Передумови щодо створення фітокосмецевтичних захисних засобів, які сприяють адаптації до ультрафіолетового випромінювання та індукції меланогенеза

  • Л. В. Леухина Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна http://orcid.org/0000-0002-0891-2990
Ключові слова: ультрафіолетове випромінювання спектра С, фотоушкодження шкіри, природні механізми захисту, фітокосмецевтика, первинна тест-культура, адаптація, індукція меланогенеза

Анотація

Вступ. Ультрафіолетове випромінювання необхідно людині для нормального функціонування організму, але тривала дія сонячного світла, що включає ультрафіолетове випромінювання спектра С призводить до онкологічних захворювань шкірних покривів людини.
Мета: розробка фітокосмецевтичних засобів на натуральній основі, що скорочують період адаптації організму людини до ультрафіолетового випромінювання, і пошук первинних тест-культур для випробування розроблених захисних засобів.
Матеріали та методи. В роботі досліджено природний механізм відновлення життєдіяльності мікроорганізмів при короткочасному впливі ультрафіолетового випромінювання спектра С. Вивчено можливість скорочення періоду адаптації організму людини до ультрафіолетового випромінювання спектра С за рахунок застосування розробленого автором захисного фітокосмецевтичного засобу. Вперше випробувана можливість застосування клітин дріжджів в якості первинної тест-культури при випробу ванні нових фітокосмецевтичних протекторних засобів.
Результати. В ході дослідження визначено вимоги до захисних засобів організму людини від ультрафіолетового випромінювання спектра С для застосування в екстремальних умовах, де є істотні порушення озонового шару. Для захисту від надмірної інсоляції був розроблений фітокосмецевтик на основі інгредієнтів рослинного походження, спрямований на індукування меланогенеза. Отримані результати показують, що припустимо використовувати Saccharomyces cerevisiae Meyen ex E.C. Hansen в якості первинної тест-культури при випробуванні захисних засобів від ультрафіолетового випромінювання спектра С.
Висновки. Розроблено захисний фітокосмецевтичний засіб на натуральній основі, що скорочує період адаптації організму людини до ультрафіолетового випромінювання за рахунок індукції меланогенеза. Знайдений зручний об’єкт, який можна використовувати в якості первинної тест-культури при випробуванні захисних засобів від ультрафіолетового випромінювання спектра С.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Посилання

Kichigina TN, Grushin VN, Belikova IS, Myadelec OD. [Melanocytes: structure, functions, detection methods,

role in skin pathology]. Vestnik VGMU [Bulletin of the VSMU]. 2007;6(4):1-16. (in Russian)

Meledina TV, Davydenko SG. Drozhzhi Saccharomyces cerevisiae. Morfologiya, himicheskij sostav, metabolizm.

Uchebnoe posobie [Yeast Saccharomyces cerevisiae. Morphology, chemical composition, metabolism. Tutorial].

SPb: ITMO University Publ.; 2015. 88 p. (in Russian)

Tahany M Abdel-Rahman, Neveen M Khalil, Mohamed N Abd El-Ghany, Enas Yosef. Purification, characterization

and medicinal application of tyrosinase extracted from Saccharomyces cerevisiae. Journal of Innovations

in Pharmaceutical and Biological Sciences (JIPBS) 2019 Jan-Mar;6(1):1-11.

Pastila R. Effect of long-wave UV radiation on mouse melanoma: an in vitro and in vivo study: STUK - Radiation

and Nuclear Safety Authority. 2006; Dark Oy, Vantaa; p. 128.

Опубліковано
2019-11-20
Як цитувати
Леухина, Л. В. (2019). Передумови щодо створення фітокосмецевтичних захисних засобів, які сприяють адаптації до ультрафіолетового випромінювання та індукції меланогенеза. Фотобіологія та фотомедицина, (27), 41-45. https://doi.org/10.26565/2076-0612-2019-27-05
Розділ
Фотобіологія та експериментальна фотомедицина