Карта «Український Крим» як джерело геопросторової інформації

  • Volodymyr Petrovych Hrytselyak ТОВ «Українська Картографічна Група» https://orcid.org/0000-0001-7283-7916
  • Ihor Volodymyrovych Dykyi НВФ «Карти і Атласи»
  • Ivan Illich Rovenchak Львівський національний університет імені Івана Франка
Ключові слова: карта, Крим, картографічний метод, картографічна інформація, інформаційна війна, пропаганда

Анотація

Мета статті – ознайомити з публікацією карти «Український Крим», підготовленої фахівцями-географами, картографами та істориками; привернути увагу до важливості протидії російській пропаганді в інформаційній війні; викласти підходи до створення даної картографічної роботи.
Основний матеріал. В умовах гібридної агресії російської держави проти України, в якій велика увага приділяється пропаганді, публікація джерел геопросторової інформації, що розвінчують пропагандистські міфи, є важливим елементом оборони. Саме такою задумували творці карту «Український Крим», що вийшла в тираж на базі науково-виробничої фірми «Карти і Атласи». Карта представляє комплексну і систематизовану картину Криму в геопросторовому та історичному аспектах. Крім самої карти, картографічний твір доповнюється ілюстративним і текстовим матеріалом. На основній карті масштабу 1 : 1 250 000 головну увагу звернено на великі інфраструктурні проекти, реалізовані українськими силами після передачі півострова УРСР через занепад економіки краю в результаті депортації кримських татар (зокрема, зрошувальний Північнокримський канал перетворив напівпустельні ландшафти сухих степів на райони інтенсивного землеробства), а також репресії окупаційної влади проти проукраїнського руху після анексії. Історична ретроспектива показує калейдоскопічність володарів і десятки народів Криму.
Висновки та подальші дослідження. Таким чином, карта розвінчує міф російської пропаганди про те, що півострів нібито завжди належав Росії. Вона спирається на реальні дослідження вчених, а не на спотворені факти або навіть відверту брехню, чим користуються пропагандисти «русского мира». Наукова новизна та практична значущість полягають у комплексному висвітленні за допомогою картографічного методу незаконної окупації частини української території Російською Федерацією та її подальшої анексії. Це важливо в умовах російської гібридної агресії. Карта «Український Крим» буде сприяти подальшому розвитку тематичного регіонального картографування в Україні, зокрема, продовженням серії карт «Соборна Україна» можуть стати карти для Східної Слобожанщини, Таганрожчини, Кубані та ін.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографії авторів

Volodymyr Petrovych Hrytselyak, ТОВ «Українська Картографічна Група»

магістр географії, редактор карт

Ihor Volodymyrovych Dykyi, НВФ «Карти і Атласи»

магістр географії, директор

Ivan Illich Rovenchak, Львівський національний університет імені Івана Франка

доктор географічних наук, доцент кафедри економічної та соціальної географії

Посилання

Isayev, D.V., ed. (2012). Atlas istoriyi Ukrayiny` [Atlas of History of Ukraine]. Ky`yiv: DNVP Kartografiya, 152.

Gry`celyak, V.P., author-composer (2013). Atlas istoriyi ukrayins`koyi derzhavnosti [Atlas of History of Ukrainian Statehood]. L`viv: NVF Karty` i Atlasy`, 128.

Loza, Yu.I., ed. (2015). Istory`chny`j atlas Ukrayiny` [Historical Atlas of Ukraine]. Ky`yiv: Mapa, 320.

Sergijchuk, V.I. (2001). Ukrayins`ky`j Kry`m [Ukrainian Crimea]. Ky`yiv: Ukrayins`ka Vy`davny`cha Spilka, 304.

Karta «Soborna Ukrayina» (2009) [Map of United Ukraine, scale 1: 3 500 000]. L`viv: NVF Karty` i Atlasy`.

Karta Ukrayins`ky`j Kry`m (2017) [Map of Ukrainian Crimea, scale 1: 1 250 000]. L`viv: NVF Karty` i Atlasy`.

Опубліковано
2019-12-27
Як цитувати
Hrytselyak, V. P., Dykyi, I. V., & Rovenchak, I. I. (2019). Карта «Український Крим» як джерело геопросторової інформації. Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, (30), 43-52. https://doi.org/10.26565/2075-1893-2019-30-05
Номер
Розділ
Статті