Спектральне дослідження форм аскорбінової кислоти в процесах радикально-ланцюгового окислення в апротонних середовищі
Анотація
УФ-спектрофотометрично підтверджено існування відновленої, окисленої та іонних форм аскорбінової кислоти в розчинах, отриманих в результаті автоокиснення аскорбінової кислоти в апротонному середовищі і окиснення органічного субстрату в присутності аскорбінової кислоти. Методом ЯМР-спектроскопії показано, що аскорбінова кислота в процесі інгібування радикально-ланцюгового окислення органічного субстрату в апротонному середовищі при температурі 348 К необоротно окиснюється до дегідроаскорбінової кислоти. Доведено, що подальшого окислення дегідроаскорбінової кислоти з утворенням
2,3-дикетогулоновая кислоти в даних умовах не відбувається.
Завантаження
Посилання
Yamamoto I., Tai A., Fujinami Y., Sasaki K., Okazaki S. Synthesis and Characterization of a Series of Novel Monoacylated Ascorbic Acid Derivatives, 6-O-Acyl-2-O-r-D-glucopyranosyl-L-ascorbic Acids, as Skin Antioxidants // J. Med. Chem. – 2002. – Vol. 45. – P. 462-468.
Nielsen J. H., Kristiansen G. H., Andersen H. J. Ascorbic Acid and Ascorbic Acid 6-Palmitate Induced Oxidation in Egg Yolk Dispersions // J. Agric. Food Chem. – 2000. – Vol. 48. – P. 1564-1568.
Skrovankova S., Mlcek J., Sochor J., Baron M., Kynicky J., Jurikova T. Determination of Ascorbic Acid by Electrochemical Techniques and other Methods // Int. J. Electrochem. Sci. – 2015. – Vol. 10. – P. 2421-2431.
Wang Y.-N., Lau K.-Ch., Lam W. W. Y., Man W.-L., Leung Ch.-F., Lau T.-Ch. Kinetics and Mechanism of the Oxidation of Ascorbic Acid in Aqueous Solutions by a trans-Dioxoruthenium(VI) Complex // Inorg. Chem. – 2009. – Vol. 48. – P. 400-406.
Uluata S., McClements D.J., Decker E.A. How the multiple antioxidant properties of ascorbic acid affect lipid oxidation in oil-in-water emulsions // J. Agric. Food Chem. – 2015. – Vol. 63. – P. 1819-1824.
Bradshaw M. P., Prenzler P. D., Scollary G. R. Ascorbic Acid-Induced Browning of (+)-Catechin In a Model Wine System // J. Agric. Food Chem. – 2001. – Vol. 49. – P. 934-939.
Jayasinghe C., Gotoh N., Wada S. Pro-oxidant/antioxidant behaviours of ascorbic acid, toco-pherol, and plant extracts in n-3 highly unsaturated fatty acid rich oil-in-water emulsions // Food Chem. – 2013. – Vol. 141. – P. 3077-3084.
Liao M.-L., Seib P. A. Chemistry of L-ascorbic Acid Related to Foods // Food Chem. – 1988. – Vol. 30. – P. 289-312.
Retsky K.L. Freeman M.W., Frei B. Ascorbic acid oxidation product(s) protect human low density lipoprotein against atherogenic modification // J. Biol. Chem. - 1993. - Vol. 268. - Р. 1304-1309.
Yuan J.-P., Chen F. Degradation of Ascorbic Acid in Aqueous Solution // J. Agric. Food Chem. - 1998. - Vol. 46, №12. - Р. 5078-5082.
Rudakova L.V., Savushkin R.V, Khripushin V.V., Selemenev V.F. Multiparameter optimiza-tion of a composition of the mixed solvents for extraction and spectrophotometric definitions of ascorbic and nicotinic acids. // Proceeding of Voronezh State University. Series: Chemistry. Biology. Pharmacy. - 2008. - № 1. - Р. 32-36.
Dabbagh H. A., Azami F., Farrokhpour H. Y., Chermahini A. N. UV-vis, NMR and FT-IR spectra of tautomers of vitamin C. Experimental and DFT calculations. // J. Chil. Chem. Soc. – 2014. – Vol. 59. – Р. 2588-2594.