Ukrainian Gastronomic Culture as a Social Phenomenon

Keywords: social phenomenon, gastronomy, food culture, dietary practices, identity and social interaction

Abstract

The article investigates the gastronomic culture as a social phenomenon. Emphasis is placed on the fact that gastronomy (culinary, gastronomic culture, dietary practices) is informative concept that provides the ability to highlight the specificity of the organization of the different dimensions of society. Ukrainian food culture has its own unique characteristics (variety of meatless dishes, unique gastronomic symbols of the nation, unique culinary standards gastronomic tradition), that distinguish it from other peers and are able to positively influence the formation of national identity.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Vadim Nikolenko, Oles Honchar Dnipro National University, 72, Gagarina Ave., Dnipro 49000, Ukraine, msd1983@mail.ru

doctor of sociological sciences, associate professor of sociology department

References

1. Хольм М. Кинокулинария: роскошные ужины и фантастические рецепты из волшебной страны кино / М. Хольм, М. Чиндблум; пер. со шв. Е. Хохловой. – М.: КоЛибри , 2010. – 136 с.

2. Олгоф Ф. Їжа і філософія : їжте, пийте і будьте щасливі / Ф. Олгоф [упоряд.]. – К. : Темпора, 2011. – 346 с.

3. Муратова А. С. Едение как выражение культуры [Електронний ресурс] / А. С. Муратова. – Режим доступу: http://www.prakultura.ru/school/ culture/meal/cultural/.

4. Цвєк Д. Солодке печиво / Д. Цвєк. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2013. – 181 с.

5. Артюх Л. В. Культура української їжі / Л. В. Артюх // Українська культура. – 2007. – № 4. – С. 13.

6. Стражний О. С. Український менталітет. Ілюзії. Міфи. Реальність / О. С. Стражний. – К. : Книга, 2008. – 368 с.

7. Степанович Є. П. Страви української кухні / Є. П. Степанович. – К., 1998. – 224 с.

8. Українська кухня / [авт.-укл. О. Т. Старчаєнко, О. В. Нєміріч]. – Х. : Фактор, 2012. – 208 с.

9. Бідношия Ю. Етнокультурна спадщина козацького краю / Ю. Бідношия, Г. Бондаренко, Ю. Буйских // Народна творчість та етнологія. – 2012. – № 1. – С. 79–89.

10. Капатти А. Итальянская кухня. История одной культуры / А. Капатти, М. Монтанари ; [пер. с итал. В. Бабицкой, А. Красильщик, К. Тименчик]. – М. : Новое литературное обозрение, 2006. – 480 с.

11. Вербенець О. Г. Обряди і страви Святого Вечора / Ольга Вербенець, Віра Манько. – [2-ге вид., випр. і доп.]. – Львів : Свічадо, 2013. – 200 с.

12. Енциклопедія української кухні / [за ред. Л. М. Безусенко]. – Донецьк, 2005. – 456 с.

13. Костомаров Н. И. Исторические монографии и исследования : в 2-х кн. / Н. И. Костомаров. – М. : Книга, 1989. – Кн. 1. – 237 с.
Published
2016-10-24
How to Cite
Nikolenko, V. (2016). Ukrainian Gastronomic Culture as a Social Phenomenon. Visnyk of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Sociological Studies of Contemporary Society: Methodology, Theory, methods", 36, 75-81. Retrieved from https://periodicals.karazin.ua/ssms/article/view/6540
Section
Empirical Researches of Modern Society