Виноградарство і виноробство в північно-східному лісостеповому краї України в поєднанні з винним туризмом - Шуліка, Борис (Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, 2021)
Мета даної статті: виявлення проблем та перспектив розвитку винного туризму в Україні як досить перспективного напряму туристичної діяльності, що може актуалізувати потенціал різних районів України, зокрема Північно- Східного лісостепового краю України.Основний матеріал. У статті проаналізовані питання вирощування винограду та виробництва винної продукції у Північно-Східному лісостеповому краї України. В нашій країні є ряд регіонів, в яких вдало поєднуються географічні, кліматичні, екологічні та ландшафтні умови. Корисні властивості такої цінної культури та продуктів її переробки в регіоні будуть надзвичайно цікаві та актуальні. Тому саме в ньому і потрібно проводити організацію винних турів.Різноманітність кліматичних умов в України дозволяє вирощувати практично будь-які види культурних рослин у відкритому ґрунті, за виключенням екзотичних тропічних рослин, та отримувати високі і стабільні врожаї. Рослинну продукцію людина вивчає дуже давно, ставлячи перед собою вирішення різних питань. Розвиток виноробного комплексу є перспективним елементом систематичного, сталого та ефективного розвитку українського аграрного сектору.Висновки. Розвиток винного туризму при урахуванні досвіду розвинених країн-виновиробників та виноградарів загалом має широкі можливості для кількісного і якісного зростання, забезпечуючи стимулювання економічного розвитку виноробних регіонів, підвищення економічної ефективності виноробних підприємств, поліпшення соціокультурного рівня суспільства. Винний туризм вказує на шлях певних відмінностей у розвитку кулінарного туризму в країні в цілому. А у регіоні він є сприятливим для можливостей промислового виноградарства, у т. ч. з туристичної точки зору. Основними проблемами можна назвати кількість зацікавлених господарюючих суб’єктів з органами державної влади та місцевого самоврядування, при використанні туризму як засобу просування місцевої виноробної продукції.