Influences on the Formation of the Soviet Cuisine: a Sociological Dimension of the Problem
Keywords:
Soviet cuisine, gastronomy, the system of food, state, economy
Abstract
The article investigates the formation of symptomatic features of «Soviet cuisine» as part of the processes of organization of social life in the Soviet Union. Sociological study of the formation of «Soviet cuisine» and its main manifestations provide an ability to specify a general panorama of subsistence society in the Soviet era and to determine the disadvantages in the process of its institutionalization. In general, the conclusion of a general degradation of gastronomic culture in that period, especially given the significant problems with State’s functions, is made.
Downloads
Download data is not yet available.
References
1. Гиляровский В. Москва и москвичи / В.Гиляровский. – М.: Правда, 1979. – 448 с.
2. Глущенко И. Общепит на Луне / И. Глущенко // Знание-сила. – 2009. – № 10. – С. 82-85.
3. Гриневич В. Молокозаводи, що обгоняли Америку / В.Гриневич // Країна (тижневий журнал). – 2012. – № 145. http:// gazeta.ua/article/history-journal/molokovozi-scho-obganyali-americu/464601
4. Державная В. Православная трапеза. От Масленницы до Пасхи / В.Державная. – Спб.: Глаголь Добро, Азбука-Аттикус, 2011. – 448 с.
5. Коротич В. А. Жили-были-ели-пили / В. А. Коротич // Худож. – формители Б. Ф.Бублик, В. А. Мурлыкин – Харьков: Фолио, 2005. – 317 с.
6. Краскова В. С. Кремлевские свадьбы и банкеты / В. С. Краскова. – Мн: Литература, 1997. – 544 с. .
7. Лебина Н. Меню для девушки с веслом (изобилие по-хрущевски) / Н.Лебина // Родина. – 2003. – № 8. – С. 88-93.
8. Моска Г. Элементы политической науки / Г. Моска // Социс. – 1995. – № 4. – С. 138-147.
9. Моска Г. Элементы политической науки / Г. Моска // Социс. – 1995. – № 5. – С. 134-143.
10. Моска Г. Элементы политической науки / Г. Моска // Социс. – 1995. – № 8. – С. 130-140.
11. Олеша Ю. Зависть. Избранное / Ю. Олеша // Вст. статья В. Б. Шкловского. Примеч. В. В. Бадикова. худ. В. Юрлов. – М.: «Худож. лит.», 1974. – 576 с.
12. Свято в нашому домі / [Упоряд. В. Ю. Келембетова]. – К.: Реклама, 1981. – 120 с. (С.9).
13. Сердюченко В. Русская литература и еда / В. Сердюченко. [Електр. ресурс] – Режим доступа: http://magazines.russ.ru/neva/2004/10/se23.html
14. Симонов, Г. Рожь- источник энергии / Г. Симонов, В. Сысцев // Питание и общество. – 2013. – № 4. – С. 20-21.
15. Сквирского Л. Еда как элемент массовой культуры / Л. Сквирский. [Электр. ресурс] – Режим доступа: http://lunchonthegrass.livejournal.com/247691.html
16. Справочно-информационные материалы по документам Российского государственного архива новейшей истории (РГАНИ). Руководящие органы ЦК КПСС. Пленумы центрального комитета ВКП (б) – КПСС (1941, 1944, 1946-1947, 1952-1990 гг.). Путеводитель. – 2004. – Выпуск № 1. [Електр. ресурс] – Режим доступу // guides.rusarchives.ru/browse/guidebook.html?bid=208&sid=721069
17. Сэффрон И. Икра. Светлое прошлое и темное будущее великого деликатеса / И. Сэффрон; пер. с англ. М. Сухановой. – М.: КоЛибри, 2006. – 357 с.
2. Глущенко И. Общепит на Луне / И. Глущенко // Знание-сила. – 2009. – № 10. – С. 82-85.
3. Гриневич В. Молокозаводи, що обгоняли Америку / В.Гриневич // Країна (тижневий журнал). – 2012. – № 145. http:// gazeta.ua/article/history-journal/molokovozi-scho-obganyali-americu/464601
4. Державная В. Православная трапеза. От Масленницы до Пасхи / В.Державная. – Спб.: Глаголь Добро, Азбука-Аттикус, 2011. – 448 с.
5. Коротич В. А. Жили-были-ели-пили / В. А. Коротич // Худож. – формители Б. Ф.Бублик, В. А. Мурлыкин – Харьков: Фолио, 2005. – 317 с.
6. Краскова В. С. Кремлевские свадьбы и банкеты / В. С. Краскова. – Мн: Литература, 1997. – 544 с. .
7. Лебина Н. Меню для девушки с веслом (изобилие по-хрущевски) / Н.Лебина // Родина. – 2003. – № 8. – С. 88-93.
8. Моска Г. Элементы политической науки / Г. Моска // Социс. – 1995. – № 4. – С. 138-147.
9. Моска Г. Элементы политической науки / Г. Моска // Социс. – 1995. – № 5. – С. 134-143.
10. Моска Г. Элементы политической науки / Г. Моска // Социс. – 1995. – № 8. – С. 130-140.
11. Олеша Ю. Зависть. Избранное / Ю. Олеша // Вст. статья В. Б. Шкловского. Примеч. В. В. Бадикова. худ. В. Юрлов. – М.: «Худож. лит.», 1974. – 576 с.
12. Свято в нашому домі / [Упоряд. В. Ю. Келембетова]. – К.: Реклама, 1981. – 120 с. (С.9).
13. Сердюченко В. Русская литература и еда / В. Сердюченко. [Електр. ресурс] – Режим доступа: http://magazines.russ.ru/neva/2004/10/se23.html
14. Симонов, Г. Рожь- источник энергии / Г. Симонов, В. Сысцев // Питание и общество. – 2013. – № 4. – С. 20-21.
15. Сквирского Л. Еда как элемент массовой культуры / Л. Сквирский. [Электр. ресурс] – Режим доступа: http://lunchonthegrass.livejournal.com/247691.html
16. Справочно-информационные материалы по документам Российского государственного архива новейшей истории (РГАНИ). Руководящие органы ЦК КПСС. Пленумы центрального комитета ВКП (б) – КПСС (1941, 1944, 1946-1947, 1952-1990 гг.). Путеводитель. – 2004. – Выпуск № 1. [Електр. ресурс] – Режим доступу // guides.rusarchives.ru/browse/guidebook.html?bid=208&sid=721069
17. Сэффрон И. Икра. Светлое прошлое и темное будущее великого деликатеса / И. Сэффрон; пер. с англ. М. Сухановой. – М.: КоЛибри, 2006. – 357 с.
Published
2019-08-01
How to Cite
Nikolenko, V. (2019). Influences on the Formation of the Soviet Cuisine: a Sociological Dimension of the Problem. Visnyk of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Sociological Studies of Contemporary Society: Methodology, Theory, methods", (1101), 95-101. Retrieved from https://periodicals.karazin.ua/ssms/article/view/13575
Issue
Section
Theoretical and Methodological Problems of Sociology