Дешифрування та картографування зміни положення берегової лінії південної частини острова Кунашир за космічними знімками дуже високої та надвисокої роздільної здатності

  • Михаил Грищенко МГУ им. М.В. Ломоносова, географический факультет, Государственный природный заповедник «Курильский»
  • Ангелина Гнеденко МГУ им. М.В. Ломоносова, географический факультет
Ключові слова: географічне дешифрування, космічні знімки надвисокої просторової роздільної здатності, берегова лінія, Кунашир, Південні Курили

Анотація

Космічні знімки дуже високої та надвисокої роздільної здатності досить давно використовуються у різноманітних географічних дослідженнях. В нашій роботі проведено дешифрування зміни положення берегової лінії за різночасовими знімками з урахуванням впливу приливно-відливних коливань. Використані знімки з супутників серії KeyHole та супутника WorldView-2. Вплив приливів на відображення положення берегової лінії на знімках усувався за допомогою введення поправки на відхилення рівня води від середнього багаторічного. В результаті було складено карту, на якій виділено ділянки берега, що активно змінюються. Виявлено, що на досліджуваній території приріст берега становить близько 5 м на рік.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографії авторів

Михаил Грищенко, МГУ им. М.В. Ломоносова, географический факультет, Государственный природный заповедник «Курильский»
к. геогр. н., научный сотрудник
Ангелина Гнеденко, МГУ им. М.В. Ломоносова, географический факультет
магистрантка 1 года обучения

Посилання

1. Time mislead [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://timemislead.com/kosmonavtika/ (дата звернення: 17.11.2015) – Назва з екрану.
2. Спутники QuickBird, WorldView-1, WorldView-2 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.WorldView.ru (дата звернення: 25.11.2015) – Назва з екрану.
3. Лоция Охотского моря. Книга №1406. Вып. 1. Южная часть моря. – М.: ГУНиО МО, 1984. – 57 с.
4. Кунаширский портал [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://esimo.oceanography.ru (дата звернення: 19.12.2015) – Назва з екрана.
5. Зенкович, В. П. Морской берег / В. П. Зенкович. – М. : Гостехиздат, 1952. – 74 с.
6. Tiepolt L., Schumacher W. Historische bis rezente Küstenveränderungen Raum Fischiand-Darẞ-Zingst-Hiddensee anhand von Karten, Luft- und Satellitenbildern // Die Küste, 1999. – No. 61. – S. 29-54.
Як цитувати
Грищенко, М., & Гнеденко, А. (1). Дешифрування та картографування зміни положення берегової лінії південної частини острова Кунашир за космічними знімками дуже високої та надвисокої роздільної здатності. Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, (23), 22-26. вилучено із https://periodicals.karazin.ua/pbgok/article/view/6845
Номер
Розділ
Статті