Деякі аспекти впливу психосоціальних і психологічних чинників у жінок з патологією вагітності на вагу їхніх дітей при народженні

  • Olena Bodnar Інститут інформаційних та соціальних технологій Одеського національного університету імені І. І. Мечникова, м. Одеса.

Анотація

Фізіологічні зміни в організмі вагітної жінки призводять до змін в її психологічному стані, особливо при обтяженій патологією вагітності. Оскільки матір і дитина є одним цілим, вплив негативних чинників соціального, психологічного чи соматичного характеру відображається на плоді. Одним з показників благополуччя і доношеності дитини є її вага при народженні. У статті розглядається вплив психосоціальних і психологічних показників вагітної жінки на вагу тіла їхньої новонародженої дитини. Під час дослідження виявлено зворотній зв’язок з масою тіла новонародженої дитини, тобто більша маса спостерігається у новонароджених, чиї матері дезадаптовані у соціально-психологічному плані. У психосоціальному плані з більшою масою тіла народжуються діти у жінок, які не задоволені стосунками зі своїми родичами, своїм матеріальним станом та з середньо-спеціальною освітою. У психологічному плані з більшою масою тіла народжуються діти у жінок, які виражали протестні тенденції, асоціювали свої пологи зі спокоєм та проявляли протест стосовно пологів. З найменшою вагою народжувались діти, чиї матері сприймалисвої пологи як акт, пов’язаний з фізичним дискомфортом. Отже соціально-психологічний стан вагітної жінки впливає на майбутню дитину.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографія автора

Olena Bodnar, Інститут інформаційних та соціальних технологій Одеського національного університету імені І. І. Мечникова, м. Одеса.

аспірантка кафедри клінічної психології

Посилання

Опубліковано
2017-09-25
Як цитувати
Bodnar, O. (2017). Деякі аспекти впливу психосоціальних і психологічних чинників у жінок з патологією вагітності на вагу їхніх дітей при народженні. Психіатрія, неврологія та медична психологія, 4(1 (7), 74-78. вилучено із https://periodicals.karazin.ua/pnmp/article/view/9309
Розділ
Медична психологія