Продовольча незалежність як індикатор оцінки стану продовольчої безпеки України

  • Петро Сухий Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
  • Алла Тюфтій гімназія №1, м. Чернівці
  • Марина Ячнюк Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
Ключові слова: продовольча безпека, продовольча незалежність, потенціал споживчого попиту, ємність ринку продовольства, раціональна норма споживання.

Анотація

У статті зазначено основні індикатори оцінки сучасного стану продовольчої безпеки України. Розкрито зміст поняття «продовольча незалежність», розроблено шкалу рівнів продовольчої незалежності. Розраховано баланс між фактичним товарним виробництвом та раціональною нормою споживання основних продуктів харчування рослинного та тваринного походження, досліджено регіональні особливості у рівнях забезпеченості населення продукцією вітчизняного виробництва. Обчислено розрахунковий потенціал споживчого попиту населення України при мінімальній та раціональній нормах споживання. Визначено структуру пересічних витрат громадян за фактично спожиті продукти харчування.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографії авторів

Петро Сухий, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
доктор географічних наук, професор, завідувач кафедри геодезії, картографії та управління територіями
Алла Тюфтій, гімназія №1, м. Чернівці
вчитель географії та економіки
Марина Ячнюк, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
кандидат географічних наук, доцент кафедри економічної географії та екологічного менеджменту

Посилання

1. Balabanov, V., Borisenko, Ye. (2002). Prodovolstvennaya bezopasnost: mezhdunarodnye i vnutrennie aspekty [Food security: international and domestic aspects]. M.: Rus. Academy of Entrepreneurship: Economics, 544.

2. Balabanov, G.V. (1999). Territorialnaya segmentatsiya prodovolstvennogo rynka Ukrainy. Zernoproduktovyi kompleks Ukrainy: struktura i territorialnaya organizatsiya [Territorial segmentation of Ukraine food market. Ukraine grain market: structure and territorial organization]. K.: IARR/PAP, 105.

3. Deyaki pytannya prodovolchoi bezpeky: Postanova Kabinetu Ministriv Ukrainy vid 05.12.2007 r. № 1379. [Some problems of food security: Decision of the Cabinet of Ministers dated 05.12.2007 №1379]. Available at: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show

4. Gets, V.M., Panchenko, Ye.G., Libanova, E.M. ta in. (2003). Bezrobittya v perekhidniy ekonomitsi. Perekhidna ekonomika: pidruchnyk [Unemployment in transitional economy. Transitional economy: manual]. K.: Vyshcha shkola, 381.

5. Prokopenko, O.M. ed. (2015). Silske hospodarstvo Ukrainy za 2014 rik [Agriculture of Ukraine in 2014]. Stat. zbirnyk . Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. K., 379.

6. Statystychni dani FAOSTAT [FAOSTAT statistical data]. Available at: http://faostat.fao.org/site/339/default.aspx3.

7. Sukhiy, P.O. (2008). Agroprodovolchyi kompleks Zakhidnoukrainskoho regionu: monografiya [Agrarian and Food complex in Western Ukraine: monograph]. Chernivtsi: Ruta, 400.

8. Sukhiy, P.O. (2010). Prostorovo-chasovi vidminnosti formuvannya mistkosti rynku prodovolstva v Zakhidnoukrainskomu regioni [Spatio-temporal differences of food market capacity forming in Western Ukraine]. Naukovi zapysky Ternopilskoho natsionalnoho universytetu im. V. Hnatyuka. Seriya: Geografiya. Ternopil: SM Tayp, 2 (28), 37-45.

9. Sukhiy, P.O. (2006). Sotsialno-ekonomichni aspekty formuvannya ta rozvytku agrarnoho rynku v oblastyakh Karpato-Podilskoho regionu [Socio-economic aspects of the formation and development of the agricultural market in Carpatho-Podolsk region]. Istoriya ukrayinskoi geografii. Vseukr. nauk.-teor. chasopys. Ternopil: Pidruchnyky ta posibnyky, 2(14), 82-89.

10. Sukhiy, P.O. (2010). Struktura, funktsiyi ta osnovni chynnyky formuvannya agroprodovolchoho rynku [The structure, functions and key factors of agricultural market shaping]. Naukovyi visnyk Chernivetszkoho universytetu: zbirn. nauk. prats. Geografiya. Chernivtsi: Cherniv. nats. u-t, 527, 101-107.

11. Sukhoy, P.A., Yachnyuk, M.A. (2016). Geograficheskie osobennosti razvitiya pchelovodstva i rynka medonosnoi produktsii [Geographical features of bee-keeping enhancement and honey production market]. Navukovy chasopіs. Magіlyovskі Merydyjan, 16/1–2 (33–34), 37-45.

12. Sukhiy, P. (2016). Ukrainian food security: present-day state and problems of formation, Scientific Letters of Academic Society of Michel Baludansky, 4(6), 150-153.
Опубліковано
2017-01-25
Цитовано
Як цитувати
Сухий, П., Тюфтій, А., & Ячнюк, М. (2017). Продовольча незалежність як індикатор оцінки стану продовольчої безпеки України. Часопис соціально-економічної географії, 21(2), 53-60. https://doi.org/10.26565/2076-1333-2016-21-06