Харчування українських школярів в умовах війни: досвід прифронтового Харкова
Анотація
У статті представлені результати аналізу даних дослідження, присвяченого вивченню стану харчування харківських школярів в умовах війни, що здійснюється співробітниками соціологічного факультету Харківського національного університету в межах реалізації міжнародного проєкту FUSILLI (Fostering the Urban food System transformation through Innovative Living Labs Implementation). Зокрема, розглядаються матеріали, отримані в процесі інтерв’ю, проведених з батьками учнів та вчителями харківської метрошколи та технічного ліцею № 173. Авторів дослідження цікавила думка респондентів щодо стану фізичного й психологічного здоров’я школярів, ступінь обізнаності інформантів про принципи здорового харчування, важливість режиму харчування дітей і підлітків, особливості й проблеми організації харчування школярів в умовах воєнного стану . Питання інтерв’ю також стосувалися харчових звичок харківських школярів та їхніх сімей, практик сортування харчових відходів, культури споживання в цілому. Задля вдосконалення організації харчування школярів у прифронтовому місті аналізувався реальний стан цього процесу в метрошколі та ліцеї (гігієнічні аспекти, смакові якості їжі, шкільне меню, питання додаткового харчування, науково обґрунтованого вживання води, спеціальні заходи, що проводяться в школах з метою підвищення культури споживання тощо). Зазначається, що, незважаючи на доволі значний рівень обізнаності батьківської спільноти щодо зазначених аспектів проблеми, їхню участь у формуванні шкільного меню, поінформованість опитаних щодо нормативної бази організації та реформування системи шкільного харчування залишається низькою. Автори доводять, що актуальним є посилення просвітницької роботи як у напрямку формування й закріплення різноманітних навичок свідомої споживацької поведінки, так і правової обізнаності. У зв’язку із появою в місті та області підземних шкіл у подальшому актуальними залишаються соціологічні дослідження розглянутих у публікації проблем.
Завантаження
Посилання
/Посилання
Edwards, Ferne (2023) Food Resistance Movements: Journeying Through Alternative Food Networks. Palgrave Pivot. DOI: https://doi.org/10.1007/978-981-19-5795-6
Gibson, Kate (2023) Feeding the Middle Classes: Taste, Class and Domestic Food Practices. Bristol University Press. DOI: https://doi.org/10.51952/9781529214901
Fanadzo, Morris, Dunjana, Nothando and Mupambwa, Hupenyu Allan, Dube, Ernest (eds.) (2023) Towards Sustainable Food Production in Africa: Best Management Practices and Technologies (Sustainability Sciences in Asia and Africa). Springer. DOI:10.1007/978-981-99-2427-1
Nelson, Anitra, Edwards, Ferne (2021) Food for Degrowth: Perspectives and Practices. Routledge. DOI:10.4324/9781003004820-1
Bonacho, Ricardo, Pires Maria José, de Sousa Lamy Elsa Cristina Carona (2020) Experiencing Food: Designing Sustainable and Social Practices: Proceedings of the 2nd International Conference on Food Design and Food Studies (EFOOD 2019), 28-30 November 2019, Lisbon, Portugal. CRC Press. DOI: https://doi.org/10.1201/9781003046097
Vanhouche, An-Sofie (2022) Prison Food: Identity, Meaning, Practices, and Symbolism in European Prisons. Palgrave Macmillan. DOI: http://dx.doi.org/10.1007/978-3-030-96125-1
Hansen, Syse, Karen, Lykke (eds). (2021) Changing Meat Cultures: Food Practices, Global Capitalism, and the Consumption of Animals. Rowman & Littlefield Publishers.
Kumar, Nita and Sanyal, Usha (2020) Food, Faith and Gender in South Asia: The Cultural Politics of Women's Food Practices. Bloomsbury Academic.
Bottinelli, Silvia and Valva, Margherita D'Ayala (2017) The Taste of Art: Cooking, Food, and Counterculture in Contemporary Practices. University of Arkansas Press. DOI: https://doi.org/10.2307/j.ctt1n7qkd6
Riley, Garrett Leonard (2016) Food waste: practices, management and challenges. Nova Science Publishers.
Lundström, M. (2023) ‘Political Imaginations of Community Kitchens in Sweden’. Critical Sociology. 49(2), pp. 305-318. DOI: https://doi.org/10.1177/08969205221077604
Shaweesh, M. (2023) «This is My kingdom»: Inside the Kitchen Spaces of Lebanese Australian Women. Fabrications. 33(2), pp. 40-431. DOI: https://doi.org/10.1080/10331867.2024.2325211
Kennedy, E. H., Sprague, C., Wittman, H. (2023) ‘Political Energy and Political Evaporation: Evaluating the Practice of Shopping for Food System Change’. International Journal of Politics, Culture and Society. 36(1), pp. 77–98. DOI: DOI:10.1007/s10767-022-09433-y
Benegiamo, M., Corrado, A., Fama, M. (2023) ‘Agricultural digitalisation and just transition: a framework for the analysis’. Italian Review of Agricultural Economics 78(2), pp. 5-17
Gupta, S., Prashar, S. (2023) ‘Zomato.com: 10-min delivery’. Emerald Emerging Markets Case Studies. 13(4), pp. 1–24. DOI: https://doi.org/10.1108/EEMCS-04-2023-0095
Rosales, A., Young, S., Mendez, T., Shelden, K., Holdaway, M. (2023) ‘Collaborative Strategies to Improve Nutrition Security and Education: Lessons Learned During a Pandemic’. Journal of School Health. 93(2), pp. 148–152. DOI: https://doi.org/10.1111/josh.13247
Wang, S., Madrisotti, F., Chen, X. (2023) Between Safety and Health: How the Pandemic Reshaped Food Behaviors among Chinese People in France. Chinese in France amid the Covid-19 Pandemic: Daily Lives, Racial Struggles and Transnational Citizenship of Migrants and Descendants. pp. 130–148 DOI: https://doi.org/10.1163/9789004678606_006
Maj, A. (2023) ‘Pandemic and… Pantry. Qualitative Research Perspective on Food Provisioning Practices in the Era of the Pandemic’. Studia Socjologiczne. (3), pp. 109–133
Andrews, D., Paremoer, L. (2023) “Breast is Best” – really? Thinking through the Intersection of Food, Agency, and Hegemony. Matatu. 54(1), pp.36–60
Ondigi, A. (2023) ‘The Languages of Food and Imagined Communities at a Somali Restaurant in Bellville, South Africa’. Matatu. 54(1), pp. 87–106
Sergeev, A. M., Voronov, V. M., Kotkin, K. Ya., Simonova, V. V. (2023) ‘The Phenomenon of Fishing in the Context of Human–Northern Nature Interaction: Network, Vitality, Communication’. Changing Societies and Personalities, 7, pp. 10–28
Einav Aharoni, Y., Hirsch, D. (2023) ‘The family dinner in a period of culinary transformations: A case study from Israel’. Food and Foodways. 31(4), pp. 296–318/ DOI: https://doi.org/10.1080/07409710.2023.2261719
Buitrago, D.F.L., Guadir, Y.L.C., Cataño, M.E.C., Bermeo, R.N.Z (2023). ‘Food culture, weavings that strengthen collective care in an indigenous community’. Cultura de los Cuidados. 27(66), pp. 183–196
Vidal, I., Fajó-Pascual, M., Gutiérrez, S., Diez, J., Franco, M. (2023) ‘Fostering healthy and sustainable nursery school food systems: the case study of Madrid City’. Cities and Health. 7(6), pp. 926–934. DOI: https://doi.org/10.1080/23748834.2023.2244680
Edwards, Ferne (2023) Food Resistance Movements: Journeying Through Alternative Food Networks. Palgrave Pivot. DOI: https://doi.org/10.1007/978-981-19-5795-6
Gibson, Kate (2023) Feeding the Middle Classes: Taste, Class and Domestic Food Practices. Bristol University Press. DOI: https://doi.org/10.51952/9781529214901
Fanadzo, Morris, Dunjana, Nothando and Mupambwa, Hupenyu Allan, Dube, Ernest (eds.) (2023) Towards Sustainable Food Production in Africa: Best Management Practices and Technologies (Sustainability Sciences in Asia and Africa). Springer. DOI:10.1007/978-981-99-2427-1
Nelson, Anitra, Edwards, Ferne (2021) Food for Degrowth: Perspectives and Practices. Routledge. DOI:10.4324/9781003004820-1
Bonacho, Ricardo, Pires Maria José, de Sousa Lamy Elsa Cristina Carona (2020) Experiencing Food: Designing Sustainable and Social Practices: Proceedings of the 2nd International Conference on Food Design and Food Studies (EFOOD 2019), 28-30 November 2019, Lisbon, Portugal. CRC Press. DOI: https://doi.org/10.1201/9781003046097
Vanhouche, An-Sofie (2022) Prison Food: Identity, Meaning, Practices, and Symbolism in European Prisons. Palgrave Macmillan. DOI: http://dx.doi.org/10.1007/978-3-030-96125-1
Hansen, Syse, Karen, Lykke (eds). (2021) Changing Meat Cultures: Food Practices, Global Capitalism, and the Consumption of Animals. Rowman & Littlefield Publishers.
Kumar, Nita and Sanyal, Usha (2020) Food, Faith and Gender in South Asia: The Cultural Politics of Women's Food Practices. Bloomsbury Academic.
Bottinelli, Silvia and Valva, Margherita D'Ayala (2017) The Taste of Art: Cooking, Food, and Counterculture in Contemporary Practices. University of Arkansas Press. DOI: https://doi.org/10.2307/j.ctt1n7qkd6
Riley, Garrett Leonard (2016) Food waste: practices, management and challenges. Nova Science Publishers.
Lundström, M. (2023) ‘Political Imaginations of Community Kitchens in Sweden’. Critical Sociology. 49(2), pp. 305-318. DOI: https://doi.org/10.1177/08969205221077604
Shaweesh, M. (2023) «This is My kingdom»: Inside the Kitchen Spaces of Lebanese Australian Women. Fabrications. 33(2), pp. 40-431. DOI: https://doi.org/10.1080/10331867.2024.2325211
Kennedy, E. H., Sprague, C., Wittman, H. (2023) ‘Political Energy and Political Evaporation: Evaluating the Practice of Shopping for Food System Change’. International Journal of Politics, Culture and Society. 36(1), pp. 77–98. DOI: DOI:10.1007/s10767-022-09433-y
Benegiamo, M., Corrado, A., Fama, M. (2023) ‘Agricultural digitalisation and just transition: a framework for the analysis’. Italian Review of Agricultural Economics 78(2), pp. 5-17
Gupta, S., Prashar, S. (2023) ‘Zomato.com: 10-min delivery’. Emerald Emerging Markets Case Studies. 13(4), pp. 1–24. DOI: https://doi.org/10.1108/EEMCS-04-2023-0095
Rosales, A., Young, S., Mendez, T., Shelden, K., Holdaway, M. (2023) ‘Collaborative Strategies to Improve Nutrition Security and Education: Lessons Learned During a Pandemic’. Journal of School Health. 93(2), pp. 148–152. DOI: https://doi.org/10.1111/josh.13247
Wang, S., Madrisotti, F., Chen, X. (2023) Between Safety and Health: How the Pandemic Reshaped Food Behaviors among Chinese People in France. Chinese in France amid the Covid-19 Pandemic: Daily Lives, Racial Struggles and Transnational Citizenship of Migrants and Descendants. pp. 130–148 DOI: https://doi.org/10.1163/9789004678606_006
Maj, A. (2023) ‘Pandemic and… Pantry. Qualitative Research Perspective on Food Provisioning Practices in the Era of the Pandemic’. Studia Socjologiczne. (3), pp. 109–133
Andrews, D., Paremoer, L. (2023) “Breast is Best” – really? Thinking through the Intersection of Food, Agency, and Hegemony. Matatu. 54(1), pp.36–60
Ondigi, A. (2023) ‘The Languages of Food and Imagined Communities at a Somali Restaurant in Bellville, South Africa’. Matatu. 54(1), pp. 87–106
Sergeev, A. M., Voronov, V. M., Kotkin, K. Ya., Simonova, V. V. (2023) ‘The Phenomenon of Fishing in the Context of Human–Northern Nature Interaction: Network, Vitality, Communication’. Changing Societies and Personalities, 7, pp. 10–28
Einav Aharoni, Y., Hirsch, D. (2023) ‘The family dinner in a period of culinary transformations: A case study from Israel’. Food and Foodways. 31(4), pp. 296–318/ DOI: https://doi.org/10.1080/07409710.2023.2261719
Buitrago, D.F.L., Guadir, Y.L.C., Cataño, M.E.C., Bermeo, R.N.Z (2023). ‘Food culture, weavings that strengthen collective care in an indigenous community’. Cultura de los Cuidados. 27(66), pp. 183–196
Vidal, I., Fajó-Pascual, M., Gutiérrez, S., Diez, J., Franco, M. (2023) ‘Fostering healthy and sustainable nursery school food systems: the case study of Madrid City’. Cities and Health. 7(6), pp. 926–934. DOI: https://doi.org/10.1080/23748834.2023.2244680

