МІФИ ПЛАТОНА

  • Володимир Прокопенко Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0001-5816-3505
Ключові слова: антична філософія, давньогрецька міфологія, Платон, міф і логос

Анотація

У статті розглядається питання про відношення Платона до міфології. Автор стверджує, що Платон був непримиренним критиком традиційного міфу і поетичної міфотворчості, тому що такі міфи спотворювали справжні образи богів та їхніх діянь. Поетичні міфи погано відображаються на вихованні, тому їхніх творців, як вважав Платон, слід видалити зі справедливої держави. В статті звернено увагу на те, що сам Платон був значним міфотворцем – багато важливих філософських ідей він розказує саме в формі міфів. Автор аналізує причини звернення Платона до міфу, визначає функції, які виконує міф у діалогах Платона, значення платонівської міфотворчості для філософії і міфології. Зазначено, що Платон використовує міф як інструмент виразності, розглядає його як ефективний засіб переконання. З іншого боку, в статті доводиться теза про те, що платонівській міф є способом висловитись про ті глибинні проблеми буття, які не може осягнути людський розум. Тому міфи Платона оповідають про те, що відбувається на небі, під Землею в Аїді, в далекому минулому. В статті робиться висновок про те, що в платонівській міфотворчій діяльності відбувається суттєва реформа всієї давньогрецької міфології. Платон поєднує міф з раціональним мисленням, з Логосом. Платонівській міф – раціоналізований міф, в якому божественний вимір набуває вже не тільки космос, а й людина та її світ, поліс. Так діалектик стає творцем міфів. Платон, стверджується в статті, стає міфотворцем тому, що для нього вкрай важливо знайти в людській душі опору для людини, таку ж надійну і вічну, якою раніше слугував божественний космос традиційних міфів.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографія автора

Володимир Прокопенко , Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

Прокопенко Володимир Володимирович

доктор філософських наук, професор

кафедра теоретичної і практичної філософії імені професора Й. Б. Шада

Харьківский національний університет імені В. Н. Каразіна

майдан Свободи, 4, Харків, 61022

Посилання

Brisson, L. (1998). Plato the Mythmaker. Chicago, Ill.: University of Chicago Press.

Jasso, J. J. (2019). Sympathy for the devil: the myth of Plato as the enemy of rhetoric. Rhetorica, 37 (4), 351-381.

Keum, Tae-Yeoun. (2020). Plato and the Mythic Tradition in Political Thought. Cambridge (Mass): Harvard University Press.

Layne, D.; Schmidt, E. (2019). Pseudos, Kalos and Eikos Mythos in Plato and Film. Leiden: Brill Academic Pub (Value Inquiry Book Series 332).

Reinhardt, K. (1927). Platons Mythen. Bonn: Kohen.

Sevelsted, R. (2021). Myth and Truth in Republic 2-3. Plato Journal, 22, 115-131.

Synek, S. (2019). Obraz lidského světa v Platónově podobenství o jeskyni [The Picture of the Human World in Plato’s Myth of the Cave]. Filosofický časopis, 67 (1), 3-20.

Vidal-Naquet, P. (2005). L’Atlantide. Petite histoire d’un mythe platonicien. Paris: Les Belles Lettres.

Weinman, M. (2017). The Myth of Er as rationalizing recording device. Existenz, 12/2, 49-57.

Zeller, E. (1920). Grundriss der Geschichte der griechischen Philosophie. 12 Auflage. Leipzig: O.R. Reisland.

Опубліковано
2023-11-27
Цитовано
Як цитувати
Прокопенко , В. (2023). МІФИ ПЛАТОНА. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Філософія. Філософські перипетії», (69), 49-55. https://doi.org/10.26565/2226-0994-2023-69-6
Номер
Розділ
Статті