Територіальні особливості водно-ресурсного потенціалу Київської області

Ключові слова: водні ресурси, водно-ресурсний потенціал, водозабезпеченість, водоспоживання, використання водних ресурсів

Анотація

Вступ. Вода – це найголовніший ресурс у житті людини, адже саме зародження і подальший розвиток живих організмів відбувався у воді. Стародавні племена селилися недалеко від річок чи інших водойм, де з часом виникали міста, які потім ставали колисками цілих цивілізацій. Вихід багатьох цивілізацій до моря дав їм безмежні можливості в мореплавстві та розвитку колоніалізму.
Водно-ресурсний потенціал території є важливим показником, який тисячоліттями впливав на розвиток людської цивілізації. Водні ресурси території завжди мали величезний вплив на розвиток того чи іншого народу, а також на його менталітет та культуру.
Територія Київської області свого часу була колискою зародження нашого народу та нашої культури. На схилах Дніпра побудували Київ, завдяки великій річці у XI столітті місто набуло небувалих на той час для Європи масштабів. Річки були джерелом питної води, транспортними шляхами, захистом від набігу кочівників, місцем вилову риби. Через роки велике значення річок не зменшилось, наразі водні ресурси області використовуються не менше, а навіть у рази більше порівняно з початком цивілізації.
Вивчення водно-ресурсного потенціалу Київської області має важливе значення, адже вода задіяна в усіх сферах життя людей, а більш детальне її вивчення може дати точнішу інформацію про кількість водних ресурсів та можливості їх використання.
Метою даної статті є комплексне оцінювання і територіальні особливості водно-ресурсного потенціалу Київської області з метою раціонального водокористування і водоспоживання.
Виклад основного матеріалу дослідження. Водні ресурси області складаються з поверхневих і підземних вод. Всього в області протікає 1523 річки, із них три - великі (Дніпро, Десна, Прип’ять), вісім середніх (Уж, Тетерів, Ірпінь, Рось, Трубіж, Супій, Гнила Оржиця і Гнилий Тікич), інші – малі річки зі струмками. У Київській області нараховується 750 озер, які мають малу площу. Розміщення озер в області також має закономірність: найбільше озер на півночі та сході області. В області створено 58 водосховищ та 2389 ставків (загальним об’ємом води 462,5 млн м3). Із такої значної кількості 17 водосховищ перебувають у незадовільному стані. Найбільша кількість водосховищ розташована на річці Рось. На жодній іншій річці не має такої кількості водосховищ, що пов’язано з особливостями території та потребами людини в районі протікання даної річки.
У Київській області основний постачальник питної води - річки. Невід’ємною складовою водних ресурсів є річковий стік, що використовується на потреби промисловості, енергетики, сільського господарства, транспорту та господарсько-питних потреб населення.
Об’єм стоку в Київській області значний, хоча все ж має різні показники за районами. Так, найбільший об’єм стоку мають Кагарлицький та Іванківський райони, а найменші показники – Бориспільський, Бородянський, Васильківський та Миронівський райони Київської області. На формування стоку впливають різні фактори, зокрема площа району (Іванківський район має найбільшу площу в області), наявність річок та їх величина. Райони, які мають вихід до берегів Дніпра, не відчувають дефіциту водних ресурсів.
Важливу частину водних ресурсів складають підземні води, що представлені в області Дніпровсько-Донецьким артезіанським басейном, їх особливістю є нерівномірне розподілення у межах області. Запаси підземних вод у північних районах дещо більші, ніж у південних, але тут значну роль відіграє глибина залягання, яка збільшується у північно-східному і східному напрямках - у бік занурення кристалічних порід. Особливістю області є велика різниця між прогнозними та затвердженими запасами підземних вод.
Найбільше прогнозних ресурсів зосереджено у межах Вишгородського району (219,9 млн м3/рік), а затверджених у районі всього 3,5 млн м3/рік, що є дуже малим показником. Тобто, у Вишгородському районі затверджено всього 2% до прогнозних ресурсів, що є найменшим показником в області. Найвищий показник затверджених експлуатаційних запасів – у Кагарлицькому районі (майже 100% до прогнозних), прогнозні ресурси складають 3,2 млн м3/рік, а затверджені – 3,175 млн м3/рік. Також значний відсоток затверджених ресурсів мають Васильківський, Макарівський, Миронівський, Обухівський, Поліський та Ставищанський райони Київської області. У Згурівському районі підземні води взагалі не вводяться в експлуатацію.
Область має достатньо поверхневих і підземних водних ресурсів: у маловодний рік 95% забезпеченості, на 1 кв. км тут припадає 996,5 тис. м3 загальних і 26,4 тис. м3 місцевих поверхневих водних ресурсів, а на одного мешканця – відповідно 6,48 і 0,18 тис. м3. Водозабезпеченість території і населення загальними водними ресурсами майже в 6-11 разів більша, а місцевими в 1,2-2,2 рази менша, ніж у середньому по Україні.
Висновки. Отже, у більшості випадках населення міст, районів та виробничі об’єкти області сконцентровані в районах незначної водозабезпеченості. До того ж, розподіл річкового стоку протягом року нерівномірний, і коли зростає його використання (влітку), він має низькі значення, що може призвести до обмеження подальшого розвитку водомістких галузей виробництва. Розподіл водно-ресурсного потенціалу по області нерівномірний і змінюється від 34,78 млн м3 (Бориспільський район) до 785,36 млн м3 (Кагарлицький район). Джерелом покриття потреб у водних ресурсах області є підземні води.
Протягом останніх дев’яти років для Київської області характерним є зниження майже у два рази обсягів споживання води – з 901,9 (2010) до 511,0 млн м³ (2018 р.).

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографії авторів

Valentyna Grygorivna Klymenko, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

доцент кафедри фізичної географії та картографії

Yulia Ivanivna Prasul

кандидат географічних наук, доцент фізичної географії та картографії

Ivan Olegovych Bashilov, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

бакалавр кафедри фізичної географії та картографії

Посилання

Xoryev, V.M., ed. (2001). Vodny`j fond Ukrayiny` [Water Fund of Ukraine]. Ky`yiv: Nika-Centr, 392.

Blinov, P.V. (2004). Stan vy`kory`stannya pidzemny`x vodny`x resursiv v Ukrayini // Voda i vodoochy`sni texnologiyi [State of use of underground water resources in Ukraine // Water and water treatment technologies]. Ky`yiv: SPD Kolyada, 1, 15-16.

Vy`shnevs`ky`j, V.I. (2000). Richky` i vodojmy` Ukrayiny`. Stan i vy`kory`stannya [Rivers and reservoirs of Ukraine. Status and usage]. Ky`yiv: Vipol, 376.

Vy`shnevs`ky`j, V.I., Kosovecz`, O.O. (2003). Gidrologichni xaraktery`sty`ky` richok Ukrayiny` [Hydrological characteristics of rivers in Ukraine]. Ky`yiv: Nika-Centr, 324.

Yacy`k, A.V. (2000). Vodne gospodarstvo Ukrayiny` [Water economy of Ukraine]. Ky`yiv: Geneza, 456.

Dorogunczov, S.I., Xvesy`k, M.A., Golovy`ns`ky`j, I.A. (2002). Vodne gospodarstvo Ukrayiny`: suchasny`j stan ta perspekty`vy` rozvy`tku [Water economy of Ukraine: current state and prospects of development]. Ky`yiv: RVPS Ukrayiny` NAN Ukrayiny`, 56.

Rudenko, V.P., Vaceba, V.Ya., Solovej, T.V. (2001). Pry`rodno-resursny`j potencial pry`rodny`x oblastej Ukrayiny` [Natural resource potential of natural regions of Ukraine]. Chernivci: Ruta, 268.

Xil`chevs`ky`j, V. K. (1999). Vodopostachannya i vodovidvedennya. Gidroekologichni aspekty` [Water supply and sanitation. Hydroecological aspects]. Ky`yiv: VCz «Ky`yivs`ky`j universy`tet», 319.

Shvebs, G.I., Igoshy`n, M.I. (2003). Katalog richok i vodojm Ukrayiny` [Catalogue of rivers and reservoirs of Ukraine]. Odesa: Astropry`nt, 392.

Опубліковано
2019-12-28
Як цитувати
Klymenko, V. G., Prasul, Y. I., & Bashilov, I. O. (2019). Територіальні особливості водно-ресурсного потенціалу Київської області. Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, (30), 61-69. https://doi.org/10.26565/2075-1893-2019-30-07
Номер
Розділ
Статті