуть проявлятися у тому разі, якщо він буде екологічно безпечним для організму людини.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографія автора

Borys Oleksandrovych Shulika, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

кандидат географічних наук, доцент

Посилання

Burkinskij, B.V., Kovaleva, N.G. (2002). Jekologizacija politiki regional’nogo razvitija [Greening regional development policy]. Odessa: IPRJeJeI NAN Ukrainy, 328.

Gigienicheskie normativy GN 2.1.7.2041–06. (2006). Predel’no dopustimye koncentracii himicheskih veshhestv v pochve [Hygiene standards GN 2.1.7.2041-06. Maximum permissible concentrations of chemicals in the soil]. Moskva: Minzdrav Rossii, 68.

Krasnjuk, P.I., Shhukin, A.P., Borisovskij, A.Ja. (1977). Grozd’ja zdorov’ja [Bunches of health]. Doneck: Donbas, 175.

Baranov, V.D., Ustimenko, G.V., compilers (1994). Mir kul’turnyh rastenij: Spravochnik [The world of cultural plants: Guide]. Moskva: Mysl’, 381.

Nekos, A.N., Shulika, B.O., Mal`chuk, O.V. (2020). Ekologichna bezpeka ta yakist` rosly`nny`x produktiv xarchuvannya (na pry`kladi vy`nogradu) [Ecological safety and quality of plant food products (on the example of grapes)]. Bulletin of V.N. Karazin Kharkiv National University. Ser.: Ecology, 22, 32-42.

Nekos, A.N., Xolin, Yu.V. (2015). Trofogeografiya: teoriya i prakty`ka: Monografiya [Trophogeography: theory and practice: Monograph]. Xarkiv: XNU imeni V.N. Karazina, 296.

Predel’no dopustimye koncentracii tjazhelyh metallov i mysh’jaka v prodovol’stvennom syr’e i pishhevyh produktah SanPiN 42-123-4089-86 (1986). [Maximum permissible concentrations of heavy metals and arsenic in food raw materials and food products]. Moskva: Minzdrav SSSR, 15.

Shulika, B.O. (2018). Konstrukty`vno-geografichni osnovy` rozvy`tku vy`nogradarstva u Pivnichno-Sxidnomu lisostepovomu krayi Ukrayiny`: Dy`s. kand. geogr. nauk. [Constructive and geographical bases of viticulture development in the North-Eastern forest-steppe region of Ukraine: Dissertation of the Candidate of Sciences (Geography)]. Xarkivs`ky`j nacional`ny`j universy`tet imeni V.N. Karazina. Xarkiv, 190.

Programma razvitija vinogradarstva i vinodelija v Ukraine do 2025 g. [The Program for the development of viticulture and winemaking in Ukraine until 2025]. Available at: http://www.info-library.com.ua/libs/stattya/2773-programma-razvitija-vinogradarstva-i-vinodelija-v-ukraine-do-2025-g.html

Опубліковано
2021-02-23
Як цитувати
Shulika, B. O. (2021). Розвиток виноградарства у північно-східному лісостеповому краї України крізь призму екологічного підходу. Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, (32), 89-95. https://doi.org/10.26565/2075-1893-2020-32-10
Номер
Розділ
Статті