«Зелені» практики жителів Харкова під час війни: результати Kharkiv Green Urban Tour 2023
Анотація
Стаття присвячена розкриттю «зелених» практик жителів Харкова під час війни, а саме продовження заняття вирощування домашніх овочів та фруктів та їх розповсюдження в умовах міського фермерства. Адже 24 лютого 2022 року, коли почалося повномасштабне воєнне вторгнення росії в Україну, урбанізований Харків опинилося на межі гуманітарної катастрофи: були пошкоджені логістичні шляхи доставки продуктів і товарів, відбувалися постійні обстріли інфраструктури та жилих кварталів, величезна кількість людей змушена була залишити місто та перебратися до більш безпечних регіонів України. Означені фактори продемонстрували нові виклики, нові загрози та нові тенденції, з якими мешканцям міста, які залишилися в ньому, доводилося стикатися і до яких потрібно було пристосовуватися. У цій статті ми сфокусуємо свою увагу на результатах «Kharkiv Green Urban Tour 2023», який був проведений у квітні-травні 2023 року, і метою якого було спілкування з мешканцями різних районів Харкова щодо міського фермерства, огородництва та «зелених» практик. Зокрема, нами були проведені короткі напівструктуровані інтерв’ю з мешканцями міста щодо визначення рівня продовольчої діяльності та заняття городництвом в умовах воєнного стану.
Ця ініціатива реалізовувалась у межах реалізації на соціологічному факультеті Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна міжнародного науково-дослідного проекту «FUSILLI» (Fostering the Urban Food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation), який фінансується програмою досліджень та інновацій Європейського Союзу «Горизонт 2020» за грантовою угодою №101000717.
Результати проведеного дослідження нададуть нам більш чітке розуміння того, як саме і яким чином мешканці урбанізованого міста займаються імпровізованим фермерством, огородництвом, вирощують овочі, адаптуються під воєнну кон’юнктуру і відтворюють «зелені» практики, допомагаючи при цьому й іншим. У тому числі, результати дослідження будуть направлені до проектного “банку зелених знань”, які використовуються консорціумом міжнародного проекту для підготовки відповідних продовольчих політик для локальних структур.
Завантаження
Посилання
1. Boiko, D. (2022). Risk groups in Kharkiv food markets: between habits and covid-19. Habitus, 44, 11–15 [In Ukrainian].
2. Boiko, D. (2022). Food (in)security for risk groups in the markets of Kharkiv: the covid-19 factor. Habitus, 39, 21–25 [In Ukrainian].
3. Berger, P., & Th. Luckmann. (1991). The Social Construction of Reality: A Treatise in the Sociology of Knowledge. London: Penguin Books.
4. Blumer, H. (1955). Attitudes and the Social Act. Social Problems, 3(2), 59–65.
5. Blumer, H. (1986). Symbolic Interactionism: perspective and method. Berkeley & Los Angeles: University of California Press.
6. Lytovchenko, A., & Nekhaienko, O. (2023). Urban Farming as a Tool of Food Security in Front-Line Kharkiv: Global Problems from Microsociological Perspective. Baltic Journal of Legal and Social Sciences, (4), 48–55. https://doi.org/10.30525/2592-8813-2022-4-6.
7. Nikulin, V., Kizilov, O. and Yashkina, D. (2021) Social demand for Healthy Food for pupils in Ukraine: Case of Kharkiv region. Proceedings of the International Conference on Social Science, Psychology and Legal Regulation (SPL 2021), 617, 21-26. https://doi.org/10.2991/assehr.k.211218.004.