Українська гастрономічна культура як соціальний феномен

  • Vadim Nikolenko Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара, 72, пр. Гагаріна, Дніпро 49000, Україна,msd1983@mail.ru https://orcid.org/0000-0001-6730-0938
Ключові слова: соціальний феномен, гастрономія, гастрономічна культура, практики харчування, ідентичність, соціальна взаємодія

Анотація

Стаття присвячена дослідженню гастрономічної культури як соціального феномену. Наголошується, що гастрономічне (гастрономія, гастрономічна культура, практики харчування) є інформативним концептом, що надає можливість виокремлювати специфіку організації різних вимірів соціуму. Відмічено, що українська гастрономічна культура має власні, унікальні ознаки (розмаїття пісних страв, неповторні гастрономічні символи нації, самобутні кулінарні норми, гастрономічні традиції), які виокремлюють її з-поміж інших аналогів та здатні позитивно впливати на формування національної ідентичності. 

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографія автора

Vadim Nikolenko, Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара, 72, пр. Гагаріна, Дніпро 49000, Україна,msd1983@mail.ru

доктор соціологічних наук, доцент кафедри соціології 

Посилання

1. Хольм М. Кинокулинария: роскошные ужины и фантастические рецепты из волшебной страны кино / М. Хольм, М. Чиндблум; пер. со шв. Е. Хохловой. – М.: КоЛибри , 2010. – 136 с.

2. Олгоф Ф. Їжа і філософія : їжте, пийте і будьте щасливі / Ф. Олгоф [упоряд.]. – К. : Темпора, 2011. – 346 с.

3. Муратова А. С. Едение как выражение культуры [Електронний ресурс] / А. С. Муратова. – Режим доступу: http://www.prakultura.ru/school/ culture/meal/cultural/.

4. Цвєк Д. Солодке печиво / Д. Цвєк. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2013. – 181 с.

5. Артюх Л. В. Культура української їжі / Л. В. Артюх // Українська культура. – 2007. – № 4. – С. 13.

6. Стражний О. С. Український менталітет. Ілюзії. Міфи. Реальність / О. С. Стражний. – К. : Книга, 2008. – 368 с.

7. Степанович Є. П. Страви української кухні / Є. П. Степанович. – К., 1998. – 224 с.

8. Українська кухня / [авт.-укл. О. Т. Старчаєнко, О. В. Нєміріч]. – Х. : Фактор, 2012. – 208 с.

9. Бідношия Ю. Етнокультурна спадщина козацького краю / Ю. Бідношия, Г. Бондаренко, Ю. Буйских // Народна творчість та етнологія. – 2012. – № 1. – С. 79–89.

10. Капатти А. Итальянская кухня. История одной культуры / А. Капатти, М. Монтанари ; [пер. с итал. В. Бабицкой, А. Красильщик, К. Тименчик]. – М. : Новое литературное обозрение, 2006. – 480 с.

11. Вербенець О. Г. Обряди і страви Святого Вечора / Ольга Вербенець, Віра Манько. – [2-ге вид., випр. і доп.]. – Львів : Свічадо, 2013. – 200 с.

12. Енциклопедія української кухні / [за ред. Л. М. Безусенко]. – Донецьк, 2005. – 456 с.

13. Костомаров Н. И. Исторические монографии и исследования : в 2-х кн. / Н. И. Костомаров. – М. : Книга, 1989. – Кн. 1. – 237 с.
Опубліковано
2016-10-24
Як цитувати
Nikolenko, V. (2016). Українська гастрономічна культура як соціальний феномен. Вісник ХНУ імені В. Н. Каразіна. Серія «Соціологічні дослідження сучасного суспільства: методологія, теорія, методи», 36, 75-81. вилучено із https://periodicals.karazin.ua/ssms/article/view/6540
Розділ
Емпіричні дослідження сучасного суспільства