УПРОВАДЖЕННЯ СТАНДАРТІВ ГЕНДЕРНОЇ РІВНОСТІ В УМОВАХ МОДЕРНІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ПАРЛАМЕНТСЬКОЇ РЕФОРМИ

  • Наталія Щербак к.держ.упр., головний науковий співробітник, Інститут законодавства Верховної Ради України, м. Київ https://orcid.org/0000-0002-2978-3606
Ключові слова: гендер, гендерна рівність, стандарт, державне управління, реформа, Уряд, парламент, модернізація.

Анотація

Досліджено актуальні питання розроблення й упровадження стандартів гендерної рівності в діяльності органів державної влади. Аргументовано, що особливого значення ці питання набувають в умовах модернізації державного управління та реалізації парламентської реформи в Україні. Всебічно досліджено витоки та причини появи гендерної політики, а також досвід інших зарубіжних країн (зокрема, країн – членів ЄС) щодо її практичного упровадження. Дано визначення гендера як змодельованої суспільством та підтримуваної соціальними інститутами системи цінностей, норм і характеристик чоловічої й жіночої поведінки, стилю життя та способу мислення, ролей та відносин жінок і чоловіків, набутих ними як особистостями у процесі соціалізації, що насамперед визначається соціальним, політичним, економічним і культурним контекстами буття й фіксує уявлення про жінку та чоловіка залежно від статі їх. Наголошено, що гендер є досить складним та комплексним поняттям, воно вживається в кількох значеннях, але для нас є найбільш близьким таке: гендер як політика рівних прав і можливостей чоловіків та жінок, а також діяльність зі створення механізмів щодо її реалізації. Підкреслено, що гендерна рівність – це рівний правовий статус жінок і чоловіків та рівні можливості для його реалізації, що дає змогу особам обох статей брати рівну участь у всіх сферах суспільного життя. На основі проведеного дослідження розроблено практичні рекомендації щодо практичного упровадження стандартів гендерної рівності у діяльність органів державної влади (зокрема, Верховної Ради України та її Апарату) з урахуванням основних завдань парламентської реформи та реформи державного управління в цілому.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Dopovid ta dorojnia karta chodo vnutrishnioyi reform ta pidvychennia istytutsiynoi spromojnosti Verkhvnoi Rady Ukrainy. Zvit za rezultatamy misii Evropeyskogo Parlamentu. (2016). Brussels. URL: https://www.europarl.europa.eu/resources/library/media/20160301RES16508/20160301RES16508.pdf [in Ukrainian].

Pro derjavnu slujbu: Zakon Ukrainy vid 10.12.2015 r. № 889-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/889-19.

Marzenuk, T. (2017). Gender dlia vsikh. Vyklyk stereotypam. Kyiv: Osnovy [in Ukrainian].

Pro zakhody z realisatsii rekomendatsiy chodo vnutrishnioyi reform ta pidvychennia instytutsiynoyi spromozhnosti Verkhovnoi Rady Ukrainy: Postanova Verkhovnoi Rady Ukrainy vid 17.03.2016 r. № 1035-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1035-19.

Khmilko, І. Apparatus of the Parliament: comparative analysis. URL: http://lib.rada.gov.ua/LibRada/static/LIBRARY/catalog/analit/aparat.htm [in Ukrainian].

Official site of the Verkhovna Rada of Ukraine. URL: https://rada.gov.ua/en.

Analyzing Gender: Women and Men in Development (2003) Stockholm.

Desk Research of the Surveys of IDPs (2017) UNHCR.

Global Issues: Governance. URL: https://www.un.org/en/globalissues/governance.

Recommendation CM/Rec (2019) of the Committee of Ministers to member States on preventing and combating sexism. URL: https://search.coe.int/cm/pages/result_details.aspx?objectid=090000168093b26a.

Toolkit on Modern and Effective Human Resources Management. URL: https://wcd.coe.int.

Опубліковано
2020-12-17
Як цитувати
Щербак , Н. (2020). УПРОВАДЖЕННЯ СТАНДАРТІВ ГЕНДЕРНОЇ РІВНОСТІ В УМОВАХ МОДЕРНІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ПАРЛАМЕНТСЬКОЇ РЕФОРМИ. Теорія та практика державного управління, 4(71), 47-54. https://doi.org/10.34213/tp.20.04.06
Розділ
Розвиток системи державного управління в Україні