Плазмохімічний метод зменшення домішки етилену у повітрі

  • Леонід М. Завада Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут», м. Харків, Україна https://orcid.org/0000-0002-7248-1400
  • Дмитро В. Кудін Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут», м. Харків, Україна https://orcid.org/0000-0002-6704-1582
Ключові слова: етилен, плазмохімічний безбар'єрний реактор

Анотація

Досліджено ефективність окиснення домішки етилену безбар’єрною плазмохімічною системою при штучному інжектуванні у повітря морського контейнеру. Експериментальне дослідження проводилось при температурі повітря 5 oC в об’ємі 65 м3. Початковий рівень озону в повітрі становив 100 ppb. Ця концентрація нижча за концентрацію, яка чутна для людей. Таким чином встановлено, що використання вугільного фільтру після плазмохімічної системи дозволяє підтримувати вміст озону у повітрі на припустимому (з точки зору здоров’я людей та зберігання продуктів) рівні. Протягом 24 годин концентрація етилену зростає до досягнення рівноважної концентрації. Після включення плазмохімічного ректора концентрація етилену в контейнері почала зменшуватися через розкладання в низькотемпературній плазмі та взаємодію з озоном до досягнення нової рівноважної концентрації. Концентрація озону після включення плазмохімічного реактора почала зростати. Через 1 годину було встановлено нову мінімальну рівноважну концентрацію етилену та озону. Спадання концентрації відбувалося за експоненціальним законом та досягало нової рівноважної концентрації вище нуля, що відповідає теорії. Збільшення концентрації озону відбувається приблизно на 20-25%. Продемонстровано, що при використанні плазмохімічної системи на базі безбар’єрних плазмохімічних реакторів можливо зниження концентрації етилену до 10 разів навіть для низьких концентрацій етилену у повітрі.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

A.A. Kolesnik Factors of long-term storage of fruits and vegetables, (Gostorgizdat, Moscow, 1959), pp. 356. [in Russian]

A. Nakatsuka, S. Murachi, H. Okunishi, S. Shiomi, R. Nakano, Y. Kubo, and A. Inaba, Plant Physiol, 118, 1295–1305 (1998), https://doi.org/10.1104/pp.118.4.1295.

A. Concellón, María C. Añón, and A.R. Chaves, Food Chemistry, 92, 63–69 (2005), https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.04.048.

Li Dong, Susan Lurie, Hong-Wei Zhou, Postharvest Biology and Technology, 24, 135–145 (2002), https://doi.org/10.1016/S0925-5214(01)00130-2.

W. Crocker, A.E. Hitchcock, and P.W. Zimmerman, Similarities in the effects of ethylene and the plant auxins, in: Contrib. Boyce Thompson Inst. 7(3), 1935, pp. 231-248.

K. Golden, Asian Journal of Biological Sciences, 7(4), 135-143 (2014), https://doi.org/10.3923/ajbs.2014.135.143.

V.I. Golota, D.V. Kudin, O.V. Manuilenko, G.V. Taran, L.M. Zavada, M.O. Yegorov, and V.F. Khmelevskaya, Problems of Atomic Sci. and Technol. Ser. Plasma Electronics and New Methods of Acceleration, 4(116), 160-163 (2018), https://vant.kipt.kharkov.ua/ARTICLE/VANT_2018_4/article_2018_4_160.pdf.

G.V. Taran, V.A. Breslavets, A.A. Zamuriev, M.O. Yaroshenko, P.O. Opalev, and O.V. Maiboroda, PAST, 4(122), 198-202 (2019), https://vant.kipt.kharkov.ua/ARTICLE/VANT_2019_4/article_2019_4_198.pdf.

V.I. Golota, G.V. Taran, А.А. Zamuriev, P.O. Opalev, S.G. Pugach, S.N. Mankovskyi, V.P. Petrenkova, and I.N. Nyska, PAST, 116(4), 185-188 (2018), https://vant.kipt.kharkov.ua/ARTICLE/VANT_2018_4/article_2018_4_185.pdf

V. Golota, O. Yegorov, V. Mykhaylov, V. Mukhin, G. Taran, and S. Shilo, US Patent No. 6,544,486 B2 (18 April, 2003).

O.V. Manuilenko, D.V. Kudin, A.Y. Dulphan, V.I. Golota, PAST, 116(4), 139-143 (2018), https://vant.kipt.kharkov.ua/ARTICLE/VANT_2018_4/article_2018_4_139.pdf

Опубліковано
2021-03-01
Цитовано
Як цитувати
Завада, Л. М., & Кудін, Д. В. (2021). Плазмохімічний метод зменшення домішки етилену у повітрі. Східно-європейський фізичний журнал, (1), 99-103. https://doi.org/10.26565/2312-4334-2021-1-13