ОБЩИ НАБЛЮДЕНИЯ ЗА УСТРОЙСТВОТО НА ВОЙНУШКАТА ИНСТИТУЦИЯ В РУМЕЛИЯ И ЕСТЕСТВОТО НА ВОЙНУШКАТА СЛУЖБА В ДЪРЖАВНИТЕ КОНЮШНИ ПРЕЗ XVI ВЕК СПОРЕД ИНФОРМАЦИЯТА НА ЕДИН ОСМАНСКИ ВОЙНУШКИ РЕГИСТЪР ОТ 1528/29 Г.

  • Кр. Йорданов
Ключові слова: войнуки, сераскери, санджакбей, державні конюшні, коні.

Анотація

На основі неопублікованого османського реєстру 1528/29 років, оригінал якого зберігається в Başbakanlık Osmanlı Arşivi у Стамбулі, у статті подані маловідомі або невідомі дані про організаційну структуру військового інституту в Румелії, а також про розподіл чергових вояків у різних підрозділах Малої і Великої конюшень. За даними реєстру, у 1528/29 роках військові державні конюшні поділялися на дві групи. Перша група підпорядковува- лася дев’ятьом сераскерам (офіцерам), і більшість її солдатів служили в Малій конюшні для тварин, що перевозили вантажі. Друга група вояків, що перебувала під безпосередньою орудою санджакбея (головнокомандувача), була покликана служити в так званих Внутрішніх палацових конюшнях, де мала піклуватися про найкращих коней султана та його почту.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##
Як цитувати
Йорданов, К. (1). ОБЩИ НАБЛЮДЕНИЯ ЗА УСТРОЙСТВОТО НА ВОЙНУШКАТА ИНСТИТУЦИЯ В РУМЕЛИЯ И ЕСТЕСТВОТО НА ВОЙНУШКАТА СЛУЖБА В ДЪРЖАВНИТЕ КОНЮШНИ ПРЕЗ XVI ВЕК СПОРЕД ИНФОРМАЦИЯТА НА ЕДИН ОСМАНСКИ ВОЙНУШКИ РЕГИСТЪР ОТ 1528/29 Г. Дриновський збірник, 8(8), 111-123. https://doi.org/10.7546/DS.2015.08.12