Виноградарство і виноробство в північно-східному лісостеповому краї України в поєднанні з винним туризмом

  • Борис Шуліка Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0002-2427-4124
Ключові слова: виноград, вирощування культур, винний туризм, сільське господарство, районування території, виноградарство, агрокліматичні умови

Анотація

Мета даної статті: виявлення проблем та перспектив розвитку винного туризму в Україні як досить перспектив­ного напряму туристичної діяльності, що може актуалізувати потенціал різних районів України, зокрема Північно- Східного лісостепового краю України.

Основний матеріал. У статті проаналізовані питання вирощування винограду та виробництва винної продукції у Північно-Східному лісостеповому краї України. В нашій країні є ряд регіонів, в яких вдало поєднуються географічні, кліматичні, екологічні та ландшафтні умови. Корисні властивості такої цінної культури та продуктів її переробки в регіоні будуть надзвичайно цікаві та актуальні. Тому саме в ньому і потрібно проводити організацію винних турів.

Різноманітність кліматичних умов в України дозволяє вирощувати практично будь-які види культурних рослин у відкритому ґрунті, за виключенням екзотичних тропічних рослин, та отримувати високі і стабільні врожаї. Рослинну продукцію людина вивчає дуже давно, ставлячи перед собою вирішення різних питань. Розвиток виноробного комплексу є перспективним елементом систематичного, сталого та ефективного розвитку українського аграрного сектору.

Висновки. Розвиток винного туризму при урахуванні досвіду розвинених країн-виновиробників та виноградарів загалом має широкі можливості для кількісного і якісного зростання, забезпечуючи стимулювання економічного розвитку виноробних регіонів, підвищення економічної ефективності виноробних підприємств, поліпшення соціо­культурного рівня суспільства. Винний туризм вказує на шлях певних відмінностей у розвитку кулінарного туризму в країні в цілому. А у регіоні він є сприятливим для можливостей промислового виноградарства, у т. ч. з туристичної точки зору. Основними проблемами можна назвати кількість зацікавлених господарюючих суб’єктів з органами дер­жавної влади та місцевого самоврядування, при використанні туризму як засобу просування місцевої виноробної продукції.

Завантаження

Біографія автора

Борис Шуліка, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

кандидат географічних наук, доцент

Посилання

Basyuk, D.I. (2014). Socio-economic conditions for the development of wine tourism in Ukraine // Beverages. Technologies and Innovations, 10, 26-30 (in Russian).

Gorshkova, L.A. (2018). Development of wine tourism as a specialized type of tourist activity // Scientific Bulletin of Uzhgorod National University. Series: International Economic Relations and the World Economy, 17 (1), 68-71 (in Ukrainian).

Danko, N.I., ed. (2020) // Iinnovative directions of development of international e-commerce and hotel and Restaurant Business: Collective monograph. – Kharkiv: V.N. Karazin Kharkiv National University, 277-332 (in Ukrainian).

Kalaman, O.B. (2021). Methodology of strategy development of wine enterprises: Dissertation of the Doctor of Economics: 08.00.04. – Odessa National Academy of Food Technologies, 429 (in Ukrainian).

Lyubitseva, O.A. (2013). Prospects for the development of wine tourism in Ukraine: world context // Geography and Tourism, 24, 93-99 (in Ukrainian).

Nekos, A.N., Kholin, Yu.V. 2015). Trophogeography: theory and practice: Monograph. – Kharkiv: V.N. Karazin Kharkiv National University, 296 (in Ukrainian).

Shulika, B.О. (2918). Constructive and geographical bases of viticulture development in the north-eastern forest-steppe region of Ukraine: Dissertation ... of the Candidate of Geographical Sciences: 11.00.11. - Kharkiv: V.N. Karazin Kharkiv National University, 190 (in Ukrainian).

Опубліковано
2021-12-31
Як цитувати
Шуліка, Б. (2021). Виноградарство і виноробство в північно-східному лісостеповому краї України в поєднанні з винним туризмом. Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, (34), 53-58. https://doi.org/10.26565/2075-1893-2021-34-07
Номер
Розділ
Статті