Експортний потенціал зернових культур в умовах війни (на прикладі України)

  • Сергій Колосов Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, майдан Свободи, 4, м. Харків, 61022,Україна https://orcid.org/0009-0009-3509-5752
  • Артем Гавріков Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, майдан Свободи, 4, м. Харків, 61022,Україна https://orcid.org/0009-0002-8381-6795
  • Євгенія Телебєнєва Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, майдан Свободи, 4, м. Харків, 61022,Україна https://orcid.org/0000-0002-7013-8836
Ключові слова: експортний потенціал, зернові культури, аграрний сектор, війна, конкурентоспроможність, продовольча безпека

Анотація

У статті розглянуто поняття «експортний потенціал» та визначено ключові методологічні підходи до його дослідження. Проаналізовано особливості розвитку експортного потенціалу зернових культур України в умовах війни, оцінено роль аграрного сектору та зернового господарства в структурі національного експорту, а також визначено основні фактори, що впливають на його розвиток. Сформовані основні положення щодо розвитку експортного потенціалу, а також виявлено тенденції динаміки експорту у період 2020-2024 рр. Зазначено, що пандемія COVID 19 суттєво вплинула на експорт зернових культур, зокрема, у період пандемії експорт зернових культур України зазнав змін через порушення глобальних логістичних ланцюгів, зниження попиту на міжнародних ринках та різкі коливання цін. Закриття кордонів і перебої в роботі портів ускладнили транспортування продукції, що призвело до тимчасового скорочення обсягів експорту у 2020 році.

Встановлено, що попри втрату частини посівних площ, логістичні труднощі та зниження інвестиційної привабливості через військові дії, аграрний сектор зберігає здатність забезпечувати значні валютні надходження та виступає ключовим елементом продовольчої безпеки країни. В умовах повномасштабної війни аграрна продукція остаточно стала провідною складовою у структурі українського експорту. У статті також проаналізовано структуру експорту зернових у 2024 році, яка свідчить про домінування двох основних культур – кукурудзи та пшениці. Підкреслено загрози, пов’язані з недостатньою диверсифікацією зернового експорту та значною залежністю від міжнародних ринків. Окреслено шляхи підвищення конкурентоспроможності українського зерна, зокрема через розвиток вирощування нішевих культур, розширення переробки й виробництва продукції з більшою доданою вартістю, удосконалення механізмів державної підтримки та активне залучення інвестицій.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографії авторів

Сергій Колосов, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, майдан Свободи, 4, м. Харків, 61022,Україна

здобувач третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства імені Костянтина Нємця

Артем Гавріков, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, майдан Свободи, 4, м. Харків, 61022,Україна

здобувач третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства імені Костянтина Нємця

Євгенія Телебєнєва, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, майдан Свободи, 4, м. Харків, 61022,Україна

к. геогр. н., доцент кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства імені Костянтина Нємця

Посилання

Boiko, V., & Kasianova, N. (2002). On the issue of grain production strategy in Ukraine. Ahroinkom, 8-9, 15-19 [in Ukrainian].

State Statistics Service of Ukraine (n.d.). Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua [in Ukrainian].

Dʹomin, S.S. (2012). Theoretical aspects of the formation and effective use of the export potential of a region. The Bulletin of Yaroslav Mudryi National Law University, 1(8), 81-90 [in Ukrainian].

Kyrylenko, I. (2001). Grain farming and the grain market in Ukraine. Ekonomika APK, 9, 3-9 [in Ukrainian].

Kundytskyi, O.O. (2012). Factors of development of enterprises in the agrarian sector of Ukraine. Retrieved from http://kafmen.ru/library/compilations_vak/eiu/2012/6/p_54_58.pdf [in Ukrainian].

Lobas, M.H. (2017). Development of grain farming in Ukraine. Kyiv [in Ukrainian].

Mazaraki, A., & Melnyk, T. (2022). The world economy: Challenges of the Russian-Ukrainian war. Scientia fructuosa, 143 (3), 4-35. https://doi.org/10.31617/visnik.knute.2022(143)01 [in Ukrainian].

Melnyk, T. (2008). Export potential of Ukraine: methodology of evaluation and analysis. International Economic Policy, 1-2, 241-271. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/Mep_2008_1-2_11 [in Ukrainian].

Pilko, A., Khorobchuk, O., & Dederchuk, O. (2022). Theoretical foundations of regional export potential formation. Economic Bulletin of National Technical University of Ukraine "Kyiv Polytechnical Institute", 23, 54-58. https://doi.org/10.20535/2307-5651.23.2022.264624 [in Ukrainian].

Pistun, M.D., Hutsal, V.O., & Provotar, N.I. (1997). Geography of agro-industrial complexes. Kyiv: Lybidʹ [in Ukrainian].

Petruha, S.V., & Stakhov, B.V. (2019). Modern challenges to sustainable development of the agrarian sector of Ukraine’s economy: Conceptual aspects. Agrosvit, 7, 56-63. Retrieved from http://www.agrosvit.info/?op=1&z=3161&i=7 [in Ukrainian].

Polʹova, O., & Husonʹka, D. (2018). The concept of the Ukrainian agricultural products market in the system of international trade. Agrarian economy, 11(3-4), 103-110. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/ae_2018_11_3-4_15 [in Ukrainian].

Sabluk, P.T. (2000). Formation and functioning of the agro-industrial products market. Kyiv: IAE [in Ukrainian].

Stavytska, A.V. (2022). Export potential of Ukraine and opportunities for its realization on the world market. Galician economic bulle-tin, 80(1), 108-113. Retrieved from https://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/40942 [in Ukrainian].

Khudolii, L.M. (1998). Economic mechanism of formation and functioning of the grain market in Ukraine. Kyiv [in Ukrainian].

Chemerys, V.A., & Maksym, V.L. (2022). The state, main trends, and priority directions of the development of Ukraine’s agrarian sector in wartime. https://doi.org/10.32782/978-966-2384-21-5-5 [in Ukrainian].

Shkolʹnyi, O.O. (2009). Promoting agro-food exports under globalization. Collected Works of Uman National University, 70(2), 7-13 [in Ukrainian].

Опубліковано
2025-05-28
Цитовано
Як цитувати
Колосов, С., Гавріков, А., & Телебєнєва, Є. (2025). Експортний потенціал зернових культур в умовах війни (на прикладі України). Часопис соціально-економічної географії, 38, 65-72. https://doi.org/10.26565/2076-1333-2025-38-08
Розділ
Наукові повідомлення

Найбільш популярні статті цього автора (авторів)