ЇЖА В ПРОЦЕСІ СОЦІАЛІЗАЦІЇ: ІНТИМНЕ Й ЕКСТИМНЕ
Анотація
Стаття присвячена дослідженню їжі як універсального індикатора соціального буття. Стверджується, що харчові/застільні традиції визначають соціальні структури, культурну багатоманітність і соціокультурну ідентичність. Зазначається, що процес включення в певну спільноту маркується через формування і суворе дотримання застільного етикету та харчового раціону. Харчування засвідчує нерівномірність і обмеженість суспільних відносин, визначаючи простір інтимності/приватності. Трансформація харчових ритуалів викриває діалектику прийняття і відрази, зняття яких здійснюється на тлі культурного усереднення, що характеризує сучасне суспільство. У статті вплив харчових ритуалів на соціалізацію конкретизовано у визначенні функції потлачу й ініціації.
Завантаження
Посилання
/Посилання
Artusi, P. (2016). Science in the Kitchen and the Art of Eating Well. (I. Zaslavskaya, Trans.). Moscow: Ad Marginem Press. (Original work published 1891). (In Russian).
Caillois, R. (2003). Man and the Sacred. (A. V. Usyk, Trans.). Kyiv: Vakler. (Original work published 1939). (In Ukrainian).
Dupuy, A., & Rochedy, A. (2018). Food Socialization and Family Ritual Practices in Early Childhood. Anthropology of food. Retrieved from https://journals.openedition.org/aof/8253.
Elias, N. (2001). The Civilizing Process: Sociogenetic and Psychogenetic Investigations. (A. M. Rutkevich, Trans.). Moscow, Saint Petersburg: Unyversitetskaya knyga. (Original work published 1939). (In Russian).
Ferrazzi, K., & Raz, T. (2016). Never Eat Alone, Expanded and Updated And Other Secrets to Success, One Relationship at a Time. (І. Hrypa, Trans.). Kharkiv: Klub simeynogo dozvillya. (Original work published 2014). (In Ukrainian).
Aries, P., & Duby, G. (2015). History of the Private Life: Europe from feudalism to Renaissance (Vol. 2). (E. Reshetnikova, P. Kashtanova, Trans.). Moscow: Novoe literaturnoe obozrenye. (Original work published 1986). (In Russian).
Hyde, L. (2007) The Gift: Creativity and the Artist in the Modern World. (A. N. Anvayer, Trans.). Moscow: Pokolenye. (Original work published 2007). (In Russian).
Lévi-Strauss, C. (2000). Mythologiques (Vol. 3). (E. O. Puchkov, Trans.). Moscow; Saint Petersburg: Unyversitetskaya knyga. (Original work published 1968). (In Russian).
Pryzov, I. G. (2009). History of Kabacks in Russia in connection with the history of the Russian people. Saint Petersburg: Avalon, Book publishing house “Azbuka Classica”. (In Russian).
Rossi, P. (2018). To Eat. Need, Desire, Obsession. (L. Kotlyar, Trans.). Lviv: Anetta Antonenko’s Publishing house; Kyiv: Nika-Tsentr. (In Ukrainian).
Seneca, L. A. (1999). Moral letters to Lucilius. (A. Sodomora, Trans.). Kyiv: Osnovy. (In Ukrainian).
Standage, T. (2008). A History Of The World In 6 Glasses. (E. Lisovskaya, Trans.). Yekaterinburg: U-Faktoriya. (Original work published 2005). (In Russian).
Symons, M. (2011). Epicurus, the Foodie’s Philosopher. (P. Tarashchuk, Trans.). In F. Allhoff & D. Monroe (Eds.), Food and Philosophy: Eat, Think, and Be Merry (pp. 25–43). Kyiv: Tempera. (Original work published 2007). (In Ukrainian).
Артузи П. Наука приготовления и искусство поглощения пищи / пер. с итал. И. Заславская. Москва: Ад Маргинем Пресс, 2016. 694 с.
История частной жизни: в 4-х т. / пер. с франц. Е. Решетниковой, П. Каштанова; под общей ред. Ф. Арьеса, Ж. Дюби. Т. 2: Европа от феодализма до Ренессанса. Москва: Новое литературное обозрение, 2015. 784 с.
Каюа Р. Людина та сакральне / пер. с франц. А. В. Усик. Київ: Ваклер, 2003. 256 с.
Леви-Стросс К. Мифологики: в 4-х т. / пер. с франц. Е. О. Пучкова. Том 3. Происхождение застольных обычаев. Москва; Санкт-Петербург: Университетская книга, 2000. 461 с.
Прыжов И. Г. История кабаков в России в связи с историей русского народа. Санкт-Петербург: Авалонъ, Издательский Дом «Азбука классика», 2009. 320 с.
Россі П. Їсти. Потреба, бажання, одержимість / пер. із італ. Л. Котляр. Львів: Видавництво Анетти Антоненко; Київ: Ніка-Центр, 2018. 152 с.
Саймонс М. Епікур, філософ ласунів / пер. з англ. П. Таращука. Їжа і філософія: їжте, пийте і будьте щасливі. Київ: Темпера, 2011. С. 25–43.
Сенека Л. А. Моральні листи до Луцілія / пер. А. Содомори. Київ: Основи, 1999. 608 с.
Стэндидж Т. История мира в шести стаканах / пер. з англ. Е. Лисовская, М. Леонович. Екатеринбург: У-Фактория, 2008. 320 с.
Феррацці К. Ніколи не їжте наодинці та інші секрети успіху завдяки широкому колу знайомств / пер. з англ. І. Грипи. Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2016. 353 с.
Хайд Л. Дар. Как творческий дух преображает мир / пер. с англ. А. Н. Анваера Москва: Поколение, 2007. 480 с.
Элиас Н. О процессе цивилизации: Социогенетические и психогенетические исследования / пер. А. М. Руткевич. Москва; Санкт-Петербург: Университетская книга, 2001. 336 с.
Dupuy A., Rochedy A. Socialisations alimentaires et pratiques rituelles durant la petite enfance. Anthropology of food. 2018. URL: https://journals.openedition.org/aof/8253.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License 4.0 International (CC BY 4.0), котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).