PECULIARITIES OF HEAVY METALS TRANSLOCATION FROM FRUITS INTO PRODUCTS PRODUCED FROM THEM (ON THE EXAMPLE OF APPLES)

  • К. Б. Уткіна V. N. Karazin Kharkiv National University
  • І. В. Бодак V. N. Karazin Kharkiv National University
Keywords: fruit as a raw material, apple, juice, thermal treatment, heavy metals, translocation, ecological safety,

Abstract

The article is devoted to identification of peculiarities of heavy metals translocation as dominant anthropogenic pollutants from raw fruit (apples) to treated products - fruit juices and compotes. The area of study covered urban geosystems within the following regions: Poltava, Kharkiv  and Donetsk Oblasts. The following apple sorts were studied: Jonathan, White Transparent, Melba, Saffron summer and Starking.. On the basis of the research it was found that the content of Zn and Cu in apples and their products is within the MAC. It was identified that Cd concentration in apples is in 2-12,6 times higher than MAC; data for  juices:  fresh juice – Cd concentration is 2,3-7 MAC and in apple juice after thermal treatment - 1,3 5.3 MAC, in compote – 2 MAC. According to the total pollution index (У Cdg), raw fruit is the most contaminated with heavy metals  (У Cdg = 2,3-13,4), followed by fresh juice (У Cdg = 2,5-7,5),  juice after thermal treatment  (У Cdg = 1,5-5,7) and compote (У Cdg = 2.0-2.2). Approximately 53% of the total metal content was found in apple peel, while the remaining 47% - in the flesh of apples. After the thermal treatment, almost all metal concentrations decreases: Cd content is reduced by an average of 50% (Ctr = 0.51; Ctr – transition coefficient) and other metals - by 25-35% (Ctr = 0,65-0,75). Heavy metal translocation from  apple into compote is considerably lower. Thus, the content of Cd and Zn decreased on average by 70%, and Fe, Mn and Cu - 51-62%. Thermal treatment has a positive effect on reducing the concentrations of heavy metals in juice comparing to  the original raw fruit

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

К. Б. Уткіна, V. N. Karazin Kharkiv National University
канд. геогр. наук

References

1. Гаевая Е. В. Эколого-токсикологическая оценка сельскохозяйственной продукции юга Тюменской области : автореф. дис. на соиск. учен. степ. канд. биол. наук : спец. 03.02.08 – экология / Е. В. Гаевая; [Тюм. гос. с.-х. акад.]. – Тюмень,2012. – 16 с. : ил., табл.

2. Гуцуляк В. М. Ландшафтна екологія: геохімічний аспект: навч. посібник / В. М. Гуцуляк. – Чернівці : Рута, 2002. – 272 с.

3. Куцак Р. С. Проблема контролю якості і безпеки свіжих овочів і фруктів в умовах продовольчих ринків м. Дніпропетровськ [Електронни й ресурс] / Р. С. Куцак, Л. В. Кунаєва // Науково-технічний бюлетень НДЦ біобезпеки та екологічного контролю ресурсів АПК. – Т. 2, № 1. – 2014. – Режим доступу : http://biosafety-center.com/naukovi_vydanny/pdf/2_21.pdf.

4. Мотылева С. М. Полиэлементный состав плодов некоторых сортов яблони селекции ГНУ ВНИИСПК / С. М. Мотылева // Аграрный вестник Урала. – Екатеринбург : ИРА УТК. – 2010. – № 9−10 (75−76). – С. 31–33.

5. Некос А. Н. Еколого-геохімічні аспекти формування забруднення рослинної продукції в різних ландшафтних умовах // А. Н. Некос, І. В. Бодак // Геополитика и экогеодинамика регионов. – Симферополь, 2014. – Т. 10. – Вып. 2. – P. 354−360.

6. Некос А. Н. Проблеми дослідження якості рослинної продукції – теорія і практика трофогеографії / А. Н. Некос // Вісник ХНУ імені В.Н. Каразіна. − Сер. Екологія. – Харків : Вид-во ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2008. – № 801 – С. 7−14.

7. Некос А. Н. Регіональна зумовленість трофогеографічних закономірностей рослинної продукції широкого вжитку (закономірності екологічної якості рослинних продуктів) / А. Н. Некос // Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. – 2009. – № 849. – С. 16−27.

8. Предельно допустимые концентрации тяжелых металлов и мышьяка в продовольственном сырье и пищевых продуктах: СанПиН 42-123-4089-86. – [Действует с 1986-03-31]. – К. : Главный государственный санитарный врач СССР, 1986. – 180 с.

9. Стимулирование потребления фруктов и овощей во всем мире [Электронный ресурс] // Всемирная организация здравоохранения. – Режим доступа : http://www.who.int/dietphysicalactivity/fruit/ru

10. Bednarek W. Contents of Heavy Metals as a Criterion for Apple Quality Assessment and Soil Properties / W. Bednarek, P. Tkaczyk, S. Dresler // Polish Journal of Soil Science. – 2007. – Vol. XL/I. − P. 47−56.

11. Campeanu G. Chemical Composition of the Fruits of Several. Apple Cultivars Growth as Biological Crop / G. Campeanu, G. Neata, G. Darjanschi. – Not. Bot. Hort. Agrobot. Cluj 37 (2). – 2009. – P. 161−164.

12. The Multielement Analysis of the Apple Peel Using ICP-OES Method / B. T. Stojanovic, S. S. Mitiж, M. N. Mitiж et al. // Advanced Technologies. – 2014. – No. 3(2). – P. 96−104

13. Wang Q. Heavy Metals in Apple Orchard Soils and Fruits and Their Health Risks in Liaodong Peninsula, Northeast China [Electronic recourse] / Q. Wang, J. Liu, Sh. Cheng // Environmental Monitoring and Assessment. – January, 2015. – 187:4178. – Way of access : http://link.springer.com/article/10.1007/s10661-014-4178-7#page-2
How to Cite
Уткіна, К. Б., & Бодак, І. В. (1). PECULIARITIES OF HEAVY METALS TRANSLOCATION FROM FRUITS INTO PRODUCTS PRODUCED FROM THEM (ON THE EXAMPLE OF APPLES). Man and Environment. Issues of Neoecology, (3-4(24), 110-114. Retrieved from https://periodicals.karazin.ua/humanenviron/article/view/5564