Гастрономічна культура суспільства: теоретико-методологічні засади аналізу

  • Vadim Nikolenko Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара, 72, пр. Гагаріна, Дніпро 49000, Україна,
Ключові слова: гастрономічна культура, кулінарна культура, методологія наукового дослідження, суспільство

Анотація

Стаття присвячена теоретичній інтерпретації гастрономічної культури суспільства. Зафіксовано основні дефініції та елементи гастрономічної культури. Виокремлено найбільш суттєві фактори впливу традиційного суспільства на організацію гастрономічної сфери. Робиться спроба окреслити ймовірні методологічні підходи в плані дослідження гастрономічного виміру суспільства, а також показати можливі варіанти подальших наукових розвідок.

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографія автора

Vadim Nikolenko, Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара, 72, пр. Гагаріна, Дніпро 49000, Україна,

кандидат соціологічних наук, доцент кафедри соціології, msd1983@mail.ru

Посилання

1. Зіммель, Г. Соціологія трапези // Соціологія: теорія, методи, маркетинг. – 2010. - № 4. – С. 187-192.

2. Сорокин П. Голод как фактор. Влияние голода на поведение людей, социальную организацию и общественную жизнь. М. Academia; LVS, 2003. – 684 с.;

3. Капати Альберто, Монтанари Массимо. Итальянская кухня. История одной культуры / Пер. с итал. В.Бабицкой, А.Красильщик, К.Тименчик. М.: Новое литературное обозрение, 2006.– 480 с

4. Капкан М.В., Лихачева Л.С. Гастрономическая культура: понятие, функции, факторы формирования. - Гуманитарные науки. Культорология. – 2008. - Выпуск 15(№ 55).

5. Сохань И.В. Тоталитарная гастрономическая культура. – Режим доступа: http://philos-cafespb.livejournal.com/20821.html

6. Соціологічний вимір соціально-економічних процесів в Україні /[Балакірєва О.М., Головенько В.А., Левін Р.Я. та ін..]; за ред. канд.. соціол. наук О.М.Балакірєвої; НАН України; Ін-т екон. та прогнозув. – К., 2009. – 320 с.

7. Панченко В.Г. Українське національне харчування: минуле і майбутнє. Уроки здоров’я. – Дніпропетровськ: Герда, 2010. – 240 с.

8. Леви-Строс К. Мифологики: происхождение застольных обычаев. М. : Флюид, 2007. - 461 с.
Опубліковано
2019-08-28
Як цитувати
Nikolenko, V. (2019). Гастрономічна культура суспільства: теоретико-методологічні засади аналізу. Вісник ХНУ імені В. Н. Каразіна. Серія «Соціологічні дослідження сучасного суспільства: методологія, теорія, методи», (993), 44-47. вилучено із https://periodicals.karazin.ua/ssms/article/view/14052
Номер
Розділ
Теоретико-методологічні проблеми соціології