Природно-заповідний фонд Харківської області в умовах воєнних дій

  • Оксана Залюбовська Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0003-4195-9114
  • Максим Залюбовський Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0009-0006-1900-0432
  • Олена Сінна Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна https://orcid.org/0000-0002-7693-7348
Ключові слова: природно-заповідний фонд, воєнні дії, національний природний парк, вплив війни на природу, окуповані території, звільнені території, пожежі

Анотація

В статті проаналізовано стан природно-заповідного фонду Харківської області від початку повномасштабного російського вторгнення, яке з першого дня супроводжується активними бойовими діями на території області та є основним деструктивним чинником впливу на навколишнє середовище, у тому числі й на біологічне та ландшафтне різноманіття. Висвітлено та коротко охарактеризовано основні типи впливів війни на природно-заповідний фонд: втрата біорізноманіття, загроза червонокнижним видам, пожежі в екосистемах, хімічне забруднення від обстрілів і ракет, забруднення ґрунтів та вод нафтопродуктами, безконтрольне полювання та вирубки, шумове забруднення, мінування територій.

Дослідження, результати якого представлені в даній статті, базувалось на аналізі змін лінії фронту з лютого 2022 року по листопад 2023 року і були проведені для трьох ключових, на думку авторів, дат: 3 квітня 2022 року (коли близько 30% області було окуповано), 1 серпня 2022 року (коли ворожі війська мали успіх на лівобережжі Печенізького водосховища, та до окупації потрапила низка нових об’єктів ПЗФ) та 16 вересня 2022 року (після успіш­ного контрнаступу ЗСУ). У процесі аналізу отриманих розрахунків було укладено ряд картографічних творів та ви­явлено, що лідерами за сумарною площею об’єктів ПЗФ виступають Ізюмський, Чугуївський та Харківський райони, але водночас ці райони найбільше постраждали від перебування в окупації та ведення активних бойових дій під час наступальних операцій ворога та контрнаступу ЗСУ.

Окрім об’єктів ПЗФ, що перебували (чи й донині є) в окупації та безпосередньо на лінії фронту розглянуто ще й об’єкти, котрі потрапляють в 30-ти кілометрову буферну зону від лінії фронту як таку, що є зоною потенційної небез­пеки від влучання снарядів артилерійських систем.

Більш детально розглянуто обєкти ПЗФ, що нині перебувають в окупації, на лінії фронту чи біля державного кордону. Зокрема за відкритими даними EFFIS проаналізовано пожежі на території НПП «Дворічанський». Це дало змогу виявити найбільші пожежі за весь час «великої» війни, встановити дати та площі вигорання. За проведеним аналізом виявлено найбільш тяжкі пожежі, що охопили великі площі та знищили унікальні ландшафти заповідної зони національного парку, визанчено потенційні напрями подальших досліджень та моніторингу.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографії авторів

Оксана Залюбовська, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

кандидат географічних наук, доцент кафедри фізичної географії та картографії

Максим Залюбовський, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

аспірант кафедри фізичної географії та картографії

Олена Сінна, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

кандидат географічних наук, доцент кафедри фізичної географії та картографії

Посилання

Report on the state of the natural environment in the Kharkiv region in 2022. (2022). Kharkiv Regional Military (State) Administration. Department of Environmental Protection and Nature Management [in Ukrainian].

Klimov, O., Vovk, O., Filatova, O. and others. (2005). Nature reserve fund of the Kharkiv region. Kharkiv: VD «Ryder» [in Ukrainian].

Lisova, N. Impact of military actions in Ukraine on the ecological state of the territory. (2017). Constructive Geography and Geoecology, 2, 165-173. Kyiv [in Ukrainian].

Map of the war in Ukraine. (2023). Aailable at: deepstatemap.live [in Ukrainian].

Parkhomenko, V.V., Vasylyuk, O.V. (2022). Protected territories and the Russian-Ukrainian war. Modern phytosozological research in Ukraine. Kyiv, 6 [in Ukrainian].

Diya portal. Open data. Nature reserve fund (2023). Available at: diia.data.gov.ua [in Ukrainian].

Nature Reserve Fund of Ukraine. (2023). Available at: http://pzf.menr.gov.ua [in Ukrainian].

Nature Reserves in Ukraine (2023). Available at: https://wownature.in.ua [in Ukrainian].

Nature moans from war. How Russia’s military invasion affects the environment in Ukraine (2023). Available at: https://zn.ua/ukr/ECOLOGY/priroda-stohne-vid-vijni.html [in Ukrainian].

Tokarsky, V.A., ed. (2011). Natural heritage of the Kharkiv region. Kharkiv: V.N. Karazin KhNU [in Ukrainian].

Nature Reserve Fund of Ukraine. (2023). Available at: http://pzf.menr.gov.ua/ [in Ukrainian].

Sinna, O.I., Zaliubovska, O.V. (2021). Territorial placement of the nature reserve fund of the Kharkiv region in the conditions of the new administrative division. IX International Scientific Conference of Young Scientists «Ecology, Neoecology, Environmental Protection and Balanced Nature Management», November 25-26, 2021. Kharkiv, 188-190. [In Ukrainian].

Emergency Management Service. Current Situation Viewer. (2023). Available at: https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis_current_situation [in English].

Опубліковано
2023-12-31
Як цитувати
Залюбовська, О., Залюбовський, М., & Сінна, О. (2023). Природно-заповідний фонд Харківської області в умовах воєнних дій. Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, (38), 7-16. https://doi.org/10.26565/2075-1893-2023-38-01
Номер
Розділ
Статті

Найбільш популярні статті цього автора (авторів)