Чинники становлення радянської кухні: соціологічний вимір проблеми

  • Vadim Nikolenko Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара, 72, пр. Гагаріна, Дніпро 49000, Україна,msd1983@mail.ru https://orcid.org/0000-0001-6730-0938
Ключові слова: радянська кухня, гастрономія, система харчування, держава, економіка

Анотація

У статті аналізуються особливості становлення радянської кухні на тлі організації суспільного життя того періоду. Підкреслюється, що соціологічний вимір процесів формування радянської кухні та основних форм її прояву надає можливість побачити певні недоліки та деформації її інституціоналізації, а також конкретизувати загальну панораму дисфункцій тогочасного суспільства. Зроблено висновок про деградацію гастрономічної культури в СРСР, зумовлену економічними та ідеологічними чинниками.

 

Завантаження

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Біографія автора

Vadim Nikolenko, Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара, 72, пр. Гагаріна, Дніпро 49000, Україна,msd1983@mail.ru

кандидат соціологічних наук, доцент кафедри соціології

Посилання

1. Гиляровский В. Москва и москвичи / В.Гиляровский. – М.: Правда, 1979. – 448 с.

2. Глущенко И. Общепит на Луне / И. Глущенко // Знание-сила. – 2009. – № 10. – С. 82-85.

3. Гриневич В. Молокозаводи, що обгоняли Америку / В.Гриневич // Країна (тижневий журнал). – 2012. – № 145. http:// gazeta.ua/article/history-journal/molokovozi-scho-obganyali-americu/464601

4. Державная В. Православная трапеза. От Масленницы до Пасхи / В.Державная. – Спб.: Глаголь Добро, Азбука-Аттикус, 2011. – 448 с.

5. Коротич В. А. Жили-были-ели-пили / В. А. Коротич // Худож. – формители Б. Ф.Бублик, В. А. Мурлыкин – Харьков: Фолио, 2005. – 317 с.

6. Краскова В. С. Кремлевские свадьбы и банкеты / В. С. Краскова. – Мн: Литература, 1997. – 544 с. .

7. Лебина Н. Меню для девушки с веслом (изобилие по-хрущевски) / Н.Лебина // Родина. – 2003. – № 8. – С. 88-93.

8. Моска Г. Элементы политической науки / Г. Моска // Социс. – 1995. – № 4. – С. 138-147.

9. Моска Г. Элементы политической науки / Г. Моска // Социс. – 1995. – № 5. – С. 134-143.

10. Моска Г. Элементы политической науки / Г. Моска // Социс. – 1995. – № 8. – С. 130-140.

11. Олеша Ю. Зависть. Избранное / Ю. Олеша // Вст. статья В. Б. Шкловского. Примеч. В. В. Бадикова. худ. В. Юрлов. – М.: «Худож. лит.», 1974. – 576 с.

12. Свято в нашому домі / [Упоряд. В. Ю. Келембетова]. – К.: Реклама, 1981. – 120 с. (С.9).

13. Сердюченко В. Русская литература и еда / В. Сердюченко. [Електр. ресурс] – Режим доступа: http://magazines.russ.ru/neva/2004/10/se23.html

14. Симонов, Г. Рожь- источник энергии / Г. Симонов, В. Сысцев // Питание и общество. – 2013. – № 4. – С. 20-21.

15. Сквирского Л. Еда как элемент массовой культуры / Л. Сквирский. [Электр. ресурс] – Режим доступа: http://lunchonthegrass.livejournal.com/247691.html

16. Справочно-информационные материалы по документам Российского государственного архива новейшей истории (РГАНИ). Руководящие органы ЦК КПСС. Пленумы центрального комитета ВКП (б) – КПСС (1941, 1944, 1946-1947, 1952-1990 гг.). Путеводитель. – 2004. – Выпуск № 1. [Електр. ресурс] – Режим доступу // guides.rusarchives.ru/browse/guidebook.html?bid=208&sid=721069

17. Сэффрон И. Икра. Светлое прошлое и темное будущее великого деликатеса / И. Сэффрон; пер. с англ. М. Сухановой. – М.: КоЛибри, 2006. – 357 с.
Опубліковано
2019-08-01
Як цитувати
Nikolenko, V. (2019). Чинники становлення радянської кухні: соціологічний вимір проблеми. Вісник ХНУ імені В. Н. Каразіна. Серія «Соціологічні дослідження сучасного суспільства: методологія, теорія, методи», (1101), 95-101. вилучено із https://periodicals.karazin.ua/ssms/article/view/13575
Розділ
Теоретико-методологічні проблеми соціології